Fritz John

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fritz John

Fritz John (14. kesäkuuta 191010. helmikuuta 1994) oli saksalaissyntyinen matemaatikko, joka tutki osittaisdifferentiaaliyhtälöitä ja hyvin asetettuja ongelmia. Hän tutki myös Radonin muunnosta ja hänet tunnetaan Johnin yhtälöstä.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John syntyi Berliinissä. Hänen vanhempansa olivat Hedwig (o.s. Bürgel) ja Hermann Jacobson-John.[1] Hän opiskeli matematiikkaa 1929-1933 Göttingenissä. Adolf Hitlerin valtaantulon myötä ei-arjalaiset erotettiin opetusviroista ja John muutti Englantiin.

John sai apulaisprofessorin viran Kentuckyn yliopistosta vuonna 1935 ja muutti Yhdysvaltoihin, jonka kansalaisuuden hän sai vuonna 1941. Vuodesta 1946 alkaen hän oli pysyvästi New Yorkin yliopistossa.

Hänen oppikirjansa osittaisdifferentiaaliyhtälöistä oli vaikutusvaltainen ja siitä tehtiin monta päivitettyä laitosta. Eläköidyttyään vuonna 1981 hän tutki epälineaarisia aaltoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. According to its biography by O’Connor, John J. & Robertson, Edmund F.: Fritz John MacTutor History of Mathematics archive. (englanniksi).