Fritsu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fritsu kaulassa.

Fritsu on slangisana, joka tarkoittaa suudelman imujälkeä esimerkiksi kaulassa.[1] Fritsu voi kadota päivässä tai se voi kestää jopa viikon. Katoamista voi nopeuttaa mustelmien hoitoon tarkoitetuilla voiteilla. Fritsusta voi yrittää päästä eroon hieromalla ja painelemalla sitä varovasti verenkierron vilkastuttamiseksi alueella. Viulistit saavat välillä soittaessaan kaulaansa fritsua muistuttavan mustelman.

On laajalle levinnyt käsitys, että ”fritsu” tulisi saksalaisten sotilaiden yleisestä Fritz-etunimestä ja olisi levinnyt Suomeen kansalaissotaan tulleiden saksalaissotilaiden mukana. Sana on kuitenkin tätä vanhempi ja se on tarkoittanut alkujaan postimerkkiä.[2]

Vanha nimitys näille jäljille on ”Huunpurema”. Kansanperinteen mukaan Huu on yöllä liikkuva mystinen olento, joka imee nuorten naisten kauloja.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
  2. Stadin slangi 1930-luvulla. Ulla-Maija Forsberg. Kotus 31.3.2017.


Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.