Friskalanlahti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Friskalanlahti on Turun Hirvensalossa sijaitseva kansallisesti tärkeä lintuvesi. Se kuuluu sekä Natura 2000-suojelualueverkostoon että FINIBA-verkostoon.

Friskalanlahti sijaitsee Hirvensalon kaakkoisosassa, Friskalan kartanon kaakkoispuolella. Se on matala, umpeenkasvava, ruovikkoinen merenlahti, ja sen pinta-ala on noin sata hehtaaria. Lahden rannalla on 12 hehtaarin laajuinen luonnonsuojelualue. Lahden rantaniityillä on laidunnettu lihakarjaa vuodesta 1989 lähtien. Laitumien laajuus oli noin 51 hehtaaria vuonna 2007.

Friskalanlahden pesimälinnusto on selvitetty useita kertoja. Ruovikoitumisen myötä ovat lisääntyneet lajit, jotka suosivat tiheitä ruovikoita, kuten kerttuset, pajusirkku ja viiksitimali. Laidunnuksen ansiosta avoimina pysyneillä rantaniityillä pesii runsas avomaalinnusto, joista runsaimpia ovat niittykirvinen, kiuru, pensastasku, keltavästäräkki ja västäräkki. Kahlaajista lahdella pesivät vakituisesti enää vain taivaanvuohi ja punajalkaviklo, sekä epäsäännöllisesti töyhtöhyyppä, rantasipi ja pikkutylli.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kunttu, Panu 2007: Turun Friskalanlahden, Särkilahden ja Kulhon lahtien pesimälinnusto (teoksessa: Ikonen, Iiro ja Hagelberg, Eija 2007: Ruovikot ja merenrantaniityt. Luontoarvot ja hoitokokemuksia Etelä-Suomesta ja Virosta). - Lounais-Suomen ympäristökeskus. Turku. ISBN 978-952-11-2860-8

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]