Freeman Gosden

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charles Correll ja Freeman Gosden.

Freeman Fisher Gosden (5. toukokuuta 1899 Richmond, Virginia, Yhdysvallat10. joulukuuta 1982 Los Angeles, Kalifornia)[1] oli yhdysvaltalainen radionäyttelijä. Hänet tunnetaan parhaiten työstään Amos ’n’ Andy -radiokomediasarjan parissa.

Gosdenin kiinnostus radioon syntyi ensimmäisessä maailmansodassa, jonka aikana hän palveli Yhdysvaltain laivastossa radiosähköttäjänä.[1] Sodan jälkeen Gosden liittyi Joe Bren Producing Company -teatteriseurueeseen, jossa hän esiintyi yhdessä Charles Correllin kanssa.[1] Vuonna 1926 Gosden ja Correll aloittivat yhteisen radio-ohjelmansa, Sam ’n’ Henry, chicagolaisella WGN -radioasemalla.[2] Ohjelman siirryttyä kilpailevalle WMAQ -asemalle nimi muutettiin Amos 'n' Andyksi.[2] Amos ’n’ Andystä tuli radion ensimmäinen menestysdraamasarja,[3] ja se keräsi vuonna 1931 liki 40 miljoonaa kuulijaa.[2] Gosden esitti sarjan toista päähenkilöä Amosta ja myöhemmin George "Kingfish" Stevensiä.

Freeman Gosden kuoli vuonna 1982 83 vuoden ikäisenä. Hänellä on tähti Hollywood Walk of Famella. Lisäksi hän on päässyt Radio Hall of Fameen[2] ja NAB Hall of Fameen.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.