Freeman Gosden

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Charles Correll ja Freeman Gosden

Freeman Fisher Gosden (5. toukokuuta 1899 Richmond, Virginia, Yhdysvallat10. joulukuuta 1982 Los Angeles, Kalifornia)[1] oli yhdysvaltalainen radionäyttelijä. Hänet tunnetaan parhaiten työstään Amos 'n' Andy -radiokomediasarjan parissa.

Gosdenin kiinnostus radioon syntyi ensimmäisessä maailmansodassa, jonka aikana hän palveli Yhdysvaltain laivastossa radiosähköttäjänä.[1] Sodan jälkeen Gosden liittyi Joe Bren Producing Company -teatteriseurueeseen, jossa hän esiintyi yhdessä Charles Correllin kanssa.[1] Vuonna 1926 Gosden ja Correll aloittivat yhteisen radio-ohjelmansa, Sam 'n' Henry, chicagolaisella WGN -radioasemalla.[2] Ohjelman siirryttyä kilpailevalle WMAQ -asemalle nimi muutettiin Amos 'n' Andyksi.[2] Amos 'n' Andystä tuli radion ensimmäinen menestysdraamasarja,[3] ja se keräsi vuonna 1931 liki 40 miljoonaa kuulijaa.[2] Gosden esitti sarjan toista päähenkilöä Amosta ja myöhemmin George "Kingfish" Stevensiä.

Freeman Gosden kuoli vuonna 1982 83-vuoden ikäisenä. Hänellä on tähti Hollywood Walk of Famella. Lisäksi hän on päässyt Radio Hall of Fameen[2] ja NAB Hall of Fameen.[4]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.