Fredrik Johan Ulrik af Forselles

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muotokuva Majuri Fredrik af Forsellesista
Muotokuva majuri Fredrikin vaimosta.
Moision kartano

Majuri Fredrik Johan Ulrik af Forselles (1783-1857) oli sotaneuvos Jakob af Forsellesin nuorin poika. Fredrikin isoisä Jakob Forsell, joka aateloitiin af Forselles, oli Loviisan kaupungin perustaja ja sen ensimmäinen pormestari.

Fredrikillä oli myös kaksi veljeä, joista vanhempi oli Svean hovioikeuden ensimmäisenä sihteerinä toiminut Pehr af Forselles ja toinen Bernd Ludvig af Forselles.

Fredrik af Forselles osti Elimäessä sijaitsevat Moision maat isältään vuonna 1813. Solmittuaan avioliiton pari vuotta myöhemmin hän asettui asumaan nuorikkonsa kanssa Moisioon ja rakennutti sinne komean parikymmenhuoneisen herraskartanon. Kartano tunnetaan nimellä Moision Kartano. Kartanon piirustusten laatiminen annettiin kuuluisalle Carl Ludvig Engelille. Suunnitelma valmistui alkuvuodesta 1818, ja päärakennus valmistui 1820. Fredrik omisti Elimäellä yhteensä noin 10 000 hehtaaria maata.

Fredrikillä oli ensimmäisen puolisonsa kanssa kuusi lasta. Rouvan kuoltua suhteellisen nuorena hän meni uusin naimisiin ja sai vielä neljä lasta lisää. Fredrikin poika, Theodor Ulrik af Forselles peri isänsä omaisuuden tämän kuoltua vuonna 1857.