Frederick Wollaston Hutton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frederick Wollaston Hutton

Kapteeni Frederick Wollaston Hutton, FRS (16. marraskuuta 1836 Gate Burton, Lincolnshire27. lokakuuta 1905 merellä) oli englantilainen luonnontieteilijä.

Hutton kävi Southwell Grammar Schoolia ja Meriakatemian Gosportissa Hampshiressä. Hän opiskeli tieteitä King's Collegessa Lontoossa ennen kuin hänet komennettiin Royal Welch Fusiliers-joukkoihin ja hän osallistui Krimin sotaan ja Sepoykapinan kukistamiseen Intiassa 1857–1858. Hän palasi Englantiin 1860 ja ryhtyi opiskelemaan geologiaa Sandhurstissa. Samana vuonna hänet valittiin Geological Society of Londonin jäseneksi. 1861 hän laati arvostelun The Geology-lehteen Charles Darwinin Lajien synnystä (The Origin of Species). Koko elämänsä ajan Hutton oli Darwinin teorioiden tulkitsija ja Darwin kirjoitti hänelle kiitoskirjeen.

Hutton avioitui Annie Gouger Montgomerien kanssa 1863 ja luopui sotilasurastaan 1866. Hän matkusti vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa Uuteen-Seelantiin, missä heille syntyi vielä neljä lasta. He asuivat Waikatossa, missä Hutton yritti pitää toiminnassa pellavatehdasta, mutta luovutti ja siirtyi takaisin geologian pariin. Hän liittyi Geological Survey of New Zealandin jäseneksi 1866 ja 1874 hänestä tuli Otagon provinssigeologi. 1877 hänestä tuli vastaperustetun Otagon yliopiston luonnontieteiden professori ja hän sai myös kuraattorin toimen museosta. 1880 Huttonista tuli Canterbury Collegen biologian professori ja hänet valittiin Royal Societyn jäseneksi 1892. Seuraavana vuonna hänestä tuli Canterburyn museon kuraattori. Hänet valittiin Royal Australasian Ornithologists Unionin puheenjohtajaksi ja New Zealand Instituten puheenjohtajaksi.

Hutton kuoli merellä paluumatkalla Englannista ja hänet haudattiin mereen Kapkaupungin edustalla. Hänen kunniakseen perustettiin Hutton Memorial Medal and Research Fund, joka myönnetään Uuden-Seelannin eläimistön, kasviston tai geologian hyväksi tehdystä tieteellisestä työstä.

Hutton selitti ensimmäisenä Uuden-Seelannin luonnonhistoriaa luonnonvalintateorian avulla. Hän nimesi linnuista muun muassa kalliotöyhtöpingviinin (Eudyptes chrysocome) alalajin filholi.[1]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1873: Catalogue of the marine Mollusca of New Zealand, with diagnoses of the species.
  • 1881: Catalogues of the New Zealand Diptera, Orthoptera, Hymenoptera; with descriptions of the species.
  • 1887: Darwinism.
  • 1896: Theoretical Explanations of the Distribution of Southern Faunas.
  • 1899: Darwinism and Lamarckism: Old and New.
  • 1902: The Lesson of Evolution - 1st edition.
  • 1902: Nature in New Zealand, yhdessä James Drummondin kanssa.
  • 1904: Index Faunae Nova-Zealandiae.
  • 1904: The Animals of New Zealand, yhdessä James Drummondin kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]