Frederick Lindemann

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frederick Lindemann vuonna 1952.

Frederick Alexander Lindemann (5. huhtikuuta 18863. heinäkuuta 1957), vuodesta 1941 Cherwellin paroni, lordi Cherwell, viimeisenä elinvuotenaan Cherwellin ensimmäinen varakreivi, englantilainen fyysikko, oli Britannian hallituksen, ennen kaikkea Winston Churchillin vaikutusvaltainen tiedeneuvos 1940-luvun alusta 1950-luvun alkuun.

Toisen maailmansodan aikana hän ehdotti ja tuki Saksan kaupunkien työväen korttelien pommitusta.

Joukko hänen tärkeitä erehdyksiään: Hän piti V-aseohjelmaa hämäyksenä, jolla vain yritettäisiin kääntää brittitiedustelun huomio pois muista aseista. Hän ei uskonut, että Saksalla voi olla hienostunutta tutkateknologiaa. Hän piti V1-ohjusta mahdottomuutena, sillä piti kyllin pienen ja samalla kyllin tehokkaan suihkuturbiinin valmistamista teknillisenä mahdottomuutena. Ennen sotaa, Churchillin kanssa yhdessä, hän kiisti tehokkaan uraanipommin mahdollisuuden.

Kiistelyllään professori Lindemann (vuoteen 1936 asti) jatkuvasti häiritsi ja esti Sir Henry Tizardin tutkatiimin arvokasta työtä.

G. P. Thomsonin mukaan: "Cherwellin vahvuus fyysikkona pohjautui kahteen asiaan: hänen kykyynsä pelkistää ongelma sen yksinkertaisimpaan muotoon ja hänen laajaan fysiikan osaamiseensa."[1]

»Cherwell's strength as a physicist lay in two things: in his power of reducing a problem to its simplest form and in his wide knowledge of physics."»

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. G. P. Thomson. Royal society publishing.