Franklinia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Franklinia
Franklinian kukka ja lehtiä
Franklinian kukka ja lehtiä
Uhanalaisuusluokitus

Luonnosta hävinnyt [1]

Luonnosta hävinnyt

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Ericales
Heimo: Teekasvit Theaceae
Tribus: Gordonieae
Suku: Frankliniat Franklinia
Laji: alatamaha
Kaksiosainen nimi

Franklinia alatamaha
W.Bartram ex Marshall

Katso myös

  Franklinia Wikispeciesissä
  Franklinia Commonsissa

Franklinia (Franklinia alatamaha; engl. Franklin tree, "Franklinin puu") on teekasvien (Theaceae) heimoon kuuluva kasvilaji. Lajia ei nykyisin kasva enää missään luonnossa, mutta sitä kasvatetaan koristekasvina.

Franklinia voi kasvaa joko yksirunkoiseksi puuksi tai monirunkoiseksi pensaaksi. Yksirunkoisena puuna franklinia voi kasvaa noin kuusi metriä korkeaksi tai korkeammaksikin, mutta yleensä se jää kuitenkin matalammaksi. Franklinian lehdet ovat puikeita, kiiltävän tummanvihreitä ja enintään noin 12 cm pitkiä. Syksyisin lehdet muuttuvat oransseiksi, punaisiksi tai purppuranvärisiksi. Franklinian kukat ovat valkoisia, ulkonäöltään kamelioiden kukkien kaltaisia ja enintään noin 7,5 cm leveitä. Kukkien keskustoissa on keltaisia heteitä. Franklinia kukkii heinä–elokuussa.

Franklinia on löydetty vuonna 1765 Georgian siirtokunnan kaakkoisosista (nyk. Georgia, Yhdysvallat) Altamaha-joen penkereiltä, eikä sitä ole löydetty luonnosta mistään muualta maailmasta. Franklinian löysivät kasviston kartoitusmatkalla olleet John Bartram poikansa William Bartramin kanssa. Palatessaan matkalta vuonna 1771 William Bartram toi franklinian siemeniä Bartramien puutarhaan Philadelphiaan ja franklinia kasvoi onnistuneesti Bartramien puutarhassa. Franklinia hävisi luonnosta vuoteen 1803 mennessä ja kaikki maailmassa nykyisin kasvavat frankliniat ovat alkujaan William Bartramin keräämistä siemenistä. Franklinian luonnosta häviämisen syy ei ole täysin tiedossa ja siitä on esitetty erilaisia teorioita. Epäillään, että ylempänä Altamaha-joen varrella kasvaneilta puuvillaplantaaseilta olisi levinnyt alueelle uusi kasvitauti, jota frankliniat eivät kestäneet. Toisaalta franklinian on myös arveltu hävinneen ilmaston muuttumisen, ihmisten tekemien hakkuiden, paikallisen luonnonkatastrofin tai lajin geeniperimän liiallisen kaventumisen myötä.

Franklinian syysvärissä olevia lehtiä.

Kasvatettuna franklinia kasvaa parhaiten ravinteikkaassa sekä hieman kosteassa, mutta hyvin vettä läpäisevässä maaperässä. Lämpimässä ilmastossa franklinia sopii puolivarjoon, mutta hieman kylmemmässä ilmastossa täysin aurinkoiselle paikalle. Kasvavan puun siirtäminen kasvupaikalta toiselle on hankalaa herkän juuristonsa vuoksi.

  1. Rivers, M.C.: Franklinia alatamaha IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020.2. 2015. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 11.11.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]