Frank Ramsey

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo taloustieteilijästä. Koripalloilijasta kertoo artikkeli Frank Ramsey (koripalloilija).
Frank Ramsey

Frank Plumpton Ramsey (22. helmikuuta 1903 Cambridge19. tammikuuta 1930 Lontoo) oli brittiläinen ekonomisti, matemaatikko ja filosofi. Taloustieteessä Ramsey tunnetaan erityisesti Ramsey-hinnoittelun ja nimeään kantavan talouskasvua selittävän mallin kehittäjänä. Matematiikassa Ramsey tunnetaan erityisesti kombinatoriikan alaan kuuluvan Ramseyn teoreeman kehittäjänä. Filosofiassa Ramsey paneutui erityisesti logiikkaan.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ramsey syntyi Cambridgessa, jossa hänen isänsä toimi Magdalene Collegen presidenttinä. Suoritettuaan peruskoulutuksensa Winchester Collegessa Ramsey siirtyi opiskelemaan matematiikkaa Cambridgen yliopistoon.

Vuonna 1923 Ramsey matkusti Itävaltaan ja tapasi Ludwig Wittgensteinin, jonka teos Tractatus Logico-Philosophicus oli tehnyt häneen suuren vaikutuksen. Hän käänsi teoksen englanniksi. Kun Wittgenstein esitti tutkielmansa väitöskirjaksi Cambridgen yliopistoon, Ramsey oli muodollisesti Wittgensteinin ohjaaja ja G. E. Moore ja Bertrand Russell olivat tarkastajina.

Ramsey oli kiinnostunut psykoanalyysista, ja Itävallassa hän hakeutui Theodor Reikin potilaaksi.

Palattuaan Itävallasta Ramsey sai töitä tutkijana King's Collegessa Cambridgessa vuonna 1924 vain 21-vuotiaana. Tässä tehtävässä Ramsey toimi koko loppuelämänsä.

Ramsey kuoli vain 26-vuotiaana keltakuumeeseen.

Ramseyn nuorempi veli Michael Ramsey toimi Canterburyn arkkipiispana vuosina 1961–1974.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.