Frank McCourt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frank McCourt ei kirjoittanut tyystin kuvitteellista proosaa, mutta saavutti silti kaunokirjallista mainetta .

Francis "Frank" McCourt (19. elokuuta 193019. heinäkuuta 2009) oli amerikanirlantilainen kirjailija. Hänen läpimurtoaan merkitsi muistelmallinen romaani Seitsemännen portaan enkeli (Angela's Ashes, 1996), josta muodostui myynti- ja arvostelumenestys. Se sai sekä Pulitzer-palkinnon että Yhdysvaltain kriitikkojen palkinnon vuonna 1997. Alan Parker ohjasi sen pohjalta elokuvan Seitsemännen portaan enkeli[1].

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

McCourt syntyi Brooklynissa, New Yorkissa pohjois-irlantilaiselle presbyteeri-isälleen Malachy McCourtille (1901–1985) ja irlantilaiselle katolilaisäidilleen Angela Sheehanille (1908–1981). Frank eli ensimmäiset vuotensa Yhdysvalloissa neljän nuoremman sisaruksensa kanssa, joita olivat Malachy (s. 1931), kaksoset Oliver ja Eugene (s. 1932) sekä sisar Margaret (s. 1935), joka kuoli vain muutama viikko syntymänsä jälkeen. Tragedian jälkeen perhe muutti kotimaahansa Irlantiin, missä myös kaksoset Oliver ja Eugene kuolivat. He kuolivat peräjälkeen vuoden sisällä muutosta. Tämän jälkeen syntyivät pojat Michael (s. 1936) ja Alphonsus eli Alphie (s. 1940).

Koska pohjois-irlantilaisen Malachy-isän oli vaikea löytää töitä juuriensa ja aksenttinsa vuoksi, perhe päätti muuttaa Angelan kotikaupunkiin Limerickiin. Siellä he kuitenkin kohtasivat entistä suurempaa köyhyyttä. Isä, joka oli kotoisin Toomen kylästä Antrimin kreivikunnasta, oli useimmiten työtön mutta tuhlasi silti vähätkin ansaitsemansa rahat viinaan. Hänellä oli tapana tulla kotiin laulaen ja herättäen pojat kuuntelemaan isänmaallista saarnaa. Frankin ollessa yhdentoista heidän isänsä lähti Englantiin tehdastyöhön muttei koskaan lähettänyt perheelle kolmea puntaa enempää rahaa. Malachy ei alkoholinkäytöstään huolimatta ollut kuitenkaan koskaan julma tai väkivaltainen. Hänellä oli tapana kertoilla Frankille tarinoita irlantilaisten satujen sankarista Cuchulainista, ja Frank pitikin tarinahetkiä hänen ja isän tärkeänä yhteisenä aikana.

Frank lopetti koulunkäyntinsä 14-vuotiaana, minkä jälkeen hän teki satunnaisia töitä ja varasteli elättääkseen veljiään Malachya, Michaelia ja Alphieta. Äiti Angela joutui elättämään perhettään kerjäämällä. Muut sisarukset olivat tuolloin jo kuolleet joko sairauksiin tai perheen surkeisiin olosuhteisiin, ja Frank oli itsekin kuolla 11-vuotiaana lavantautiin. Kirjassaan Seitsemännen portaan enkeli Frank kuvailee muun muassa koko korttelin jakamaa yhtä ainoata vessaa, joka tulvi jatkuvan sateen vuoksi ja oli täynnä rottia ja tuhohyönteisiä. Frank kertoo myös, miten häntä ja hänen veljeään Malachya kiusattiin köyhyyden vuoksi, miten sukulaiset jaksoivat aina moittia heidän surkeaa tilannettaan ja miten he joutuivat aina yhden kuolleen lapsen kohdalla muuttamaan muistoja pakoon.

Myöhemmät vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokakuussa 1949 19-vuotias Frank jätti Irlannin ja lähti Yhdysvaltoihin laivalla nimeltä MS Irish Oak. Aluksen oli tarkoitus pysähtyä New York Cityyn mutta jäikin sen sijaan Albanyyn. Sieltä Frank lähti junalla New Yorkiin laivalla tapaamansa papin kanssa, joka auttoi häntä saamaan yöpaikan ja työn paikallisessa Biltmore Hotelissa. Tuolloin Frank tienasi 26 dollaria viikossa, ja lähetti siitä aina 10 dollaria äidilleen Limerickiin. Vuonna 1951 Frank kutsuttiin palvelukseen Korean sodan vuoksi, ja hänet lähetettiin Saksan Baijeriin kahdeksi vuodeksi. Alun perin hänen tehtävänsä oli kouluttaa koiria, mutta myöhemmin hän toimi kirjurina. Vapauttamisensa jälkeen hän palasi New Yorkiin, missä hän teki useita töitä telakoilla, varastoissa ja pankeissa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

McCourt meni ensimmäistä kertaa naimisiin elokuussa 1961 Alberta Smallin kanssa, ja sai tämän kanssa tyttären nimeltä Margaret. Pariskunta erosi vuonna 1979, ja elokuussa 1984 Frank nai Cheryl Fordin. Kolmannen vaimonsa Ellen Frey McCourtin hän nai elokuussa 1994, ja he elivät sekä New Yorkissa että Roxburyssa Connecticutissa. Frank sanoi usein selvinneensä vaimonsa Ellenin, tyttärensä Margaretin, lastenlastensa Chiaran, Frankin, Jackin ja Averyn sekä kolmen veljensä että näiden perheiden vuoksi.

Vapaa-ajallaan Frank oli innokas soutaja.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2009 tuli ilmi, että Frank sairasti melanoomaa. Hän kuoli 19. heinäkuuta 2009 melanoomaan 78-vuotiaana hoitokodissa Manhattanilla. Hänellä oli myös ongelmia aivokalvossaan.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Amerikan ihmemaassa, alkuteos: ’Tis, suomentanut Juhani Lindholm. Otava, 1999. ISBN 951-1-16135-0
  • Liitupölyä, alkuteos: Teacher Man, suomentanut Juhani Lindholm. Otava, 2007 ISBN 978-951-1-22248-4
  • Seitsemännen portaan enkeli, alkuteos: Angela’s Ashes, suomentanut Juhani Lindholm. Otava, 1997. ISBN 951-1-16660-3

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Seitsemännen portaan enkeli Internet Movie Databasessa. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Frank McCourt.