Frank Martela

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Frank Martela (s. 1981)[1] on suomalainen filosofi, tietokirjailija ja tutkija, joka toimii tutkijatohtorina Aalto-yliopistossa ja valmentajana Filosofian Akatemia Oy:ssä. Martela on filosofian tohtori, valtiotieteiden tohtori ja hyvinvoinnin psykologian dosentti ja hänen tutkimuskohteita ovat hyvä elämä, hyvinvointi, sisäinen motivaatio, ihmisyys ja elämän pohjimmainen merkityksellisyys.

Martela väitteli soveltavan filosofian ja organisaatiotutkimuksen tohtoriksi Aalto-yliopistossa vuonna 2012[1] ja käytännöllisen filosofian tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2019[2]. Hän opiskeli Esa Saarisen johdolla ja on tehnyt tutkimusta Yhdysvalloissa motivaatiopsykologian keulahahmoihin kuuluvan Richard Ryanin johdolla. Martelan ensimmäinen väitöskirja koski vanhustenhoidon työntekijöiden merkityksellisyyden kokemusta ja niin kutsutun "hoivayhteyden" syntymisen ehtoja[3]. Hänen akateemisia tutkimuksiaan on julkaistu mm. Journal of Personality, Southern Journal of Philosophy, ja Organization Studies -lehdissä.

Martela kuuluu Filosofian Akatemiaan, tutkijoiden perustamaan tutkimus-, valmennus- ja konsulttiyritykseen, joka pyrkii kehittämään suomalaista työelämää ja sen tuloksenteko- ja innovointikykyä vahvistamalla työntekijöiden sisäistä motivaatiota. Hänen tietokirjansa Elämän tarkoitus -julkaistiin alun perin Yhdysvalloissa HarperCollins:in kustantamana 2020 ja käännetään suomen lisäksi 24 eri kielelle, muun muassa saksaksi, ranskaksi, espanjaksi, portugaliksi, arabiaksi, indonesiaksi, koreaksi ja japaniksi[4].

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut merkittävät julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Frank Martela Gummerus. Viitattu 16.2.2020.
  2. Frank Martela: Hyvä elämä on itselle arvokkaiden asioiden etsintää | Helsingin yliopisto www.sttinfo.fi. Viitattu 6.5.2021.
  3. https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/7286
  4. Frank Martela Elina Ahlback Literary Agency - One of the leading Nordic literary agencies. 8.5.2018. Viitattu 6.5.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]