Frank Alois Pitelka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Frank Alois Pitelka (27. maaliskuuta 1916 Chicago, Illinois10. lokakuuta 2003) oli yhdysvaltalainen lintutieteilijä.

Frank Pitelka liittyi jo nuorena Chicago Ornithological Societyn jäseneksi. Collegeaikanaan hän julkaisi kahdeksan tiedonantoa The Auk -lehdessä ja huomionarvoisen artikkelin seetrikerttulin pesimäbiologiasta Wilson Bulletinissa (52: 3–18, 1940). Valmistuttuaan Illinois'n yliopistosta hän vietti kesän 1939 Washingtonin yliopiston meritieteen laboratoriossa Friday Harborissa. Sieltä hän siirtyi Kalifornian yliopistoon Berkeleyyn Museum of Vertebrate Zoologyyn (MVZ) Alden Millerin oppilaaksi. Väitöskirjaansa (1951) varten Pitelka tutki pensasnärhien suvun vaihtelua ja lajiutumista.

Vuonna 1946 Pitelka sai apulaiskuraattorin viran museosta. Hänen kiinnostuksensa vaihtui taksonomiasta ekologiaan ja hän pääsi tutkijaksi vastaperustettuun arktisen tutkimuksen laboratorioon Alaskan Barrowiin. Täällä hän tutki ryhmineen sopulien ja niitä saalistavien petolintujen suhdetta sekä sirrien (Calidris) ekologiaa.

Pitelka julkaisi kaikkiaan 215 tieteellistä kirjoitusta. Hänelle myönnettiin lukuisia kunnianosoituksia ja jäsenyyksiä eri tieteellisissä seuroissa. Hänen puolisonsa oli Dorothy Riggs ja heillä oli kolme lasta: Kazi toimii ammattiviulistina Altadenassa, Louis toimii Marylandin yliopiston Appalakkien tutkimusaseman ekologina ja johtajana Frostburgissa ja Vince tekee keramiikkaa ja toimii professorina Cookevillessä Tennesseessä.

Pitelka kuoli eturauhassyöpään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]