François Poullain de la Barre

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kansilehti Poullain de La Barren teoksesta De l’égalité des deux sexes.

François Poullain de la Barre (1647, Pariisi1725, Geneve[1]) oli ranskalainen filosofi. Hän toimi pappina ja kääntyi protestantiksi. Nantesin ediktin kumoamisen 1685 jälkeen hän joutui pakenemaan Geneveen.

Poullain de la Barre omaksui René Descartesin filosofian perusteet ja sovelsi kartesiolaisia periaatteita naiskysymykseen. Vuonna 1673 hän julkaisi anonyymisti teoksen De l'égalité des deux sexes, discours physique et moral où l'on voit l'importance de se défaire des préjugez (“Kahden sukupuolen tasa-arvosta, fysikaalinen ja moraalinen puhe, jossa katsotaan tärkeäksi hävittää ennakkoasenteet”), jossa hän osoitti, ettei sukupuolten välisellä epätasa-arvolla ole luonnollista perustaa, vaan että se perustuu kulttuurisiin ennakkoasenteisiin. Kirjoitus suositti, että naisille tulee tarjota täysipainoinen koulutus ja että kaikki ammatit, myös tieteelliset, tulee avata heille. Hänen tunnettu ajatuksensa oli "l’esprit n’a pas de sexe", "sielulla (tai hengellä) ei ole sukupuolta".

Poullain de la Barre jatkoi samasta aiheesta toisessa anonyymisti kirjoitetussa teoksessa De l'éducation des dames pour la conduite de l'esprit dans les sciences et dans les mœurs (“Naisten koulutuksesta”). Muutamaa vuotta myöhemmin hän esitti kuitenkin täysin päinvastaisia ajatuksia teoksessa De l'excellence des hommes contre l'égalité des sexes (“Miesten ylivoimaisuudesta sukupuolten tasa-arvoa vastaan”), jossa hän kumoaa järjestelmällisesti aiemmin esittämänsä argumentit. Näin hänen paikkansa feminismin historiassa vaihtelee.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. François Poullain de la Barre: feminismo y modernidad. Luz Stella León Hernández. Universitet de Barcelona. PDF, sivu 2. Viitattu 30.4.2017.(espanjaksi)
Tämä filosofiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: fr:François Poullain de La Barre