Foyles

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Foyles-kirjakauppa

W & G Foyle Ltd. (kutsumanimeltään vain Foyles) on lontoolainen kirjakauppa osoitteessa 113–119 Charing Cross Road.

Kirjakaupan perustivat vuonna 1903 veljekset William ja Gilbert Foyle. Kauppa on toiminut nykyisessä osoitteessa vuodesta 1906.

Foyles on päässyt Guinnessin ennätysten kirjaan maailman suurimpana kirjakauppana hyllymetrien ja nimikkeiden määrässä. Vaikka ennätys on sittemmin rikottu, Foyles on edelleen yksi Englannin suurimmista kirjakaupoista.

Kuluneen vuosisadan aikana Foyles tuli kuuluisaksi muutamista erikoisuuksistaan:

  • myynnissä olevat kirjat on järjestetty kustantajan nimen, ei tekijän, aiheen tai nimekkeen mukaan
  • maksaminen vaati asiakkailta kaksinkertaista jonotusta: ensimmäiselle tiskille jonotettiin laskua varten ja vasta toisella tiskillä tämä lasku maksettiin
  • Foylesin puhelinnumerosta vastasi nauhoite, jolla kerrottiin, että kauppa ei vastaanota puheluita
  • myymättä jääneet kirjat saattoivat jäädä hyllyihin vuosiksi painosten loputtua muualta ts. varaston kierto oli pitkään kaupalle tuntematon käsite

Osa eksentrisistä toimintatavoista kuitenkin muuttui, kun kaupan pitkäaikainen omistaja Christina Foyle kuoli vuonna 1999. Uusi omistaja, veljenpoika Christopher Foyle, modernisoi muun muassa kaupan kassajärjestelmän. Tämän johdosta kaupan toiminta epäilemättä tehostui, mutta joidenkin pitkäaikaisten asiakkaiden mielestä kenties osa kaupan viehätyksestä katosi samalla.

Foyles on tunnettu myös luentatilaisuuksista, jotka olivat usein lounastapaamisia. Kirjailijat ovat vuodesta 1930 kohdanneet yleisönsä Foylesin kaupassa varta vasten järjestetyissä tilaisuuksissa.

Televisiosarja Foylen sota on lainannut nimensä kirjakaupalta. Rikosylitarkastaja Christopher Foylea esittää näyttelijä Michael Kitchen.

Vuonna 2005 Foyles avasi toisen toimipisteen Royal Festival Hallissa Lontoon South Bankillä. Vuonna 2006 on suunnitelmissa avata kaksi muuta liikettä: Hampton Court Palacella ja Towerissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]