Foyles

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Foyles-kirjakauppa

W & G Foyle Ltd., yleensä Foyles, on lontoolainen kirjakauppa osoitteessa 113–119 Charing Cross Road.

Kirjakaupan perustivat vuonna 1903 veljekset William ja Gilbert Foyle. Kauppa on toiminut nykyisessä osoitteessa vuodesta 1906.

Foyles on päässyt Guinness World Recordsiin maailman suurimpana kirjakauppana hyllymetrien ja nimikkeiden määrässä. Vaikka ennätys on sittemmin rikottu, Foyles on edelleen yksi Englannin suurimmista kirjakaupoista.

Kuluneen vuosisadan aikana Foyles tuli kuuluisaksi muutamista erikoisuuksistaan:

  • myynnissä olevat kirjat on järjestetty kustantajan nimen, ei tekijän, aiheen tai nimekkeen mukaan
  • maksaminen vaati asiakkailta kaksinkertaista jonotusta: ensimmäiselle tiskille jonotettiin laskua varten, ja vasta toisella tiskillä tämä lasku maksettiin
  • Foylesin puhelinnumerosta vastasi nauhoite, jolla kerrottiin, että kauppa ei vastaanota puheluita
  • myymättä jääneet kirjat saattoivat jäädä hyllyihin vuosiksi painosten loputtua muualta, toisin sanoen varaston kierto oli pitkään kaupalle tuntematon käsite

Osa erikoisista toimintatavoista kuitenkin muuttui, kun kaupan pitkäaikainen omistaja Christina Foyle kuoli vuonna 1999. Uusi omistaja, veljenpoika Christopher Foyle, nykyaikaisti muun muassa kaupan kassajärjestelmän. Siten kaupan toiminta epäilemättä tehostui, mutta joidenkin pitkäaikaisten asiakkaiden mielestä osa kaupan viehätyksestä katosi samalla.

Foyles on tunnettu myös luentatilaisuuksista, jotka olivat usein lounastapaamisia. Kirjailijat ovat vuodesta 1930 kohdanneet yleisöään Foylesin kaupassa varta vasten järjestetyissä tilaisuuksissa.

Televisiosarja Foylen sota on saanut nimensä kirjakaupan mukaan. Rikosylitarkastaja Christopher Foylea esittää näyttelijä Michael Kitchen.

Foyles avasi 2005 toisen toimipisteen Royal Festival Hallissa Lontoon South Bankillä. Vuonna 2006 oli suunnitelmissa avata kaksi muuta liikettä, Hampton Court Palacella ja Towerissa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]