Fort Severn

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fort Severn Ontario.png

Fort Severn (Fort Severn First Nation) on Hudsoninlahden etelärannalla pohjoisessa Ontariossa Kanadassa sijaitseva noin 400 asukkaan kylä. Kylän väestö muodostuu 90 perheestä, jotka asuvat 40 neliökilometrin alueella. Paikkakunnan nimitys virallisissa yhteyksissä on Fort Severn 89, sillä useimmilla Kanadan intiaanireservaateilla on numero nimen yhteydessä.

Kylän ainoa maayhteys muuhun Kanadaan on talvitie Wapusk Trail, joka yhdistää Fort Severnin Manitobassa sijaitsevaan Gillamiin ja sitä kautta tieverkkoon. Tie on avoinna vain muutamien viikkojen ajan joka talvi. Muina aikoina kylän liikenneyhteydet ja tarvikekuljetukset hoidetaan lentokonein tai kesäisin proomuilla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fort Severn oli yksi ensimmäisiä uuden mantereen kauppapaikkoja, ja sen perusti Hudson's Bay Company vuonna 1689 turkiskaupan tukikohdaksi. Severn River -joen suulla sijainnut linnoite joutui Pierre Le Moyne d'Ibervillen valtaamaksi jo 1690. Kauppapaikka rakennettiin uudelleen 1759, ja se on ollut toiminnassa siitä lähtien, ollen yksi Ontarion vanhimmista eurooppalaista alkuperää olevista asutuskeskuksista.

Intiaanireservaatin paikaksi määriteltiin myöhemmissä sopimuksissa Rocksandin alue Severn- ja Sachigo-jokien yhtymäkohdassa. Reservaatti siirrettiin vuonna 1973 Severnjoen suulle Hudsoninlahden rannalle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]