Fort-Liberté

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fort-Liberté
Fòlibète

Fort-Liberté

Koordinaatit: 19°40′4″N, 71°50′23″W

Valtio Haiti
Departementti Nord-Est
Arrondissementti Fort-Liberté
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Kunta
Väkiluku (2003) 30 110












Fort-Liberté (Kreoliksi: Fòlibète) on kaupunki Haitissa. Asukkaita oli vuoden 2003 väestönlaskennassa 30 110.[1] Fort-Liberté on myös samannimisen Haitin koillisosien hallinnollisen alueen, arrondissementin, pääkaupunki.

Fort-Liberté on yksi maan vanhimmista kaupungeista, espanjalaisten vuonna 1578 perustama. Ranskalaisten suunnittelema kaupunki sijaitsee lahden rannalla, josta päästään vesitse moniin linnakkeisiin. Niistä kuuluisin on Fort Dauphin, joka rakennettiin 1732. Vuonna 1756 linnoituksessa syntyi silloisen komentajan poika, josta tuli sittemmin pitkään palvellut värikäs poliitikko ja kirjailija Vincent-Marie Viénot de Vaublanc.

Haitin vallankumouksen aikana Napoléon Bonaparten lähettämät ranskalaiset joukot nousivat ensimmäiseksi maihin juuri Fort-Libertéssä. Kenraali Rochambeaun johtamat joukot hyökkäsivät kaupunkiin ja tuhosivat linnakkeen puolustajat.[2] Joukot olivat saaneet tehtäväkseen valloittaa koko saari jälleen Ranskalle ja saattaa orjuus uudestaan voimaan.

Nimen vaiheita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunki on tunnettu useilla nimillä. Taíno-intiaanit ja espanjalaiset kutsuivat sitä nimellä Bayaha, mutta ranskalaiset antoivat sille nimen Fort-Dauphin, jotka se kantoi heidän poistumiseensa vuonna 1804, jonka jälkeen se sai nykyisen nimensä.

Kun entinen Haitin armeijan kantaupseeri ja sittemmin Haitin presidentti Henri Christophe julistautui 1811 kuninkaaksi nimellä Henri I, hän nimesi kaupungin uudelleen kuninkuuttaan korostavalla nimellä Fort-Royal, mutta hänen kuoltuaan 1820 siitä tuli jälleen Fort-Liberté.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Väestönlaskenta Institut Haïtien de Statistique et d'Informatique (IHSI), 7. elokuuta 2003.
  2. Profil de la Ville du Fort Liberté (Arkistoitu – Internet Archive)