Food Force

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ensimmäinen tehtävä käynnissä. Kuva pelin PC-versiosta.

Food Force on YK:n Maailman ruokaohjelman (WFP) vuonna 2005 julkaisema, 8–13-vuotiaille lapsille ja nuorille suunnattu opetuksellinen tietokonepeli. Pelaajien tehtävänä on hoitaa ruoanjakelua nälänhädästä kärsivässä maassa ja auttaa maata pääsemään jaloilleen sekä saada sen omavaraisuus takaisin. Samalla pelaaja oppii nälästä ja WFP:n työstä sen ehkäisemiseksi.

Kehitys, historia ja versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin kehittäjät ovat brittiläinen Playerthree ja italialainen Deepend. Food Force julkaistiin Bolognassa 14. huhtikuuta 2005. Se on ladattavissa ilmaiseksi verkkosivustolta. Sekä Windowsille että Macintoshille on omat versionsa. Pelaajia kannustetaan polttamaan peli CD:ille ja jakamaan kavereille. Erikielisiä versioita on tällä hetkellä jo seitsemän. Toukokuussa 2007 ilmestyi suomenkielinen versio[1].

Peli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tapahtumapaikkana on Sheylan, Intian valtamerellä sijaitseva kuvitteellinen saarivaltio, joka kärsii kuivuudesta ja sisällissodasta. Pelaajan hahmo on YK:n ammattilaisten mukaan päässyt keltanokka. Pelissä on kuusi tehtävää, jotka on suunniteltu havainnollistamaan ruoka-avun jaon eri vaiheita.

  1. Ilmavalvonta – nälästä kärsivien kansalaisten etsintää helikopterilla
  2. Energiapakkaukset – pelaaja yrittää koostaa tasapainoisen ruokavalion riisistä, ruokaöljystä, pavuista, sokerista ja suolasta, käytössään vain 30 senttiä päivässä
  3. Ilmapudotus – pudota ruokatarvikkeita kohdealueelle, vaaroina muun muassa tuuli
  4. Locate and dispatch – tehtävänä eri puolilta maailmaa ostetun ja lahjoitetun ruoan jaon suunnittelu
  5. Food run – johdata saattue ruokavarastolle, vaaroina esimerkiksi maamiinat ja tiesulut
  6. Future farming – auta kylää kehittymään kymmenen vuoden ajan käyttäen rahaa ravintoon, koulutukseen, 'ruokaa työstä' -ohjelmiin ja HIV-hoitoihin

Suuri osa pelistä on toimintapainotteista, aikarajoineen. Kukin kuudesta tehtävästä on mahdollista ratkaista tunnissa, mutta pelaajat voivat haluta koettaa yksittäistä tehtävää toistamiseen, sillä parhaat tulokset voi tallettaa internetiin vertailtavaksi muiden kanssa.

Food Force – Bowl 2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Food Forcen kilpailuversio Bowl 2006 julkaistiin 2006. Sen tavoitteena on rohkaista useampia lapsia pelaamaan ja oppimaan nälästä maailmassa. Bowlissa 40 miljoonaa pistettä kerännyt pelaaja pääsee mukaan arvontaan jossa voi voittaa liput Super Bowliin kahdelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]