Fonzie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arthur Herbert Fonzarelli
Henry Winkler Fonziena vuonna 1977.
Henry Winkler Fonziena vuonna 1977.
Luoja(t) Garry Marshall
Ensi-
esiintyminen
15. tammikuuta 1974
Henkilötiedot
Ikä n. 19-vuotias
Luonteenpiirteet yli-inhimillinen tapa käyttää käsiään (esimerkiksi jukeboxin käynnistämiseen)
Suhteet
Muut sukulaiset Vito Fonzarelli (isä)
Chachi Arcola (serkku)
Danny (adoptiopoika)
Tutut Richie Cunningham
Ralph Malph
Marion Cunningham
Howard Cunningham
Joanie Cunningham
Potsie Weber
Roger Phillips
Pinky Tuscadero
Leather Tuscadero
Fonzie

Arthur Herbert "Fonzie" Fonzarelli, "The Fonz", oli Henry Winklerin 1974–1984 esittämä roolihahmo yhdysvaltalaisessa tilannekomediasarjassa Onnen päivät.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksinhuoltajaäitinsä kasvattama Fonzie oli koulunsa kesken jättänyt automekaanikko ja moottoripyöräjengiläinen, jonka katu-uskottavuudessa oli paatoksessaan humoristisia piirteitä. Sarjassa hyödynnettiin työläistaustaisen Fonzien ja keskiluokkaisen Cunninghamien perheen välisiä eroja, ja 1950-luvun ajankuvassa Fonzie nähtiin nahkatakkiin puettuna yhteiskunnan tukipylväiden vastaisena kapinallisena.

Roolihahmon kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Italialaisamerikkalaisen Fonzien henkilöhahmo oli alun perin vähäpätöinen sivurooli, mutta ennen pitkää Fonziesta tuli pääroolihahmo, jonka näkyvyys kasvoi entisestään Richie Cunninghamia esittäneen Ron Howardin jätettyä sarjan 1980. Samalla Fonziesta tuli säyseämpi ja kapinahenki vaihtui sovinnaisempaan elämäntyyliin Milwaukeen omintakeisena valopilkkuna.

Maneerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fonziella oli sarjassa useita jaksosta toiseen toistuvia maneereja, kuten näkyvät eleet ja huudahdukset, joilla hän varasti Arnold'sin hampurilaisbaariin tai high schoolin pihalle kokoontuneen nuorisojoukon huomion. Yksi Fonzien klišeistä oli käynnistää baarin jukebox maagisella kädeniskulla käyttämättä tavanomaisempaa kolikkoa. Valot hän sai syttymään pelkällä kahden sormen napsautuksella. Kun hän oli kadulla Richie Cunninghamin (Ron Howard) kanssa, hän löi rakennuksen seinää ja koko rakennus sammui.