Fontaine des Innocents

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fontaine des Innocents

Fontaine des Innocents (”viattomien suihkukaivo”) on Pariisin vanhin suihkulähde. Se sijaitsee place Joachim-du-Bellay -aukiolla 1. arrondissementin alueella.

Katetun suihkulähteen suunnitteli arkkitehti Pierre Lescot ja sen nymfejä esittävät koristeveistokset toteutti kuvanveistäjä Jean Goujon. Rakennelma pystettiin alkujaan Pariisin ulkopuolella sijainneelle ”viattomien lasten hautausmaalle” (Cimetière des Innocents) vuosina 1549–1550. Alkuperäisessä asussaan se oli kolmella arkadilla varustettu kreikkalaistyylinen loggia.[1][2] Vuonna 1780 luostarikirkko suljettiin ja purettiin ja myös hautausmaa hävitettiin, mutta suihkulähde päätettiin säilyttää uuden aukion keskuksena. Tässä yhteydessä se kuitenkin rakennettiin kokonaan uudelleen ja siihen lisättiin vuonna 1788 valmistunut neljäs sivu, johon kuvanveistäjä Augustin Pajou suunnitteli Goujonin tyyliä jäljittelevät veistokset. Suihkulähde siirrettiin vielä kerran vuonna 1858, jolloin nykyinen place Joachim-du-Bellay rakennettiin. Fountain des Innocents sai tuolloin nykyisen pyramidinmuotoisen jalustansa ja pyöreän vesialtaansa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b La Fontaine de Innocents (englanniksi) Invisible Paris. Viitattu 17.1.2016.
  2. Martina Padberg: Taide & Arkkitehtuuri: Pariisi (suom. Tapani Kilpeläinen), s. 199. Tandem Verlag (h. f. ullmann) 2007. Alkuteos Kunst & Architektur Paris.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]