Fly Lappeenranta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fly Lappeenranta
Flylappeenranta wordmark.svg
IATA: 8H – ICAO: HWY
Kutsukoodi HIGHWAY
Perustettu 2008
Tunnuslause Hetkessä lentäen.
Solmukohdat Lappeenrannan lentoasema
Kotipaikka Suomi Lappeenranta, Suomi
Fly Lappeenrannan Jetstream 31.

Fly Lappeenranta Ltd on suomalainen yritys, joka aloitti säännöllisen reittilentoliikenteen Lappeenrannan ja Helsinki-Vantaan lentoasemien välillä tammikuun 2008 lopulla. Lennot päättyivät keväällä 2010.lähde?

Fly Lappeenranta ei ollut missään vaiheessa varsinainen lentoyhtiö, vaan niin sanottu virtuaalilentoyhtiö, joka osti lentotoiminnot muilta.lähde?

Syksyllä 2010 yhtiön liiketoiminta myytiin yksityisten sijoittajille.lähde?

Fly Lappeenranta Oy on edelleen olemassa lähinnä pöytälaatikkoyhtiönä. Lappeenrannan kaupungin elinkeinoyhtiö omistaa yli 80 prosenttia yhtiön osakkeista.lähde?

Aluksi yhtiön lennot operoi tšekkiläinen Central Connect Airlines (CCA).[1]

Vuonna 2009 yhtiön lentoja hoiti skotlantilainen Highland Airways 19-paikkaisilla Jetstream-potkuriturbiinikoneilla.[2]

Vuoden 2010 alusta yhtiön lentoja hoiti suomalainen Wingo-lentoyhtiö, kunnes lennot vielä samana keväänä loppuivat Wingon talousvaikeuksiin.[3]

Yhtiö lennätti vuonna 2008 noin 20 000 matkustajaa. Yhtiön liiketoiminta oli heti ensimmäisenä toimintavuonna rajusti tappiollista. 2,7 miljoonan euron liikevaihdolla syntyi 1,7 miljoonan euron tappiot. (Etelä-Saimaa 1.7.2009) Missään vaiheessa toiminnasta ei tullut kannattavaa.lähde?

Kun Helsingin-lentojen kannattamattomuus oli käynyt ilmeiseksi, yhtiö ilmoitti keskittyvänsä Lappeenrannan lentokentän palvelutoimintoihin ulkomaan reittilentoja varten.lähde?

Yhtiön perustivat 2007 yksityiset sijoittajat Casper Mickwicz ja Esa Korjula sekä Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt vähemmistöosuudella. Yhtiön huonon taloustilanteen ja pienten matkustajamäärien vuoksi Lappeenrannan kaupunkikonserni joutui ensimmäisen toimintavuoden aikana pumppaamaan rahaa yhtiöön lähes 1,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2009 Lappeenrannan kaupunki ja Kaupunkiyhtiöt ovat sijoittaneet yhtiöön vielä 850 000 euroa julkista rahaa. Samalla kaupunkikonsernista on tullut yhtiön pääomistaja. (ES 1.7.2009) Lappeenrannan kaupunki on perustellut Fly Lappeenranta Oy:hyn pumpattuja rahoja Lappeenrannan lentoliikenteen ja lentoaseman pelastamisella tilanteessa, jossa reittilennot Helsinkiin olivat muutoin loppumassa. Helsingin lentoja ei ole pystytty pelastamaan.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fly Lappeenranta aloittaa Helsinki-Lappeenranta -lennot YLE Uutiset. 10.1.2007. Viitattu 11.1.2007.
  2. Skotlantilainen Highland Airways aloittaa lennot Suomessa Etelä-Karjalan Radio, YLE. 13.12.2008. Viitattu 13.12.2008.
  3. STT: Fly Lappeenranta myytiin yrittäjille Kauppalehti. Viitattu 16.5.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]