Fluratsepaami

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fluratsepaami
Flurazepam.svg
Tunnisteet
CAS-numero 17617-23-1
IUPAC-nimi 7-kloori-1-[2-(dietyyliamino)etyyli]-5-(2-fluorifenyyli)-1,3-dihydro-2H-1,4-bentsodiatsepin-2-oni
Ominaisuudet
Kemiallinen kaava C21H23ClFN3O
Moolimassa 387,88 g/mol
Dalmane 15mg -kapseleita

Fluratsepaami on bentsodiatsepiinijohdannainen lääkeaine. Sillä on ahdistusta poistava, kouristuksia estävä, sedatiivinen ja lihaksia relaksoiva vaikutus. Aineen aktiivisella metaboliitilla on pitkä eliminaation puoliintumisaika, ja tämän pitoisuuksia voi esiintyä veressä päiviä.[1]

Fluratsepaamia myydään Dalmane ja Dalmadorm -nimisinä lääkevalmisteina.

Fluratsepaami patentoitiin vuonna 1963, ja se tuli Yhdysvalloissa markkinoille vuonna 1970.[2]

Fluratsepaamia käytetään lievästä keskivaikeaan unettomuuteen. Sitä voidaan käyttää, jos vaivaan liittyy nukahtamisvaikeuksia, heräilyä kesken unen tai unimäärä jää lyhyeksi.

Aine on pitkävaikutteinen, ja sitä käytetään myös potilailla joilla on vaikeuksia pysyä unessa yön aikana. Bentsodiatsepiineja, kuten muitakin keskushermostoon vaikuttavia unilääkkeitä (esimerkiksi barbituraatit) tulisi käyttää ainoastaan tilapäisesti, ei säännöllisesti. Kyseisten lääkkeiden pitkäaikaiseen käyttöön liittyy voimakas riippuvuusriski, ja lopetettaessa lääkitys, unettomuus saattaa huomattavasti pahentua.

Haittavaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fluratsepaamin yleisiin haittavaikutuksiin kuuluu sekavuus, uneliaisuus, harkintakyvyn heikkeminen ja ataksia. Fluratsepaamia, kuten muitakin bentsodiatsepiineja, voidaan käyttää myös väärin humaltumistarkoituksessa. Lääkettä ei tulisi missään tapauksessa käyttää yhdessä alkoholin tai muiden keskushermostoon vaikuttavien aineiden kanssa. Tämä saattaa johtaa helposti voimakkaaseen lääkeriippuvuuteen, ja niiden sekakäyttö voi myös olla hengenvaarallista.

Fluratsepaamia tulisikin käyttää ainoastaan lääkärin määräämän annostuksen puitteissa, ja on suositeltavaa ottaa lääke juuri ennen nukkumaanmenoa. Lääkettä käyttäneet potilaat saattavat myös aamulla herätessään tuntea olonsa tokkuraiseksi.

Fluratsepaamin raskauskategoria on X, joka tarkoittaa käytännössä sitä että kyseistä lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana missään tapauksessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Flurazepam