Fluorihiilivedyt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaavakuva aromaattisten fluorihiilivetyjen pakkautumisesta.

HFC-yhdisteet eli fluorihiilivedyt sisältävät vetyä, fluoria sekä hiiltä. HFC-yhdisteitä käytetään muun muassa kylmäaineina kylmä- ja ilmestointilaitteissa.

Ympäristövaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On arvioitu, että HFC-yhdisteet ovat jopa yli tuhat kertaa tehokkaampia ilmaston lämpenemisen kiihdyttämisessä kuin hiilidioksidi.[1] Lokakuussa 2016 maailman maat sopivat Montrealin pöytäkirjalla HFC-yhdisteiden tuotannon ja kulutuksen säätelystä. Käytön rajoittamisella on arvioitu saavutettavan jopa 0,5 astetta Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteista.[2]

Kioton sopimus pyrkii vähentämää HFC-kaasujen käyttöä. HFC-yhdisteet eivät ole itsessään otsonikerrosta tuhoavia yhdisteitä, mutta reagoidessaan kloorin tai bromin kanssa niistä tulee haitallisia otsonikerrokselle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Global warming, a core concept, causes concern about fluorocarbons (HFC-kaasujen GWP arvo on yli 1000 kertainen CO2:n arvoon ja FC-kaasujen GWP on 12.500 kertainen verrattuna hiilidioksidiin.) chemcases.com. Viitattu 23.3.2009. (englanniksi)
  2. Maailmanlaajuinen sopimus HFC-yhdisteiden käytön vähentämiseksi syntyi Kigalissa 15.10.2016. Valtioneuvosto. Viitattu 15.10.2016.