Florin Răducioiu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Florin Răducioiu vuonna 2015.

Florin Răducioiu (s. 17. maaliskuuta 1970 Bukarest) on romanialainen entinen jalkapalloilija. Hän pelasi Romanian maajoukkueessa 40 ottelua ja teki niissä 21 maalia vuosina 1990–1996[1].

Răducioiun huippuhetket olivat MM-kisoissa 1994, jolloin hän pääsi Romanian maajoukkueen kanssa puolivälieriin asti voitettuaan edellisten kisojen hopeamitalistin Argentiinan. Puolivälierän Ruotsia vastaan joukkue kuitenkin hävisi rangaistuspotkukilpailussa. EM-kisoissa Răducioiu on ollut vuonna 1996, mutta Romania jäi ilman saavutusta pudottuaan alkukierroksilla.

Seurajoukkueessa Răducioiu on voittanut Romanian mestaruuden sekä Serie A:n mestaruuden ja Mestarien liigan vuonna 1994 AC Milanin riveissä. Kaudella 1997–1998 hän pelasi Bundesliigassa VfB Stuttgartissa, mutta siellä hän ei onnistunut, joten ensimmäisen kauden jälkeen hän siirtyi jälleen Italiaan.

Răducioiu aloitti maajoukkueuransa vuonna 1988. Hän lopetti maajoukkueuransa juuri ennen Ranskan MM-kilpailuja vuonna 1998 johtuen vakasta polvivammasta, joka esti pelaamisen pitkäksi aikaa. Răducioiu pelasi 42 maaottelua ja teki niissä 21 maalia. Koko jalkapallouransa hän lopetti vuonna 2002.

Răducioiu on ensimmäinen jalkapalloilija, joka tuli pelanneeksi kaikissa Euroopan viidessä suurimmassa sarjassa – Englannin Valioliigassa, Espanjan La Ligassa, Italian Serie A:ssa, Saksan Bundesliigassa ja Ranskan Ligue 1:ssä. Răducioiun lisäksi myös tanskalainen Christian Poulsen, montenegrolainen Stevan Jovetić ja alankomaalainen Justin Kluivert ovat pelanneet kaikissa näissä sarjoissa.

Răducioiu on myös ensimmäinen pelaaja, joka on tehnyt maalin jokaisessa näissä viidessä sarjassa. Toinen pelaaja, joka tähän on pystynyt, on Stefan Jovetić.

  1. Stokkermans, Karel: Romania - Record International Players 22.1.2019. RSSSF. Viitattu 5.5.2019. (englanniksi)