Floridankärpänen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Floridankärpänen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Kuusijalkaiset Hexapoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Alaluokka: Siipikantaiset Pterygota
Osaluokka: Uussiipiset Neoptera
Lahko: Kaksisiipiset Diptera
Heimo: Miinaajakärpäset
Agromyzidae
Alaheimo: Phytomyzinae
Suku: Liriomyza
Laji: trifolii
Kaksiosainen nimi

Liriomyza trifolii
(Burgess, 1880)

Floridankärpänen (Liriomyza trifolii) on kaksisiipisten (Diptera) lahkoon kuuluva miinaajakärpäslaji. Lajista käytetään myös nimeä floridanmiinaaja. Aikuiset floridankärpäset ovat pieniä, pituudeltaan 1,3–2,3 mm ja niiden siipien pituus on 1,25–1,9 mm. Lajin pää on keltainen ja sillä on punaiset silmät. Floridankärpäset ovat väriltään mustan ja keltaisen kirjavia, mutta vatsapuoli ja jalat ovat yleensä keltaiset. Siivet ovat läpinäkyvät.[1] Lajin erottaminen muista miinaajakärpäslajeista on vaikeaa ja vaatii usein tarkemman laboratoriotutkimuksen.

Floridankärpäsen munat ovat pituudeltaan noin 0,3 mm pitkiä, ovaalinmuotoisia ja väriltään vaaleita.[2]

Toukat ovat vaaleita, 0,3–3 mm:n pituisia. Toukat tekevät koristekasvien ja vihanneskasvien lehtiin koukeroisia lehtimiinoja. Lehtimiinat vähentävät lehtien yhteyttävää pinta-alaa haitaten siten kasvin kehitystä ja pilaten samalla kasvin ulkonäön.

Floridankärpänen on luokiteltu Suomessa vieraslajiksi ja vaaralliseksi sekä hävitettäväksi kasvintuhoojaksi. Se leviää kasvihuoneviljelmille pääasiassa ulkomailta tuotujen koristekasvien taimien mukana. Suomessa floridankärpäsiä tavataan kasvihuoneviljelmillä vuosittain. Laji on maailmalla laajasti levinnyt. Floridankärpänen on alun perin amerikkalainen laji. Laji ei voi talvehtia Suomessa avomaalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.