Florence Academy of Art

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Florence Academy of Art on vuonna 1991 Daniel Gravesin perustama Firenzessä toimiva taidekoulu, joka noudattaa 1800-luvun akateemisen taiteen ja renessanssin piirustus-, maalaus- ja kuvanveistotraditioita. Vuonna 2006 Ruotsiin Göteborgiin perustettiin koulun toinen osa, jonka opettajat ovat Firenzessä toimivan koulun oppilaita ja opettajia.

Koulun tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1984 Daniel Graves ja Charles H. Cecil perustivat Graves-Cecil studiot Firenzeen. Vuonna 1991 ateljeet erkanivat ja Daniel Graves perusti Florence Academy of Artin ja Charles H. Cecil Charles H. Cecil Studiosin Gravesin Florence Academy of Artin tavoitteeksi määriteltiin huipputason ohjauksen antaminen klassisesta piirustuksesta, maalauksesta ja kuvanveistosta. Koulu palaa 1800-luvun ateljeitten kurinalaiseen tapaan opiskella taidetta, ja antaa oppilaille vahvat tekniset taidot, jotka ovat verrattavissa vanhojen mestarien taituruuteen.

Vuonna 1991 perustettu Firenzen osio sijaitsee Santa Crocen kirkon takana, keskellä kaupunkia. Vuonna 2006 Akatemia avasi uuden koulurakennuksen vanhan paperitehtaan ylimpään kerrokseen Ruotsissa Göteborgin Mölndalissa, joka toiminta-ajatukseltaan ja opintosuunnitelmaltaan vastaa Firenzen akatemiaa. Uutta osiota johtaa Joakim Ericsson kolmen apuopettajan avustamana.

Opetussuunnitelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opintosuunnitelma noudattaa klassista tapaa, jossa opetellaan ensin piirtämään ja sitten maalaamaan. Taidemaalariksi valmistavan maalausopintosuunnitelman ensimmäinen vuosi opiskellaan piirtämällä kipsipatsaita, elävää mallia ja Barguen litografioita. Seuraavat kolme vuotta maalataan kipsejä, elävää mallia, asetelmia ja muotokuvia.

Vaihtoehtoisesti opiskelijat voivat opiskella kolme vuotta erillisessä opinto-suunnitelmassa kuvanveistoa tai erillisillä kursseilla maisemamaalausta, etsausta ja taidehistoriaa. Valmistumisaika ei kuitenkaan ole kiinteä. Jo ennestään paljon taitoja hallitseva opiskelija voi suorittaa ensimmäisen vuoden opinnot kolmessa kuukaudessa, kun taas vähemmän harjaantuneelta opiskelijalta saattaa kulua kaksi vuotta samaan suoritukseen pääsemiseen. Koulun tärkein tavoite on antaa opiskelijoille vanhojen mestarien tasolla olevat piirustus- ja maalaustaidot ja siksi mitään vaihetta ei voi ohittaa ohjaajien hyväksymättä. Jokaisen harjoituksen takana on taito, joka on hallittava, jotta olisi valmis siirtymään seuraavaan.

Akatemian piirustustekniikkana voidaan pitää suhteellista mittausta ja sight-size mittausta, jossa pystysuora teline papereineen asetetaan mallin viereen, ja kohde piirretään tai maalataan samaan kokoon kuin se nähdään paperilla tai taulupohjalla. Etäisyyden, josta kohdetta tarkastellaan on oltava aina sama. Merkityn etäisyyden päästä voidaan mallin mittoja tarkistaa luotilangalla tai suoralla tikulla, kuten kutomaneulalla. Tätä pidetään kuitenkin vain mittojen tarkistamisena ja pääpaino on opiskella mittaamaan silmämääräisesti, jossa piirretään silmähavainnosta yksinkertaisia pysty- ja vaakasuoria viivoja malliin, jota suhteutetaan muihin mittoihin.

Piirtäminen tapahtuu yleensä muutaman tunnin nopeissa asennoissa, joita piirretään aamupäivisin piirustuskynällä. Koetetaan saada taltioiduksi vain mallin ääriviivat poimimalla tärkeitä havaintopisteitä ja yhdistelemällä niitä suorilla tai hieman kaarevilla viivoilla. Näihin asentoihin ei yleensä pyritä sisällyttämään monimutkaisia valoisuusasteita tai muutakaan aikaa vievää, vaan pyritään enemmänkin harjoittamaan silmiä ja havaitsemaan mallin tärkeät poimittavat pisteet ja suuret mittasuhteet.

Piirustusohjelma perustuu pitkälti Jean-Léon Gérômen tapaan opettaa. Parasta piirustusmateriaalia tältä ajalta ovat Charles Barguen kaivertamat, Gérômen oppilaiden ja ystävien piirustuksista kopioidut litografiat. Koulun opetus myötäilee paljolti juuri tätä klassista tekniikkaa ja kauneusihannetta. Maalausohjelma taas noudattaa Velasquezin tekniikkaa ja palettia (eli samoja värejä mitä Velasquezin käytti paletillaan).

Iltapäivisin piirretään pidempiä mallin asentoja, kipsipatsaita ja Bargue -litografioita. Pitkien töiden tekeminen vie oppilailta yleensä muutamasta viikosta muutamiin kuukausiin. Yhden työn tekemiseen voi kulua 30 tunnista yli sataan tuntiin. Yleensä opiskelijat ovat koululla maanantaista perjantaihin 9.00-16.00, mutta usein he jatkavat itseopiskelua kotona. Päivät saattavat venyä ahkerimmilla opiskelijoilla yli kymmenentuntisiksi, jopa kuutena tai seitsemänä päivänä viikossa. Maalausohjelmassa samoja periaatteita noudattava työskentely jatkuu.

Opintosuunnitelma on sama kuin 1800-luvun ja renessanssin ateljeekouluissa. Opiskelijoiden on pystyttävä havaitsemaan tarkat mittasuhteet, valoisuusasteet ja ihmisen anatomiset perusteet, ennen kuin he siirtyvät maalaamaan öljyväreillä, joiden kanssa seuraa taas samantyyppinen perusteiden opiskelu.

Ohjaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Firenzessä maalausopintosuunnitelman ohjaajia ovat Daniel Graves, Simona Dolci, Eddy Hunter, Andrew Ameral, Jura Bedic, Maureen Hyde, Ramiro Sanchez, Toby Wright ja kuvanveisto-opintosuunnitelman ohjaaja Robert Bodem. Göteborgissa ohjaavat Joakim Ericsson, Andreas Birath, Hege Haugen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]