Flatiron Building

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Flatiron Building
Flatiron Building vuonna 2010.
Flatiron Building vuonna 2010.
Tiedot
Sijainti Yhdysvaltain lippu New York, New York
Tila valmis
Rakennettu 1902[1]
Käyttötarkoitus Toimistotilat
Kattokorkeus 86,87[1] m
Kerroksia 21[1]
Yritykset
Arkkitehti D.H. Burnham & Company[1]

Flatiron Building (alkuperäinen, vähemmän tunnettu nimi Fuller Building) on vuonna 1902 valmistunut rakennus New Yorkissa. Se oli valmistuttuaan yksi kaupungin korkeimmista rakennuksista. Beaux-Arts -tyylisen rakennuksen suunnitteli tunnettu chicagolainen arkkitehti Daniel Burnham. Rakennuksen osin kalkkikivinen, osin lasitetusta terrakotasta valmistettu julkisivu on erotettu kolmeen eri osaan vaakasuorasti, kuten klassinen kreikkalainen pylväs. Kapenevalle, kolmionmalliselle tontille rakennettu rakennus sai muotonsa vuoksi lempinimen Flatiron building eli ”Silitysrautatalo”. Samalla nimellä on myöhemmin kutsuttu lukuisia muitakin vastaavanmuotoisia rakennuksia.

Flatiron Building on 87 metriä korkea, siinä on 22 kerrosta ja se on kapeimmalta kohdaltaan vain kaksi metriä leveä. Sitä pidetään vanhimpana vielä nykyäänkin olemassa olevista Manhattanin pilvenpiirtäjistä.

Flatiron Building lisättiin Yhdysvaltain historiallisten paikkojen rekisteriin historiallisena maamerkkinä vuonna 1989[2].

Flatiron Building fiktiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hämähäkkimies-sarjakuvaan perustuvissa elokuvissa Spider-Man – Hämähäkkimies ja Spider-Man 2 Flatiron Building on Daily Bugle -sanomalehden päärakennus. Toiseen osaan perustuvassa pelissä on kaupunginosa nimeltä Flat Iron.

Flatiron Building vuonna 1902.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Emporis: Buildings: Flatiron Building emporis.com. Viitattu 4.1.2013. (englanniksi)
  2. Listing of National Historic Landmarks by State (pdf) National Historic Landmarks Program. 4/2011. U. S. Department of the Interior. Viitattu 1.5.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.