Koordinaatit: 50°1′N, 8°26′E

Flörsheim am Main

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Flörsheim am Main
vaakuna
vaakuna

Flörsheim am Main

Koordinaatit: 50°1′N, 8°26′E

Valtio Saksa
Osavaltio Hessen
Piirikunta Main-Taunus-Kreis
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 22,95 km²
Korkeus 93 m
Väkiluku (2020) 21 810[1]
 – Väestötiheys 950 as./km²
Postinumero 65439
Suuntanumero(t) 06145









Flörsheim am Mainin sijainti Main-Taunuksen piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Hessenin osavaltiossa.

Flörsheim am Main on kaupunki Main-Taunuksen piirikunnassa Hessenin osavaltiossa keskisessä Saksassa. Se on osa Reinin–Mainin konurbaatiota, ja kuuluu Frankfurt am Mainin läntiseen esikaupunkialueeseen.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flörsheimin kantakaupunki kuvan alaosassa Mainin oikealla rannalla, Rüsselsheim kuvan vasemmassa alareunassa

Flörsheim am Main sijaitsee Mainin alajuoksulla 20 kilometriä Frankfurt am Mainin keskustasta lounaaseen, 15 kilometriä Wiesbadenista kaakkoon ja 10 kilometriä Mainzista itään.[2] Frankfurtin lentoasema sijaitsee Flörsheimin itäpuolella. Lentoaseman ja Flörsheimin välissä virtaa Main. Rüsselsheim sijaitsee Mainin etelärannalla Flörsheimin kantakaupunkia vastapäätä.

Flörsheim am Mainin osa-alueet ovat Flörsheim-Stadtmitte, Weilbach, Wicker ja Keramag/Falkenberg. Weilbach ja Wicker liitettiin Flörsheimiin 1971.

50. pohjoinen leveyspiiri kulkee Flörsheimin lounaisosassa sijaitsevan Keramag/Falkenbergin osa-alueen halki.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flörsheimista on ensimmäinen kirjallinen maininta vuodelta 828, Wickeristä 910 ja Weilbachista 1112. Niiden alkuperä on frankkilainen. Flörsheim-proprin alkuosan taustalla saattaa olla germaaninen henkilönnimi Flarid tai Flarad. Paikkakunnat olivat 1800-luvulle saakka vahvasti Mainzin vaikutuspiirissä sekä kirkollisesti että maallisen hallinnon osalta. Ne kuuluivat Mainzin hiippakuntaan. Kolmen paikkakunnan tärkeimmät elinkeinot olivat viinin- ja viljanviljely.[3][4]

Flörsheimiin perustettiin 1765 fajanssitehdas Flörsheimer-Fayence-Fabrik. Napoleonin kaudella 1800-luvun alussa tehtiin hallinnollinen uudelleenjako, jonka seurauksena Flörsheim, Wicker ja Weilbach päätyivät Nassaun herttuakuntaan, joka liitettiin kokonaisuudessaan Preussiin 1866. Toisen maailmansodan jälkeen paikkakunnat liitettiin uuteen Hessenin osavaltioon.[3]

Flörsheim am Mainin kehitykselle oli ratkaisevaa Rein-Mainin alueen teollistuminen 1800-luvulla. Uudet tehtaat sijaitsivat suurelta osin naapurikaupungeissa, joten Flörsheim, Wicker ja Weilbach muotoutuivat teollisuustyöväestön asuinpaikoiksi. Flörsheim sai rautatieyhteyden 1839. Kaupunkioikeudet paikkakunta sai 1953. Vanhaakaupunkia saneerattiin toisen maailmansodan jälkeen.[3] Flörsheimin väkiluku oli vuoden 1971 kuntaliitosten jälkeen noin 16 000, väkiluku kasvoi sitä seuranneen puolen vuosisadan aikana varsin maltillisesti.

Flörsheimin vanhin säilynyt rakennus on Mainturm 1500-luvun puolivälistä. Kaupungin arkkitehtoninen erikoisuus on 18 metriä korkea Eisenbaum ("Rautapuu"), joka on sekä veistos että näkötorni. Eisenbaum sijaitsee kaupungin lounaisosassa.

Flörsheimin vaakunassa on myöhäiskeskiaikainen koggi, jonka purjeen kolme mustaa f-kirjainta viittaavat Flörsheimer-Fayence-Fabrikiin.[5]

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flörsheim am Mainin talousmaantieteellinen sijainti Frankfurt am Mainin, Wiesbadenin ja Mainzin vaikutusalueella on suotuisa.[6] Flörsheim on Frankfurt am Mainin paikallisjunaliikenteen piirissä Taunus-rautatien varrella. Flörsheimin rautatieasema, Bahnhof Flörsheim (Main), sijaitsee 21,9 kilometriä Frankfurtin päärautatieasemalta länteen. Taunus-rautatien pituus on 41,2 kilometriä. Kun sitä rakennettiin 1830-luvulla, se ulottui kolmen itsenäisen valtion alueelle: Frankfurtin vapaakaupunki, Nassaun herttuakunta ja Hessenin suurherttuakunta.

Keskeisiä maanteitä ovat moottoritiet Bundesautobahn 66 ja Bundesautobahn 3, jotka risteävät kaupungin pohjoispuolella. 258-kilometrinen pyörätie Hessischer Radfernweg R3 kulkee Flörsheimin kautta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Statistik Hessen : Tabellen Bevölkerung : Bevölkerung in Hessen am 30.09.2020 nach Gemeinden Statistik.hessen.de. Hessisches Statistisches Landesamt. Arkistoitu 2.4.2019. Viitattu 29.3.2021.
  2. Entfernung Flörsheim am Main, Hessen, DEU_ Luftlinie.org. Viitattu 29.3.2021.
  3. a b c Geschichte Floersheim-main.de. Stadt Flörsheim am Main. Viitattu 29.3.2021.
  4. Flörsheim ist älter Verlag-dreisbach.de. Verlag Dreisbach GmbH. Viitattu 29.3.2021.
  5. Das Flörsheimer Wappen Flörsheim-1656.de. Viitattu 29.3.2021.
  6. Wirtschaftsstandort Floersheim-main.de. Stadt Flörsheim am Main. Viitattu 29.3.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Flörsheim am Main.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Flörsheim am Main