Five Points

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yhdysvaltalaisen taiteilija George Catlinin vuonna 1827 maalaama näkymä Manhattanin Five Pointsissa sijaitsevasta Paradise Square -aukiosta.

Five Points oli pahamaineinen slummi Lower Manhattanilla, New Yorkissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Five Pointsin alueella tapahtui useita verisiä mellakoita 1800-luvulla, kuten mellakka orjuuden lakkauttamislakia vastaan 9. heinäkuuta 1834, Dead Rabbits -mellakka 4.–5. heinäkuuta 1857 ja New Yorkin kutsuntamellakat 13.–16. heinäkuuta 1863.

Sairauksien tyyssija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Five Points oli infektiosairauksien riivaama surkean puhtaustilanteen, asumisahtauden ja terveyshuollon puutteen vuoksi. Tartuntataudit kuten kolera, keltakuume, pilkkukuume ja tuberkuloosi olivat erittäin yleisiä New Yorkin hollantilaiskaudella. Five Pointsista levisi koko New Yorkin alueelle paha koleraepidemia kesäkuussa 1832, vastaava epidemia uusiutui vuosina 1849 ja 1866.

Paradise Square -aukio
Five Pointsin ruutukaava

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gangs of New York (2002) on historiallinen elokuva, joka sijoittuu 1800-luvun puolivälin New Yorkin Five Pointsin alueelle. Elokuvan on ohjannut Martin Scorsese ja käsikirjoittanut Jay Cocks, Steven Zaillian ja Kenneth Lonergan, ja se on saanut inspiraationsa Herbert Asburyn tietokirjasta The Gangs of New York (1928). Se tehtiin Cinecittàssa, Roomassa, sitä jakeli Miramax Films, ja se sai kymmenen Oscar-ehdokkuutta, mukaan lukien paras elokuva.

Elokuva alkaa vuonna 1846 ja hyppää nopeasti vuoteen 1863. New Yorkissa aikakauden kaksi pääkysymystä olivat huomattavasti lisääntynyt irlantilaisten maahanmuutto kaupunkiin ja vuonna 1863, sisällissodan aikana julkaistu Emancipation Proclamation-julistus, joka vapautti etelävaltioiden orjat, ja jota New Yorkin valkoiset työläiset paljolti vastustivat, koska pelkäsivät vapautettujen orjien vievän heidän työnsä. Tarina seuraa jengijohtaja William ”the Butcher” Cuttingia (Daniel Day-Lewis), jonka hahmo perustuu historialliseen William Pooleen, roolissaan rikospomoina ja poliittisena kingmakerina ”Boss” Tweedin (Jim Broadbent) johdolla. Elokuva huipentuu väkivaltaiseen vastakkainasetteluun toisella puolella Cutting ja hänen väkijoukonsa, vastassaan päähenkilö Amsterdam Vallon (Leonardo DiCaprio) ja hänen maahanmuuttajaliittolaisensa, minkä elokuva asettaa tapahtumaan samanaikaisesti New Yorkin vuoden 1863 mellakoiden kanssa.

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.