Five Nights at Freddy’s 2

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Five Nights at Freddy’s 2
Five Nigths at Freddy's 2 logo.png
Kehittäjä Scott Cawthon
Jakelija Steam, Desura, Google Play, App Store
Pelisarja Five Nights at Freddy's
Pelimoottori Multimedia Fusion
Julkaistu Steam
10. marraskuuta 2014
Android
13. marraskuuta 2014
iOS
20. marraskuuta 2014
Lajityyppi selviytymiskauhu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus iTunes 12+ [1]
Alusta Microsoft Windows, Android, iOS
Jakelumuoto Steam, Google Play ja App Store
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Five Nights at Freddy’s 2 on Scott Cawthonin kehittämä selviytymiskauhupeli, joka julkaistiin 10. marraskuuta 2014 Microsoft Windowsille. Peli on julkaistu myös Androidille ja iOSn mobiiliversioille[2]. Se on toinen osa Five Nights at Freddy’s -pelisarjassa.

Suomalainen pelilehti Tilt antoi pelille arvosanan 9 ja kutsui sitä ”oikeasti pelottavaksi”, mutta moitti lyhyydestä.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Peli sijoittuu vuoteen 1987, ennen ensimmäistä Five Nights at Freddy’s peliä. Jeremy Fitzgerald on palkattu uuteen ja paranneltuun pitseriaan yövahdiksi. Edellinen pitseria meni konkurssiin roboteista tulevan pahan hajun, liman ja veren takia. Sen takia ne on säilötty Parts & Service osastolle, josta on otettu osia uusinpiin, ja söpömpiin robotteihin. Jokaiselle vanhalle robotille on vastakappale, joihin on painotettu lapsiystävällistä ulkonäkyä. Jeremy Fitzgerald saapuu pitseriaan maanantaina keskiyöllä,ja istuu toimistoon. Hänelle soittaa tuttu hahmo Phone Guy ja kertoo pitseriasta. Hän myös kertoo, että robotit käynnistyvät keskiyöllä Free Roaming -tilaan, jolloin ne saavat liikkua vapaasti pitseriassa. Phone Guy vihjaisee, että robotit saalistavat häntä, mutta vakuuttaa, että päämaskotti Freddyn-maskilla hän selviää yöstä. Phone Guy neuvoo vetämään soittorasian niin, että se jatkaa soittamista. Muuten Marionette niminen maskotti tulee, johon ei tepsi Freddy-maski. Phone Guy ei pidä Marionetesta. Toisena yönä Jeremy kohtaa kaksi uutta robottia. Kolmantena yönä Phone Guy kertoo nähneensä vanhoissa roboteissa käynnistymisen merkkejä ja pyytää valmistautumaan, mikäli hekin lähtevät liikkeelle. Viidennen yön jälkeen Jeremy saa palkkansa. Kuudentena yönä Phone Guy kertoo ravintolan menevän konkurssiin. Syynä on onnettomuus, jossa eräs robotti puraisi työntekijältä otsalohkon irti (Bite of 87). Seitsemäntenä yönä yövartijana ei toimi Jeremy vaan Fritz Smith, joka saa potkut heti yön jälkeen. Smith oli kuulemma huoltanut robotteja luvatta. Työnantaja oli myös kehunut Smithiä, miten hyvin hän oli pärjännyt ensimmäiseksi yöksi.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelipaikkana on ensimmäistä osaa edeltävä Freddy Fazbear's pizzeria vuonna 1987. Ensimmäisestä osasta tutut ovet on poistettu ja pelaajan edessä avautuu käytävä. Lisäksi hänen molemmilla puolillaan on ilmastointikanavat. Sähkö ei voi loppua kesken, toisin kuin ensimmäisessä osassa, mutta taskulampun paristot ovat rajalliset. Sillä valaistaan sekä kamerassa näkyviä paikkoja, että edessä olevaa käytävää. Pelissä on alkuperäisten robottien lisäksi myös uusia robotteja, kuten Freddyn, Bonnien, Chican, ja Foxyn pohjalta tehdyt Toy-versiot, sekä Balloon Boy, Marionette ja Golden Freddy ensimmäisestä pelistä.

Yksi pelin tärkeimmistä tavoitteista on pitää Prize Corner-huoneessa sijaitseva soittorasia vedettynä, jotta se jatkaa soittamista. Jos rasian jättää vetämättä, ruudun alareunaan ilmestyy välkkyvä varoituskolmio. Jos rasiaa ei vedä ja varoituskolmio ruudun oikeassa alakulmasta katoaa, pelaaja kuulee pian nopeutettua soittorasian musiikkia ja Marionette hyökkää käytävää pitkin tappaen pelaajan. Jos pelaaja katsoo tällöin valvontakameraa, Marionette ilmestyy valvontakameran näytölle.

Lisäksi pelaajalla on käytettävissään Freddy-maski, jonka avulla hän voi selviytyä joidenkin robottien hyökkäykseltä. Sitä on käytettävä heti, kun mikä tahansa muu robotti kuin Foxy tai Marionette ilmestyy huoneeseen. Jos pelaaja onnistuu laittamaan Freddy-maskin päähän ajoissa hän voi nähdä maskin silmänrei'istä kuinka valot vilkkuvat ja ympäristö pimenee robotin seisoessa pelaajan edessä. Jotkin robotit eivät kuitenkaan ilmesty suoraan pelaajan eteen, vaan ilmoittavat läsnäolostaan tai lähdöstään ääntelemällä. Foxyn pelaaja voi pysäyttää valaisemalla sitä taskulampulla aika ajoin estäen sen syöksymisen huoneeseen.

Peli sijoittuu vuoteen 1987 pelin viidennen yön palkkashekin mukaan.[4] Five Nights at Freddy's taas sijoittuu vuoteen 1993. Five Nights at Freddy's 2:sen pizzerian sulkemisen jälkeen Toy-robotteja, Marionettea, sekä Balloon Boyta ei enää käytetty ensimmäisessä osassa, vaan pizzeria päätti kunnostaa Freddyn, Bonnien, Chican ja Foxyn.

Animatronicit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Withered Bonnie the Bunny[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bonnie the Bunny on rikkinäinen versio alkuperäisestä. Sen vasen käsi on hävinnyt ja oikean kämmenen kuori puuttuu[5]. Bonnielta puuttuu naama, joten päästä näkyy koneen tukiluurangon silmät ja leuka. Bonnien rungossa on myös useita reikiä. Bonnie lähtee liikkeelle Parts & Service huoneesta ensimmäisenä ja hyökkää pelaajaa kohti vasemmasta ilmastointikanavasta.

Withered Chica the Chicken[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chica the Chickenin molempien käsien kämmenet ovat katkenneet ja sen leuka on vääntynyt aukinaiseksi. Chican ruokalappu on likaisempi kuin ensimmäisessä pelissä ja sen rungossa on reikiä. Chica lähtee liikkeelle yleensä kolmantena yönä ja hyökkää pelaajaa kohti oikeasta ilmastointikanavasta. Chica voi myös tulla käytävältä.

Withered Foxy the Pirate Fox[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Foxy the Pirate Fox on rikkinäisempi kuin edellisessä pelissä ja sen silmät loistavat. Foxylta ei voi suojautua Freddy-maskilla, mutta sitä voi valaista muutaman kerran taskulampulla jolloin se katoaa hetkeksi.

Withered Freddy Fazbear[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Freddy Fazbear on vanhoista animatroniikeista vähiten rikkinäinen. Se lähtee liikkeelle yleensä kolmantena yönä pyrkien hyökkäämään pelaajaa kohti edessä olevasta käytävästä.

Toy Bonnie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toy Bonnie on uudistettu versio Bonnie the Bunnysta. Toy Bonnie on vaaleansininen ja sen silmät ovat vihreät. Toy Bonnie on lavan oikealla puolella ja on kitaristi. Hänellä on punaiset posket, valkoinen maha ja punainen rusetti. Toy Bonnie hyökkää pelaajaa kohti oikeasta ilmastointikanavasta.

Toy Chica[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toy Chica on uudistettu versio Chica the Chickenistä. Sillä on naisellisempi vartalo, punaiset posket, pinkit alushousut ja ruokalappu, jossa lukee "Let's party". Toy Chica on taustalaulaja. Toy Chica lähtee liikkeelle Toy Bonnien jälkeen ja hyökkää pelaajaa kohti vasemmasta ilmastointikanavasta. Toy Chicalta katoaa aina nokka sen lähtiessä liikkeelle.

Toy Freddy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toy Freddy on uudistettu versio Freddy Fazbearista. Toy Freddy on vaaleampi kuin alkuperäinen Freddy ja sen hatussa on punainen raita. Toy Freddy on päälaulaja ja hyökkää pelaajaa kohti käytävästä.

The Puppet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Puppet (tunnetaan myös nimellä Marionette) on nukkemainen maskotti, joka piileskelee soittorasiassa. Häneltä ei voi suojautua Freddy-maskin avulla, vaan täytyy pittää huoli, ettei Marionette lähde pois soittorasiasta. Tämä onnistuu, kun pelaaja vetää soittorasian yhä uudelleen yön aikana. Jos soittorasiaa ei vedetä, Marionette lähtee liikkeelle ja taustalla soi samaan aikaan soittorasian musiikki nopeampana. Marionette sanotaan olevan sarjamurhaaja Purple Guyn ensimmäinen uhri. Phone Guy sanoo eräässä puhelussaan, ettei hän pidä Marionetesta, koska hän sanoo sen ajattelevan.

Balloon Boy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Balloon Boy on lapsen näköinen robotti, joka lähtee liikkeelle toisena yönä. Balloon Boy on 70 senttimetriä pitkä ja hän pitää ilmapalloa kädessä. Balloon Boy tulee pelaajan toimistoon vasemmasta ilmastointikanavasta. Häneltä voi suojautua Freddy-maskilla, mutta jos Balloon Boy pääsee toimistoon, hän ei hyökkää vaan alkaa nauraa ja onnistuu vioittamaan taskulamppusi ja kuolet pian esimerkiksi Foxylle. Joskus voi kuulla Balloon Boyn sanovan pizzerian tiloissa "Hi" tai "Hello"

The Mangle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Mangle (tai Toy Foxy) on uudistettu versio Foxysta. Mangle toimii "kokoa ja korjaa" vetonaulana, jossa lapset saavat yhdistellä Manglen osia. Se selitää Manglen sekalaisen ulkonäön, johon kuuluu muun muassa ylimääräinen tukiluurangon pää. Mangle menee toimistoon oikeasta ilmastointikanavasta, jos ei ehdi laittaa Freddy-maskia päähän. Mangle tarrautuu kattoon ja hyökkää sieltä purren pelaajaa päähän. Alun perin Manglesta piti tehdä Foxyn söpömpää versiota, mutta siinä epäonnistuttiin. Manglen päästää outoa ääntä, jossa uskotaan kuuluvan "It's Me" ja "Leave Me Alone".

Salaiset hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Balloon Girl[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Balloon Girl (tunnetaan myös nimellä JJ) on Balloon Boyn näköinen hallusinaatio tai haamu, joka ilmestyy harvoin työpöydän alle. Hänellä on vaalenpunainen nenä -ja silmät sekä sinivioletti paita -ja hattu.

Shadow Freddy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shadow Freddy on Golden Freddyn näköinen, tummanvioletti hahmo. Harvoissa tapauksissa Shadow Freddy voi ilmestyä Parts & Service -huoneeseen, kun kaikki vanhat animactronicit ovat lähteneet pois. Shadow Freddy istuu Bonnien paikalla nojaten seinään. Jos katsoo häntä liian kauan, kuva jähmettyy.

Shadow Bonnie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shadow Bonnie (tunnetaan myös nimellä RWQFSFASXC tai RXQ ) on Toy Bonnien muotoinen musta hahmo, joka ilmestyy harvoin toimistoon Celebrate-julisteen kohdalle. Shadow Bonnie on pikimusta lukuun ottamatta hänen silmiään ja hampaita, jotka hehkuvat valkoisina. Jos häntä katsoo liian kauan, hän haihtuu ja peli kaatuu. On teorisoitu, että Shadow Bonnie olisi FNAF 3:ssa esiintyvän Springtrapin haamu.

Endoskeleton[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Endoskeleton voi nähdä Marioneten poistuessa soittorasiasta tai vielä harvemmin, ilmastointikanavassa. Endoskeletonin sanotaan olevan Golden Freddyn "runko", sillä Golden Freddyllä ei ole sellaista.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jeremy Fitzgerald on Five Nights at Freddy's 2-pelin protagonisti. Jeremy työskentelee yövartijana Freddy Fazbear's Pizzeriassa kuuden yön ajan ennen siirtymistä päivätyöhön vahtimaan lapsen syntymäpäiväjuhlia ennen ravintolan sulkemista.
  • Phone Guy on henkilö, joka soittaa Jeremylle joka yön alussa kertoen selviytymistaktiikoista, animatroniikeista ja pizzerian tapahtumista. Kuudennen yön puhelussa Phone Guy kertoo ottavansa Jeremyn työpaikan yövartijana.
  • Fritz Smith on seitsemäntenä yönä työskentelevä yövahti. Hänet erotetaan työstään heti ensimmäisen työpäivän jälkeen syytettynä animatronikkien virittelystä.
  • Purple Guy on sarjamurhaaja, joka esiintyy kuoleman minipeleissä: "Foxy Minigame", "Save Him" ja harvoin "Save Them". Purple Guyn tunnistaa purppurasta väristään ja virkamerkistään (Vaikka sitä ei näy Foxy Minigamessa). Purple Guy on syyllinen The Missing Children Incident -tapauksessa, jossa vähintään viisi lasta tapettiin.

Minipelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Save Them[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja kulkee pizzeriassa Freddy-hahmolla. Pelissä täytyy seurata Marionettea, joka johdattaa pelaajan tiettyyn huoneeseen ja peli päättyy. Pelaaja voi myös olla seuraamatta Marionettea ja törmätä satunnaisesti Golden Freddyyn. Pizzeriassa on lasten kuolleita ruumiita, josta voi päätellä, että tapahtumat sijoittuvat The Missing Children Incident -tapauksen jälkeen. Pelistä on myös Take Cake to the childrenversio, missä pelaaja kohtaa Purple Guyn. Purple Guy tappaa pelaajan, jolloin peli päättyy ja näyttö jäätyy.

Take Cake To The Children[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja ohjaa Freddyä, jonka tehtävänä on viedä kakkua lapsille pienessä pizzeriassa, joka on luultavasti ensimmäinen animactronic ravintola. Jos lapsi on ilman kakkua tarpeeksi kauan, hän muuttuu punaiseksi. Pizzerian ulkopuolella on itkevä lapsi (luultavasti Marionette ennen murhaamista). Itkevää lasta kohti tulee purppura auto, josta astuu esiin Purple Guy. Tämän aikana Freddy alkaa liikkua hitaammin. Lapsi alkaa itkeä yhä vuolaammin ja lopuksi Purple Guy tappaa tämän, ja ajaa pois. Peli päättyy Marioneten hyökkäykseen.

Give Gifts, Give Life[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja ohjaa Marionettea, jonka tehtävänä on antaa lasten ruumiille lahjoja, menemällä niiden lähelle. Ylhäällä lukee teksti Gif Gifts, eli anna lahjoja. Kun marionette on antanut kaikille neljälle lapselle lahjat, teksti vaihtuu Give life, eli "anna elämä". Marioneten täytyy mennä uudestaan lasten luokse, jolloin lapsille tulee tuttujen animactronikkien maskit: Freddyn, Bonnien, Chican ja Foxyn. Kun kaikilla lapsilla on maskit, peli päättyy Golden Freddyn hyökkäykseen. Jos tarkkaan katsoo, ehtii nähdä viidennen lapsen ennen Golden Freddyä.

Foxy Minigame[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja kulkee Foxyllä, jonka tehtävänä on lähteä Pirate Covesta toiseen huoneeseen. Kun Foxy pääsee huoneseen, siellä olevat neljä lasta hurraavat hänelle ja yksi itkee. Peli alkaa alusta, jolloin pelaajan on toistettava sama kaksi kertaa. Kolmannella kerralla Pirate Coven vieressä seisoo Purple Guy hymyillen. Kun Foxy juoksee jälleen kerran huoneeseen, viisi lasta ovat kuolleet ja peli päättyy Foxyn hyökkäykseen .

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Five Nights at Freddy's 2 App Store. Viitattu 29.5.2015.
  2. play.mob.org/game/five_nights_at_freddys_2.html
  3. a b Mikko Matilainen: Arviossa Five Nights at Freddy’s 2 – “nerokas ja yksi pelottavimmista peleistä koskaan” Tilt. 4.12.2014. Viitattu 18.1.2015.
  4. Protagonists Five Nights at Freddy's Wiki. Viitattu 18.3.2017. (englanniksi)
  5. Bonnie Five Nights at Freddy's Wiki. Viitattu 18.3.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]