First Aid Kit

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta First Aid Kit (yhtye))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yhtyettä. First Aid Kit on myös Disco Ensemble -yhtyeen albumi.
First Aid Kit
First Aid Kit Ruisrockissa heinäkuussa 2014
First Aid Kit Ruisrockissa heinäkuussa 2014
Tiedot
Toiminnassa 2007
Tyylilaji folk, indie folk, indie pop, americana
Kotipaikka  Ruotsi
Laulukieli englanti
Jäsenet

Klara Söderberg, kitara ja laulu
Johanna Söderberg, taustalaulu bassokitara ja koskettimet
Scott Simpson, rummut
Melvin Duffy, steel pedal kitara
Steve Moore, koskettimet ja trumpetti

Levy-yhtiö

Rabid Records
Jagadamba Records
Wichita Recordings
Columbia Records

Aiheesta muualla
Kotisivut

First Aid Kit on ruotsalainen folk-duo, joka nykyään esiintyy viisihenkisenä yhtyeenä. Klara Söderberg laulaa ja soittaa kitaraa. Hänen isosiskonsa Johanna laulaa taustoja ja soittaa bassokitaraa. Lisäksi yhtyeen nykykokoonpanoon kuuluvat rumpali Gabriel Runemark, kitaristi Johannes Runemark ja kosketinsoittaja Freja Drakenberg. Klaran ja Johannan 2008 YouTube-videokanavalleen lataama Fleet Foxes -yhtyeen ”Tiger Mountain Peasant Song” versio toi duon kansainväliseen kuuluisuuteen.[1] Tämän jälkeen suosio on kasvanut nopeasti heidän sointuvien ääniensä ja kantri- ja folkvaikutteisten laulujensa ansiosta. Brit Awards listasi 2015 ensi kertaa First Aid Kitin yhdeksi viidestä parhaasta kansainvälisestä yhtyeestä.[2] Vuonna 2019 ja 2023 he olivat uudelleen ehdolla.[3][4]

Nuoruusvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siskokset Johanna ja Klara Söderberg ovat kotoisin Tukholman läheltä Enskedestä. Johanna on syntynyt 31.10.1990 ja Klara 8.1.1993.[5] Koulua he kävivät Enskeden englantilaisessa koulussa.[6] Heidän isänsä Benkt Söderberg on entinen ruotsalaisen Lolita Pop -yhtyeen kitaristi (alun perin sukunimeltään Svensson), joka erosi yhtyeestä 1989 ennen Johannan syntymää ja valmistui historian ja uskonnon opettajaksi. Heidän äitinsä Anna opettaa filmitaidetta.

Kotona tyttöjä ei mitenkään erityisesti ohjattu musiikin pariin. He kuitenkin pitivät laulamisesta.[7] Klara sävelsi kuusivuotiaana ensimmäisen oman kappaleensa ”Femton mil i min Barbiebil”. Vakavampi musiikin harrastus alkoi kun Klara oli 12-vuotias ja eräs hänen ystävänsä mainosti hänelle Bright Eyes -yhtyettä. Tämä johti hänet kantrimusiikin suurten nimien pariin. Tästä inspiroituneena, ja saatuaan vuoden 2005 jouluna lahjaksi oman kitaran, hän alkoi säveltää ja kirjoittaa omia kappaleita.[8] Varsin pian myös Johanna tuli mukaan.[9] First Aid Kit -nimen sisarukset löysivät itselleen avaamalla sanakirjan satunnaisesta kohdasta.

Klara ja Johanna tekivät musiikkiansa Johannan ullakkohuoneessa. Pian he soittivat ja lauloivat myös kodin ulkopuolella, muun muassa Tukholman metron käytävällä. Esiintymisrohkeutta antoi luonnollisesti se, että heidän isänsäkin oli soittanut bändissä. Folkmusiikki oli kuitenkin heidän oma juttunsa, sillä heidän vanhempiensa suosikkeja olivat Patti Smith, Velvet Underground ja Pixies, eivätkä vanhemmat juuri auttaneet musiikin teossa. Myöhemmin isä tunnusti Ruotsin radion haastattelussa olleensa itse asiassa kateellinen siitä helppoudesta, millä duo sävelsi laulujaan.[10]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2007–2009: Drunken Trees EP[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keväällä 2007 sisarukset latasivat Cross Oceans -nimisen kokoelman säveltämiänsä kappaleita nettiin MySpace-sivustollensa. He myös lähettivät ”Tangerine”-kappaleen demon Ruotsin radioon, joka alkoi soittaa sitä. Kappaleesta muodostuikin jonkinasteinen kesän 2007 hitti.[11] Tämän seurauksena he alkoivat saada keikkapyyntöjä ja levy-yhtiötkin kiinnostuivat heistä. Sisarukset alkoivat keikkailla isänsä avustamana, mutta koulun takia tämä onnistui vain viikonloppuisin ja lomilla. Ensimmäinen virallinen keikka oli PUNKTmedis-kirjastossa Södermalmilla Tukholmassa.

Sisarusten pikkuveli oli samassa päiväkodissa kuin Karin Dreijer Anderssonin tytär. Karin on The Knife -duon laulaja ja esiintynyt myös soolona nimellä Fever Ray. Kun Karin oli sisarusten äidin pyynnöstä tutustunut MySpace-sivuston kappaleisiin, hän ehdotti, että he voisivat tulla The Knifen levy-yhtiöön Rabid Recordsiin, jotta teollisuus ei pääsisi riistämään heitä huonoilla sopimuksilla.

Ensimmäinen levy, ”Drunken Trees” EP, ilmestyi huhtikuussa 2008 heidän isänsä tuottamana. Samassa kuussa he esiintyivät myös ensi kerran Ruotsin televisiossa. EP:llä oli seitsemän kappaletta, jotka olivat uudelleennauhoitettu kokoelma heidän MySpace-sivuston lauluistaan.

Siten duo oli Ruotsissa jo varsin tunnettu elokuussa 2008, kun he latasivat YouTubeen versionsa Fleet Foxes -yhtyeen kappaleesta ”Tiger Mountain Peasant Song”. Fleet Foxes -yhtyeen nokkamies Robin Pecknold luki duon lähettämän viestin ja nähtyään videon kehui vuolaasti esitystä yhtyeensä sivustolla. Tästä seurasi videon räjähdysmäinen kansainvälinen suosio. Seurauksena oli duon kirjautuminen Wichita-levy-yhtiölle, joka julkaisi EP:n uudelleen täydennettynä ”Tiger Mountain Peasant Song” kappaleella ja muutamilla videoilla.

Kansainvälisen keikkailun takia Klara päätti siirtää lukioon menoa ja Johanna pitää välivuoden, samoin kuin heidän isänsä opettajantyöstään.[12] Keikoilla isä hoiti äänitarkkailua ja muita järjestelyjä. Keikkailusta tuli kuitenkin suosion kasvaessa pysyvä olotila, eivätkä sisarukset sen enempää kuin isänsäkään ole palanneet koulun penkille.

First Aid Kit esiintyi ensimmäisen kerran Suomessa Ruisrockissa 5.7.2009.

2010–2011: The Big Black and the Blue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

First Aid Kit julkaisi helmikuun alussa 2010 ensimmäisen albuminsa ”The Big Black & The Blue”. Julkaisua seurasi yli sadan konsertin kiertue Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Australiaan, Uuteen-Seelantiin ja osaan Euroopasta. Tavastia-klubilla Helsingissä oli konsertti 25.3.2010. Duo lauloi myös ainakin kaksi laulua (I Met Up With the King ja Jagadamba, You might) ennen konserttia Tiketin lippumyymälässä.

Conor Oberst tuli tapaamaan duoa heidän 7.10.2010 Austinissa Teksasissa olleen Austin City Limits -festivaalin pre-party konsertin jälkeen. Oberst oli kuunnellut albumidemon, jonka tytöt olivat antaneet Conorille Monsters of Folk yhtyeen keikalla 19.11.2009 Tukholmassa. Austinin konsertissa häneen oli tehnyt suuren vaikutuksen etenkin duon akustinen esitys Ghost Town -kappaleesta, jota muutoin äänekäs yleisö oli hiirenhiljaa kuunnellut. Oberst soitti samana iltana vielä Mike Mogisille ja kehotti häntä menemään duon 9.10.2010 olevaan varsinaiseen festivaaliesiintymiseen. Nähtyään esityksen Mogis tarjoutui tuottamaan First Aid Kitin seuraavan levyn.[13][14](29:20-31:20)

Paria päivää myöhemmin 11.10.2010 Jack White näki duon keikalla Nashvillessä. Keikan jälkeen hän soitti Klaralle pyytäen heitä tulemaan studiolleen seuraavana päivänä. Tuloksena syntyi ”Universal Soldier” -single Jack Whiten Third Man Recordsille.

30.8.2011 First Aid Kit esiintyi Tukholmassa Polar Music Prize gaalassa esittäen palkinnon saajan Patti Smithin kappaleen ”Dancing Barefoot” saaden Patti Smithin liikuttumaan kyyneleihin asti.

2012-2013: The Lion's Roar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2012 First Aid Kit julkaisi Mike Mogisin tuottaman toisen albuminsa, ”The Lion's Roar”. Levy sai hyvät arviot ja nousi Ruotsin levylistan ykköseksi ja sijalle 35 Englannissa. Julkaisua seurasi jälleen lukuisia laajoja kansainvälisiä kiertueita Euroopassa, Amerikassa ja Australiassa. Ruotsissa levy on myynyt platinaa[15] ja Britteinsaarilla kultaa.[16] The Lion's Roar sai pohjoismaisen musiikkipalkinnon vuoden 2012 parhaana albumina.[17] First Aid Kit sai myös peräti neljä Grammis-palkintoa Ruotsissa (vuoden artisti, vuoden lauluntekijä, vuoden paras pop ja vuoden albumi).[18][19]

"The Lion's Roar" -kappale oli Misfits TV-sarjan neljännen kauden toisessa jaksossa[20] ja selviytymispeli "The Long Dark"in alussa. "In the Hearts of Men" oli Bones TV-sarjan kahdeksannen kauden jaksossa 21.[21] "I Found a Way" -kappale oli Dontnod Entertainmentin 2019 julkaistun seikkailupelin Life Is Strange 2 toisessa episodissa.

Huhtikuussa First Aid Kit esiintyi Conan O'Brienin show’ssa esittäen kappaleen ”Emmylou”. Kyseisen kappaleen amerikkalainen Rolling Stone -lehti listasi yhdeksi kymmenestä parhaasta laulusta vuonna 2012. Emmylou on First Aid Kitin kunnianosoitus Emmylou Harrisille ja muille kantrin suurnimille.

28.8.2012 First Aid Kit esiintyi Tukholmassa Polar Music prize gaalassa esittäen palkinnon saajan Paul Simonin kappaleen ”America” saaden Paul Simonin antamaan aplodit seisten.

Lokakuussa 2013 duo esiintyi David Lettermanin televisioshowssa New Yorkissa.

2014-2016: Stay Gold[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

First Aid Kitin kolmas albumi ”Stay Gold” oli myös Mike Mogisin tuottama ja julkaistiin kesäkuussa 2014. Se nousi useaksi viikoksi listaykköseksi Ruotsissa ja sai kultalevyn jo elokuussa ja platinalevyn tammikuussa 2015.[15] Suomessakin levy nousi listasijalle 10. Englannissa paras sijoitus oli 11. ja USA:n albumilistalla 23. Englannissa Stay Gold sai kultalevyn huhtikuun alussa 2015.[22] Stay Gold -albumi sai myös ruotsalaisen Grammis-palkinnon vuoden 2014 parhaana albumina.[23] Paste-lehti listasi Stay Gold -albumin sijalle kuusi 40 parhaan 2010-luvun folk-albumin listalla.[24]

Johanna ja Klara Söderberg Royal Albert Hallssa Stockholm Stringsien säestämänä 2014

Levyn julkaisuun liittyen yhtye teki jälleen lukuisia kiertueita Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa. Kaikkiaan yhtye esiintyi vuosina 2014-15 110 konsertissa ja 40 festivaalilla. Muun muassa he esiintyivät loppuunmyydyssä Royal Albert Hall -konserttitalossa Lontoossa yli viidelletuhannelle kuulijalle ja USA:ssa kantrimusiikin pyhätöksi mainitussa Ryman Auditoriumissa Nashvillessä.

First Aid Kit esiintyi myös useissa TV-ohjelmissa. He muun muassa esiintyivät kahdesti David Lettermanin TV-show’ssa, Later... with Jools Holland show’ssa BBC Two TV-kanavalla Englannissa, Conan O'Brianin TV-show’ssa ja Ellen DeGeneresin TV-show’ssa Los Angelesissa sekä CBS This Morning TV-ohjelmassa.[25]

Tammikuussa 2015 Brit Awards nimesi First Aid Kitin yhdeksi viidestä ehdokkaasta parhaan ulkomaisen yhtyeen kategoriassa. Palkinto meni kuitenkin Foo Fightersille gaalassa joka esitettiin myös Suomen televisiossa.[2] Samoin tammikuussa julkaistiin Ruotsissa musiikkiaiheinen viiden postimerkin sarja, jonka yhden merkin aiheena oli First Aid Kit.[26]

9.6.2015 First Aid Kit esitti ”Red Dirt Girl” ja ”Emmylou” kappaleet Polar Music Prize voittaja Emmylou Harrisille Tukholmassa pidetyssä gaalassa.[27][28]

Elokuun 2015 puolivälissä First Aid Kit aloitti kesään 2017 kestäneen tauon kiertueissa ja keskittyi puolen vuoden levon jälkeen pääasiassa uuden levyn tekoon.[29](8:30-8:50) Tänä aikana heillä oli kuitenkin joitain yksittäisiä erikoiskonsertteja ja yhteistyötä muiden artistien kanssa. Muun muassa Lucianpäivänä 13.12.2015 First Aid Kit järjesti kaksi joulukonserttia Seinabo Seyn, Amanda Bergmanin ja Maja Francisin kanssa Tukholmassa[30] ja 10.9.2016 van William julkaisi Revolution-singlen jossa First Aid Kit laulaa taustoja.[31]

Bob Dylanin Nobel-palkintoon liittyen First Aid Kit esitti kaksi hänen lauluistaan Ruotsin TV:n Babel-ohjelmassa 16.10.2016, joka televisioitiin myös Suomen YLE Fem -kanavalla.[32] Kolme päivää aiemmin Klara oli myös esittänyt yhden Dylanin lauluista Ruotsin TV:n Aktuellt-ohjelmassa.[33]

Klara ja Johanna esiintyivät 8-9.11.2016 Ruotsin TV kanava 5:n USA:n presidentinvaalivalvojaisissa, jossa he esittivät kolme muiden tekemää (Woody Guthrie, Bob Dylan, Simon & Garfunkel) laulua.[34] He esittivät myös 14.11 Richard Fariñan ”A swallow song” laulun Amason-yhtyeen eläinaiheisessa konsertissa Dramatenissa Tukholmassa.[35] Klara ja Johanna esittivät 2.12 Kenny Rogersin The Gambler kappaleen ja Kate & Anna McGarriglen Complainte pour Ste. Catherinen Ruotsin TV:n tietokilpailussa På Spåret, joka näkyi myös YLE Fem-kanavalla Suomessa.[36]

2017: Singlejä ja uusia kiertueita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammi-helmikuussa 2017 Klara ja Johanna olivat Flora Recording & Playbackissä Portlandissa Oregonissa viimeistelemässä tuottajansa kanssa neljättä albumiaan.[37]

10.2.2017 ilmoitettiin, että Klara ja Johanna laulavat taustoja Jesper Lindellin EP:llä, jolta julkaistiin ensiksi "Moving Slow" -single. EP:n on tuottanut siskoksien isä yhdessä toisen entisen Lolita Pop -yhtyeen jäsenen Sten Boobergin kanssa.[38] "A Little Less Blue" EP julkaistiin 21.4.[39]

Kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2017 First Aid Kit laittoi YouTubeen naistenpäivän teemaan liittyvän kappaleensa "You Are The Problem Here". Single tuli virallisesti myyntiin digitaalisena 10.3.2017. Noin vuotta myöhemmin Record Store -päivänä 21.4.2018 se julkaistiin myös vinyylisinglenä. Kappaleen tuotto lahjoitetaan Women for Women International -järjestölle.[40][41] Kyseessä on vihainen laulu, jonka synty sai ärsykkeensä tapauksesta, jossa naisen raiskannut mies selvisi vähäisellä tuomiolla rikoksestaan. Singlen on tuottanut ja miksannut Flora Recording & Playback studion omistava Tucker Martine mutta kappaletta ei laitettu mukaan duon 2018 julkaistulle Ruins-albumille.[42][43][44]

First Aid Kit Leonard Cohen tribuuttikonsertissa Dramaten-teatterissa Tukholmassa 13.3.2017

First Aid Kit esiintyi ystävineen 13-14.3.2017 Dramatenissa Tukholmassa kahdessa Leonard Cohen -teemaisessa konsertissa.[45] Molemmat konsertit myytiin loppuun 15 minuutissa. Kaksi lisäkonserttia järjestettiin 21 ja 22 toukokuuta.[46] Ruotsin televisio filmasi koko 13.3 olleen konsertin, ja se esitettiin 14.10 ja 15.10 SVT2:ssa.[47] Live-albumi maaliskuun konserteista julkaistiin 26.3.2021.[48]

Third Man Records julkaisi Record Store -päivänä 22.4,2017 kirjan "The Blue Series: The Story Behind the Color", joka sisältää 7" jaetun sinisen vinyylisinglen. Sen toisella puolella on First Aid Kitin esittämä versio Rezső Seressin Gloomy Sunday -kappaleesta. Levypäivän julkaisun painos on 500 kappaletta, mutta 6 kesäkuuta kirjasta tuli myyntiin standardiversio mustalla vinyylillä.[49]

First Aid Kit aloitti konsertti- ja festarikiertueen 16.6 Borgholmissa Ruotsissa. BBC televisioi 23.6 olleen Glastonbury-festivaalin konsertin.[50] Johanna soitti nyt bassokitaraa. Syntetisaattoreita hoiti hänen asemestaan Steve "Stebmo" Moore. Steve soitti konserteissa myös trumpettia. Tulevalta Ruins-albumilta konserteissa esitettiin kappaleet "Fireworks", "It's a Shame" ja myöhemmin myös "Postcard".

First Aid Kit Gröna Lund -huvipuistossa Tukholmassa 19.6.2017
First Aid Kit Coachella-festivaalilla 14.4.2018

It's a Shame julkaistiin digitaalisesti singlenä 28.9 ja sen virallinen musiikkivideo 10.10. Postcard julkaistiin digitaalisesti singlenä 27.10 ja Fireworks 1.12. Postcardista ja Fireworksistä on julkaistu myös sanoitetut videot YouTubessa.

BBC Radio 2:n 15.11.2017 olleesta live-sessiosta julkaistiin 18.12.2017 digitaalisena "Live From BBC Radio 2" -single, jossa on cover-versiot lauluista "Perfect Places" ja "Have Yourself a Merry Little Christmas".[51][52]

2018-2019: Ruins[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

12.1.2018 julkaistiin tulevan Ruins-albumin nimikappale digitaalisena singlenä.[53] Saman päivän iltana BBC lähetti The Graham Norton Show’n, jossa First Aid Kit esitti "It's a Shame" -kappaleen.[54] Samana iltana Johanna ja Klara olivat myös Skavlan show’n suorassa lähetyksessä haastattelussa ja esittämässä Fireworks-kappaleen. Skavlan lähetettiin pari päivää myöhemmin Suomessa FEM-kanavalla.[55]

Uusi albumi "Ruins" julkaistiin 19.1.2018, jonka jälkeen First Aid Kit aloitti konserttikiertueen USA:ssa ja Kanadassa. Tämän jälkeen seurasivat kiertueet Euroopassa ja Australiassa. Helsingissä oli konsertti Kulttuuritalolla 19.3.2018. Kesällä oli vuorossa lukuisia festivaaleja ja he esiintyivät myös Ruisrockissa 8.7.2018. Syksyllä ja talvella konserttikiertueet jatkuvat USA:ssa, Euroopassa ja Australiassa.[56] Ruins-albumin kappaleet liittyvät Klaran ja hänen poikaystävänsä suhteen päättymiseen, mutta albumin kappaleiden esittämimen kiertueella oli raskasta myös Johannalle, joka erosi omasta poikaystävästään tammikuussa 2018 juuri albumin julkaisun jälkeen.[57]

8.6.2018 Columbia julkaisi Live from the Rebel Hearts Club EP:n digitaalisessa muodossa. Se sisältää live-versiot viidestä Ruins-albumin kappaleesta You are the problem here -kappaleen lisäksi.[58]

11.7.2018 Spotify julkaisi singleinä riisutun version Fireworks-kappaleesta ja Kate Bushin säveltämästä "Running Up That Hill" -laulusta. Ne oli tallennettu uudessa Spotify-studiossa Tukholmassa.[59]

Heinäkuussa BBC Radio 6 Music listasi Ruins-albumin yhdeksi 18 parhaasta alkuvuoden albumista.[60]

Elokuussa Ruins-albumi sai kultalevyn Ruotsissa ja marraskuussa hopealevyn Englannissa.[15][61]

13.9 First Aid Kit esitti Fireworks-kappaleen The Late Show with Stephen Colbert TV-ohjelmassa.[62]

14.9 julkaistiin Tender Offerings EP sekä 10" vinyylinä että digitaalisena. Se sisältää neljä aiemmin julkaisematonta kappaletta.[63] Se nousi ykköseksi UK vinyylilistalla.[64]

First Aid Kit on myös laulanut taustoja George Ezran maaliskuussa 2018 julkaistun Staying At Tamara’s -albumin kappaleella Saviour[65] sekä Little Jinderin lokakuussa 2018 julkaistun Hejdå-albumin kappaleella Goldwing.[66]

UK Americana Awards 2019 nimesi Ruins-albumin International Album of the Year -palkintoehdokkaaksi marraskuussa ja Ruotsissa he saivat joulukuussa kaksi Grammis-palkintoehdokkuutta parhaan 2018 laulun ja parhaan vaihtoehto-pop yhtyeen luokissa.[67][68]

Tammikuussa 2019 Brit Awards asetti First Aid Kitin jälleen ehdolle parhaan kansainvälisen yhtyeen luokassa.[3]

First Aid Kitin ensimmäinen jäähallikeikka Suomessa oli 24.1.2019.[69]

25.1.2019 ilmoitettiin, että First Aid Kit esittää Home Again -laulunsa uudessa Muumilaakso-televisiosarjassa ja sen soundtrack-levyllä.[70] Albumi julkaistiin 19.4.[71]

18.5 duo ilmoitti joutuvansa peruuttamaan kaikki kesän esiintymisensä odottamattomien terveydellisten syiden takia.[72] Syynä peruutukseen oli Klara Söderbergin burnout.[73][74]

David Bermanin kesällä tapahtuneen kuoleman johdosta Klara sävelsi Strange Beauty -kappaleen. Kappale julkaistiin 22.8 digitaalisella singlellä jossa oli myös heidän versionsa Bermanin yhtyeen Silver Jewsin Random Rules -kappaleesta.[75]

16.10.2019 duo sai Ulla Billquist -stipendin, joka jaetaan vuosittain naisartisteille, jotka rikastuttavat ruotsalaista musiikkimaailmaa.[76]

11.12.2019 First Aid Kit esitti kolme laulua Ruotsin television Musikhjälpen-hyväntekeväisyysohjelmassa Maja Francisin kanssa.[77] Viikkoa myöhemmin First Aid Kit esiintyi 17, 18 ja 19 joulukuuta Tukholmassa pidetyissä jouluaiheisissa konserteissa Amanda Bergmanin and Maja Francisin kanssa. [78][73][79]

2020–2021: Korona-aikaisia yhteisprojekteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

13.1.2020 Johanna ilmoitti olevansa raskaana ja vauvan syntyvän kesällä.[80] Tyttövauva syntyi 18.6.[81] 16.1 Klara puolestaan ilmoitti alkavansa pyörittää country-klubia Tukholmassa. [82] Ensimmäinen klubi-ilta oli 21.2.[83] juuri ennen kuin koronaviruspandemia sulki konserttipaikat. Koronasulkujen aikana keväällä 2020 First Aid Kit esitti netin kautta konsertteja Johannan kotoa.

14.8.2020 cover-versio Willie Nelsonin laulusta On the Road Again julkaistiin singlenä. Laulun tuotto lahjoitetaan Crew Nation -järjestölle koronavirusepidemian johdosta työttömiksi jääneiden konserttityöntekijöiden tukemiseksi.[84] 25.9 julkaistiin kaksi cover versiota Ted Gärdestadin laulusta Come Give Me Love. Toisessa on alkuperäiset ruotsinkieliset sanat ja toisessa First Aid Kitin tekemät englanninkieliset sanat.[85][74] Vuoden 2017 maaliskuussa pidetyistä Leonard Cohen -tribuuttikonserteista julkaistiin Who By Fire live-albumi 26.3.2021. Albumilta oli julkaistu jo helmikuussa singlenä Suzanne eri musiikkipalveluissa.[48][57]

First Aid Kit laulaa Netflixin Kentaurien maa -sarjan jaksossa 4 sekä englanninkielisessä että ruotsinkielisessä versiossa. Johanna on iso puušhamaani ja Klara pieni.[86] Laulun englanninkielinen nimi on "What You Need" samoin kuin jaksonkin. Klara ja Johanna laulavat myös Thomas Stenströmin laulussa Hotel Amigo hänen Spring baby spring -albumillaan, joka julkaistiin 17.9.2021[87][88] sekä Maja Francisin laulussa Mama hänen albumillaan A Pink Soft Mess, joka julkaistiin 24.9.2021.[89]

2022– Uusi taustayhtye ja Palomino-albumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

19.1.2022 First Aid Kit striimasi YouTubessa Lion's Roarin kymmenvuotispäiväkonsertin Tukholman Mosebacke Etablissementista veljesten Johannes and Gabriel Runemark kanssa, jotka tulevat olemaan jatkossa yhtyeessä.[90] Lisäksi konserteissa on kosketinsoittajana Freja Drakenberg.

8.3.2022 Klara ja Johanna vierailivat Ruotsin TV4:n kokki- ja musiikkiohjelmassa ”Benjamin’s”.[91] Yhdessä Benjamin Ingresson kanssa esitetty ruotsinkielinen versio Come Give Me Love -laulusta julkaistiin singlenä eri musiikkipalveluissa.[92]

First Aid Kit aloitti 2022 konserttikiertueensa 11.6.2022 Kesärauha-festivaalilla Turussa.[93] Tulevalta Palomino-albumilta julkaistiin 22.6.2022 jo Kesärauhassakin kuultu single Angel.[94][95] Glastonburyn festivaalissa Englannissa yhtye esiintyi BBC:n televisioimassa konsertissa 24.6[96] Heinäkuun lopussa julkaistiin cover-versio Don Henleyn The Boys of Summer -kappaleesta singlenä eri musiikkipalveluissa.[97] Toinen single tulevalta albumilta, Out of My Head, julkaistiin 12.8, kolmas, Turning Onto You, 30.9.[98] ja neljäs A Feeling That Never Came, 20.10.[99] Palomino-albumi julkaistiin 4.11.2022.[95] Julkaisua seurasi sarja laajoja kiertueita ulottuen myös Helsinkiin, jossa First Aid Kit esiintyi 24.2.2023.[100] 7.7.2023 julkaistiin deluxe-versio Palomino-albumista, jolla on viisi uutta kappaletta.[101] Johanna ilmoitti 9.10.2023 odottavansa toista lastaan.[102] First Aid Kit teki kuitenkin vielä kiertueen Skandinaviassa loka-tammikuussa. Suomeen he eivät kuitenkaan tällä kertaa tulleet.[103] Pikkusisko Harrietille syntyi 26.3.2024.

12.1.2023 First Aid Kitin ilmoitettiin olevan kolmannen kerran ehdolla Brit Awards -palkinnolle[4] ja 3.5.2023 First Aid Kit voitti ruotsalaisen Grammis-palkinnon Palomino albumillaan vuoden vaihtoehto-pop sarjassa.[104]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Drunken Trees (2008)
  • America (2014)
  • Live from the Rebel Hearts Club (2018)
  • Tender Offerings (2018)

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tangerine (2009)
  • Waltz for Richard (2009)
  • I Met Up with the King (2010)
  • Ghost Town (2010)
  • Universal Soldier (2011)
  • The Lion's Roar (2011)
  • Emmylou (2012)
  • Blue (2012)
  • Wolf (2012)
  • My Silver Lining (2014)
  • Cedar Lane (2014)
  • America (2014)
  • You Are the Problem Here (2017, vinyyli 2018)
  • Gloomy Sunday (2017)
  • It's a Shame (2017)
  • Postcard (2017)
  • Fireworks (2017)
  • Live From BBC Radio 2 (2017)
  • Ruins (2018)
  • Fireworks/Running Up That Hill (Kate Bush cover) (Spotify singles) (2018) [59]
  • Strange Beauty/Random Rules (2019) [75]
  • On the Road Again (2020) [84]
  • Come Give Me Love (2020) [85]
  • Suzanne Live (Leonard Cohen cover) (2021) [48]
  • Come Give Me Love (Live at Benjamin's) (2022) [92]
  • The Boys of Summer (Don Henley cover) (2022) [97]
  • Angel (2022) [94]
  • Out of My Head (2022)
  • Turning Onto You (2022) [98]
  • A Feeling That Never Came (2022) [99]


Esiintymiset Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aika Paikka Huom.
5.7.2009 Ruisrock, Turku
2.11.2009 Tavastia-klubi, Helsinki
25.3.2010 Tavastia-klubi, Helsinki
13.8.2011 Flow Festival, Helsinki Haastattelu Ylen uutisissa[105]
6.2.2012 Tavastia-klubi, Helsinki Johannan kurkku kipeä
7.2.2012 Klubi, Turku Johannan kurkku kipeä
15.7.2012 Ilosaarirock, Joensuu
6.12.2012 The Circus, Helsinki
26.7.2013 Qstock-festivaali, Oulu
28.12.2013 Ravintola Kadetti, Helsinki Yksityistilaisuus, akustinen esitys duona
6.7.2014 Ruisrock, Turku[106] Yle televisioi koko konsertin syyskuussa
9.12.2014 Savoy-teatteri, Helsinki Loppuunmyyty jo syyskuussa
10.12.2014 Savoy-teatteri, Helsinki Loppuunmyyty jo syyskuussa
27.6.2015 Provinssi, Seinäjoki
19.3.2018 Kulttuuritalo, Helsinki Loppuunmyyty vuorokaudessa marraskuussa
8.7.2018 Ruisrock, Turku
24.1.2019 Jäähalli, Helsinki
11.6.2022 Kesärauha, Turku [93]
24.2.2023 Messukeskus, Helsinki [107]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fleet Foxes - Tiger Mountain Peasant Song (Cover) Youtube.com. Viitattu 5.4.2015.
  2. a b The BRIT Awards winners 2015 (Arkistoitu 27.2.2015) 25.2.2015. brits.co.uk. Viitattu 22.9.2017.
  3. a b Brit Awards 2019 Vote for your favourite brits.co.uk. Viitattu 12.1.2019.
  4. a b 2023 International Group of the Year nominees announced brits.co.uk.
  5. Ystäväkirja, Sveriges Radio P3, 9.7.2013 Sverigesradio.se. Viitattu 22.9.2017.
  6. First Aid Kit tillbaka där allt började, 27.3.2012 dn.se. Viitattu 4.4.2015.
  7. Klara och Johanna Söderberg – Sommar & Vinter i P1, 8.7.2012 Sveriges Radio. Viitattu 5.4.2015.
  8. Interview in Under The Radar, 18.10.2010 Undertheradarmag.com. Viitattu 5.4.2015.
  9. Interview in Mashable, 16.10.2014 Mashable.com. Viitattu 5.4.2015.
  10. Så är det att ha en popstjärna som barn sverigesradio.se. Viitattu 5.4.2015.
  11. Bäst juli 2007 (arkistoitu) sverigesradio.se. Viitattu 22.9.2017.
  12. LADYGUNN TV / First Aid Kit Interview YouTube. Viitattu 5.4.2015.
  13. Tvärsemot tiden (alun perin julkaistu Sonic-lehden numerossa 60 joulukuussa 2011) 18.7.2015. sonicmagazine.com. Viitattu 29.8.2015.
  14. Allt stämmer för First Aid Kit svd.se. Viitattu 5.4.2015.
  15. a b c Sverige topplistan Sverigetopplistan. ”Syötä hakukenttään (Sök) ”First Aid Kit” ja paina ”Visa” nappuloita esiintulevasta listasta” Viitattu 22 September 2017.
  16. First Aid Kit The Lion's Roar Award Tracker BPI. Viitattu 22.9.2017.
  17. First Aid Kit wins the third annual Nordic Music Prize! (arkistoitu) Nordicmusicprize.com. Viitattu 5.4.2015.
  18. First Aid Kit Win 4 Grammis! (arkistoitu) Wichita recordings. Viitattu 5.4.2015.
  19. Grammisvinnarna genom åren Grammis.se. Viitattu 22.9.2017.
  20. Misfits Series 4: Episode 2 Playlist misfitsmusic.co.uk.
  21. Bones S8, E21 The Maiden in the Mushrooms tunefind.com.
  22. First Aid Kit Stay Gold Award Tracker BPI. Viitattu 22.9.2017.
  23. Swedish Grammis 2015: First Aid Kit and Max Martin win big MBW. Viitattu 7.4.2015.
  24. The 40 Best Folk Albums of the 2010s pastemagazine.com. 22.11.2019. Viitattu 29.11.2019.
  25. Watch First Aid Kit Perform Three ‘Stay Gold’ Songs on ‘CBS This Morning’ diffuser.fm/. Viitattu 29.8.2015.
  26. Swedish pop exports on postage stamps Postnord. Viitattu 5.4.2015.
  27. POLAR MUSIC PRIZE Kvinnliga artister hyllar Emmylou musikindustrin.se. Viitattu 28.5.2015.
  28. Emmylou Harris, Laureate of the Polar Music Prize 2015 polarmusicprize.org. Viitattu 28.5.2015.
  29. Buzzin' With First Aid Kit At Lollapalooza (videohaastattelu) grammypro.com. Viitattu 29.8.2015.
  30. First Aid Kit, Seinabo Sey, Amanda Bergman och Maja Francis på Färgfabriken, Stockholm Dagens Nyheter. Viitattu 23.12.2015.
  31. Van William – “Revolution” (Feat. First Aid Kit) Stereogum. Viitattu 11.9.2016.
  32. Del 8 av 12. Årets Nobelpristagare Bob Dylan analyseras och diskuteras på längden och tvären (Arkistoitu) web.archive.org. Viitattu 15.10.2017.
  33. Bästa öppningen på Aktuellt någonsin? Se First Aid Kit-Klara Söderberg tolka Bob Dylans The Times They Are a-Changin (Arkistoitu) SVT. Viitattu 21.10.2017.
  34. First Aid Kit till Kanal 5:s valvaka Sydsvenskan. Viitattu 10.11.2016.
  35. Amason, First Aid Kit, Sabina Ddumba, Olle Jönsson, Jonas Lundqvist på Dramaten, Stockholm Dagens nyheter. Viitattu 6.12.2016.
  36. På spåret, Säsong 27 - Avsnitt 1 (Arkistoitu) SVT. Viitattu 21.10.2017.
  37. First Aid Kit i startgroparna Lira Musikmagasin. Viitattu 21.2.2017.
  38. First Aid Kit om Jesper Lindell: ”Önskar vi skrivit låten!” Aftonbladet. Viitattu 21.2.2017.
  39. First Aid Kit gästar på Jesper Lindells efterlängtade debut-EP! BMG Scandinavia. Viitattu 3.4.2017.
  40. First Aid Kit - You are the problem here recordstoreday.com. Viitattu 17.5.2018.
  41. First Aid Kit to release You Are The Problem Here 7” for Record Store Day longlivevinyl.net. Viitattu 17.5.2018.
  42. First Aid Kit's 'You Are the Problem Here' Rips Apart Rape Apologists Out Magazine. Viitattu 11.3.2017.
  43. Hear First Aid Kit's 'Vengeful' New Song 'You Are the Problem Here' Rolling Stone. Viitattu 11.3.2017.
  44. First Aid Kit - You Are The Problem Here (Lyric Video) Jagadambarecords. Viitattu 11.3.2017.
  45. First Aid Kit gör suverän Cohen-hyllning Aftonbladet. Viitattu 15.3.2017.
  46. First Aid Kit och vänner: en hyllning till Leonard Cohen Dramaten. Viitattu 27.4.2017.
  47. First Aid Kit tolkar Cohen på Dramaten SVT. Viitattu 15.10.2017.
  48. a b c d First Aid Kit announce live Leonard Cohen tribute album, share version of ‘Suzanne’ 27.2.2021. NME. Viitattu 2.3.2021.
  49. Record Store Day 2017 Third Man Records. Viitattu 28.4.2017.
  50. First Aid Kit at Glastonbury 2017 BBC. Viitattu 6.7.2017.
  51. First Aid Kit BBC. Viitattu 19.12.2017.
  52. Hear First Aid Kit Cover Lorde's "Perfect Places" & "Have Yourself A Merry Little Christmas" For BBC Radio 2 Stereogum. Viitattu 18.12.2017.
  53. First Aid Kit – “Ruins” Spin.com. 12.1.2018. Viitattu 17.1.2018.
  54. The Graham Norton Show Series 22 Episode 13 BBC. Viitattu 17.1.2018.
  55. Skavlan Jakso 1 YLE. 12.1.2018. Viitattu 17.1.2018.
  56. First Aid Kit announce North American fall tour consequenceofsound.net. 8.5.2018. Viitattu 28.6.2018.
  57. a b First Aid Kit: ‘We’re not these innocent sisters holding hands – we’re angry feminist bitches independent.co.uk. 24.3.2021. Viitattu 30.9.2022.
  58. First Aid Kit shares 'Live from the Rebel Hearts Club' ventsmagazine.com. 8.6.2018. Viitattu 5.8.2018.
  59. a b The ‘Otherworldly Magic’ Behind First Aid Kit’s New Spotify Singles spotify.com. 12.7.2018. Viitattu 13.7.2018.
  60. The 18 best albums of 2018 so far - as recommended by 6 Music BBC Radio 6 Music. 16.7.2018. Viitattu 16.7.2018.
  61. First Aid Kit Ruins bpi.co.uk. 23.11.2018. Viitattu 25.11.2018.
  62. Late Show With Stephen Colbert, Season 3, Episode 200 John Heilemann & Alex Wagner; Judy Greer; First Aid Kit tvguide.com. Viitattu 14.9.2018.
  63. Tender Offerings amazon.com. Viitattu 25.8.2018.
  64. Official Vinyl Singles Chart Top 40, 21 September 2018 - 27 September 2018 officialcharts.com. Viitattu 22.9.2018.
  65. George Ezra recruits First Aid Kit for new track ‘Saviour’ diymag.com. 13.3.2018. Viitattu 11.10.2018.
  66. Little Jinder blandar stark elektronisk häxgrogg aftonbladet.se. 5.10.2018. Viitattu 11.10.2018.
  67. UK Americana Awards 2019 nominations revealed entertainment-focus.com. Viitattu 15.12.2018.
  68. Grammis nominated 2019 grammis.se. Viitattu 15.12.2018.
  69. First Aid Kit saapuu Helsinkiin – yhtye soittaa alkuvuodesta toistaiseksi suurimman Suomen-keikkansa soundi.fi. Viitattu 14.9.2018.
  70. Uusi Muumilaakso-televisiosarja saa muun muassa Alman, MØ:n ja First Aid Kitin tähdittämän soundtrack-levyn moomin.com. 25.1.2019. Viitattu 27.1.2019.
  71. Columbia Records in partnership with Gutsy Animations to release Moominvalley soundtrack gutsy.fi. 22.2.2019. Viitattu 12.5.2019.
  72. First Aid Kit cancel all summer tour dates due to “unforeseen medical circumstances” nme.com. 19.5.2019. Viitattu 19.5.2019.
  73. a b First Aid Kit: "Krävs mod att tacka nej" kristianstadsbladet.se. 13.12.2019. Viitattu 26.12.2019.
  74. a b First Aid Kit-Klara om utbrändheten: ”Allt kraschade, jag kom inte ur sängen” Femina. 25.9.2020. Viitattu 24.11.2020.
  75. a b First Aid Kit släpper två låtar som en hyllning till Silver Jews nyligen avlidne frontman David Berman sonybmg. 22.8.2019. Viitattu 22.8.2019.
  76. First aid kit är 2019 års Ulla Billquist stipendiat Folkets Hus och Parker. 16 October 2019. Viitattu 17 October 2019.
  77. Här hyllar First Aid Kit artisten Marie Fredriksson live i Musikhjälpen svt.se. 11.12.2019. Viitattu 12.12.2019.
  78. Winter is Blue - Julkonsert med First Aid Kit, Maja Francis och Amanda Bergman Sodra Teatern. Viitattu 25 October 2019.
  79. Stämsången plogar bort allt motstånd - Julkonserten med First Aid Kit är magisk aftonbladet.se. 18.12.2019. Viitattu 26.12.2019.
  80. First aid kit-sångerskan är gravid aftonbladet.se. 13.1.2020. Viitattu 14.1.2020.
  81. First aid kit-stjärnan har fått barn Aftonbladet. 23.6.2020. Viitattu 23.6.2020.
  82. First Aid Kit-Klara och Sverrir Gudnason startar countryklubb i Stockholm cafe.se. 16.1.2020. Viitattu 20.1.2020.
  83. Lyckad start för Klara Söderbergs countryklubb Dagens Nyheter. 22.2.2020. Viitattu 25.2.2020.
  84. a b First Aid Kit Share Cover of Willie Nelson’s ‘On the Road Again’ spin.com. 14.8.2020. Viitattu 25.8.2020.
  85. a b First Aid Kit unveil cover of Ted Gärdestad’s “Come Give Me Love” thelineofbestfit.com. 25.9.2020. Viitattu 26.9.2020.
  86. Centaurworld Stars Megan Hilty, Jessie Mueller, and Kimiko Glenn Talk About Shooting Mini Centaurs From Their Hooves playbill.com. 2.8.2021.
  87. Thomas Stenströms nya låt – en hyllning till Emmaboda-hotellet sverigesradio.se. 10.9.2021.
  88. Recension: Thomas Stenströms album Spring baby, spring sverigesradio.se. 17.9.2021.
  89. Maja Francis släpper debutalbumet “A Pink Soft Mess” orebronyheter.com. 17.9.2021.
  90. First Aid Kit - The Lion’s Roar 10th Anniversary Live Stream First Aid Kit. 19.1.2022.
  91. First Aid Kits ärliga ord om duetten med Benjamin Ingrosso – efter starka erkännandet i TV4 Nöjeslivet. 9.3.2022.
  92. a b Come Give Me Love (Live at Benjamin's) - Single music.apple.com. 8.3.2022.
  93. a b Kesärauha julkisti uusia esiintyjiä: First Aid Kit, Jose Gonzalez, The Streets ja kymmeniä muita soundi.fi. 19.11.2021.
  94. a b First Aid Kit return after three years with brand new single ‘Angel’ nme.com. 22.6.2022.
  95. a b First Aid Kit announce fifth album Palomino thelineofbestfit.com. 8.8.2022.
  96. First Aid Kit Glastonbury 2022: The Swedish sisters charm the crowd with their invigorating folk music bbc.co.uk. Viitattu 25.6.2022.
  97. a b First Aid Kit Cover Don Henley’s ‘The Boys of Summer’ ourculturemag.com. 31.7.2022.
  98. a b First Aid Kit Share New Song “Turning Onto You” undertheradarmag.com. 30.9.2022.
  99. a b First Aid Kit Share New Single “A Feeling That Never Came” undertheradarmag.com. 21.10.2022.
  100. First Aid Kit Announces Spring & Summer 2023 Tour Dates music.mxdwn.com. 6 November 2022.
  101. First Aid Kit – Stream the Deluxe Edition of “Palomino” Featuring Five New Tracks undertheradarmag.com. 7.7.2023.
  102. "”First aid kit”-stjärnan väntar sitt andra barn", aftonbladet.se, 9.10.2023. 
  103. First Aid Kit åker ut på turné Gaffa. 27.9.2023. gaffa.se.
  104. First Aid Kit vinner pris för “Årets alternativa pop” på Grammisgalan 2023 tv4play.se. 3.5.2023.
  105. First Aid Kit tähtää maailmalle - Yle uutiset 14.8.2011 Yle Areena. Viitattu 5.6.2015.
  106. First Aid Kit huokuu menneiden vuosikymmenten tyylikkyyttä – katso keikkakuvat yle.fi. Viitattu 11.9.2016.
  107. First Aid Kit palaa Suomeen – yhtye nähdään Helsingissä rumba.fi. 5.9.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]