Finnish Defence League

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Finnish Defence League
FDL LOGO.jpg
Perustettu 2013
Toimiala Aatteellinen yhdistys
' Jukka Ketonen
Sivusto www.fdl.fi

Finnish Defence League ry (FDL) on vuonna 2011 Facebookissa perustettu ja 2013 yhdistykseksi rekisteröity liike, joka toimii radikaalin islamin ja islamismin leviämistä vastaan Suomessa. Järjestöä on pidetty äärioikeistolaisena.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnish Defence League sai alkunsa vuonna 2011 Englannissa toimivan English Defence Leaguen toiminnan innoittamana. Yhdistys pyrkii epäkohtien esilletuomiseen tiedotusvälineiden kautta sekä osallistumalla erilaisiin tapahtumiin. FDL hyväksyttiin yhdistysrekisteriin 2013.[2]

Toimintaperiaatteet ja tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnish Defence Leaguen julkilausumat periaatteet ovat:[3]

 1. Ihmisoikeuksien puolustaminen ja edistäminen. Järjestö puolustaa naisia ja seksuaalivähemmistöjä sekä oikeutta vastustaa radikaalia islamia. Järjestö vaatii islamin uudistamista.
 2. Demokratian ja oikeusvaltion kunnioittaminen ja näiden edistäminen šaria-lakia vastaan. Järjestö vastustaa epäoikeudenmukaisena pitämäänsä šaria-lakia.
 3. Julkinen tiedottaminen. Toiminnan keskeinen osa on ääri-islamiin liittyvä tiedotus.
 4. Omien perinteiden kunnioittaminen sekä vaaliminen, mutta myös muiden kulttuurien vastaanottaminen. Järjestö vastustaa ”alkuperäiskulttuurin” tietoista heikentämistä mutta ei kulttuurin ”luonnollisia muutoksia”.
 5. Kansainvälisyys ja yhteistyö: Järjestö tekee yhteistyötä samanmielisten kanssa, mukaan lukien eri rotujen, kulttuurien ja maiden edustajat.

Jäseniltään FDL vaatii järjestön periaatteiden hyväksymistä sekä lisäksi ohjeiden noudattamista, kun jäsen kantaa järjestön tunnuksia. FDL:n mukaan jäseniksi ei haluta rasisteja, seksuaalivähemmistöjä syrjiviä tai väkivaltaisia henkilöitä.[4]

Mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnish Defense Leaguen rekiströityminen yhdistykseksi uutisoitiin Ilta-Sanomissa islam-kriitikoiden ja äärioikeiston haluna rekisteröityä. Uutisessa todettiin, että PRH:n edustajan mukaan yhdistyksen määritelmä täyttää aattellisen yhdistyksen kriteerit, eikä hakemuksessa ole viitteitä Pariisin rauhansopimuksen kieltämästä fasisminluonteisesta poliittisesta, sotilaallisesta tai sotilaallisluontoisesta järjestöstä.[2]

Sittemmin Finnish Defense Leaguesta on uutisoinut esimerkiksi Yle. Ylen artikkelissa haastatellun Dan Koivulaakson mukaan jäsenet eivät ole Suomessa toistaiseksi syyllistyneet väkivallantekoihin, toisin kuin innoittajansa English Defense League. Osa sen kannattajista käyttää natsitervehdyksiä, mutta se on pyrkinyt tekemään eroa kansallissosialismiin esimerkiksi kannattamalla näkyvästi Israelin lippua.[5] Yhdistyksen silloinen puheenjohtaja Mimosa Koiranen on puhunut yhdistyksen toiminnasta Yle Silminnäkijässä. Haastattelussa hän korosti muun muassa liikkeen kansainvälisiä yhteyksiä muihin samanmielisiin liikkeihin, sekä sitä, että yhdistys on poliittisesti sitoutumaton kansalaisaktivistiliike. Hänen mukaansa FDL tukee Israelia, koska se on "demokratian majakka". Koiranen kiisti liikkeen rasistisuuden tai äärioikeistolaisuuden. [6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. STT: Facebook-sivun ylläpitäjää ei syytetä rasistisista teksteistä 29.7.2013. Turun Sanomat. Viitattu 10.10.2015. (suomeksi)
 2. a b Saara Koho/STT: Islam-kriitikot jättivät rekisteröitymishakemuksen 6.2.2013. Ilta-Sanomat. Viitattu 10.10.2015. (suomeksi)
 3. Finnish Defence League: Tietoja Finnish Defence League. Viitattu 10.10.2015. (suomeksi)
 4. Finnish Defence League: Jäseneksi Finnish Defence League. Viitattu 10.10.2015. (suomeksi)
 5. Juha Granath, Hannele Valkeeniemi: Mihin ääriryhmien vihanlietsonta johtaa? 9.5.2012. Yle Ajankohtaistoiminta. Viitattu 10.10.2015. (suomeksi)
 6. FDL: YLE Silminnäkijä, Finnish Defence League -haastattelu, 09.05.2012 klo 22.15 9.5.2012. Youtube. Viitattu 10.10.2015. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]