Finnegans Wake

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Finnegans Wake
Joyce wake.jpg
Kirjailija James Joyce
Kieli englanti
Genre sui generis
Kustantaja Faber and Faber
Julkaistu 1939
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Finnegans Wake on James Joycen viimeinen romaani, ja se julkaistiin 1939. Joyce kirjoitti romaaniaan 17 vuotta, ja työtä vaikeutti hänen näkönsä heikkeneminen. Yli 600-sivuisessa romaanissa on kehämäinen rakenne: sen alkulause on romaanin päättävän virkkeen jälkimmäinen lause. Se heijastelee Joycen kehämäistä historiankäsitystä, johon hän oli saanut idean italialaiselta filosofilta Giambattista Vicolta (1668–1744).[1]

Finnegans Wake on Joycen kokeellisin työ. Hän käyttää romaanissa yli 60:tä kieltä, ja kieli saattaa vaihtua saman sanankin sisällä. Romaanin kieli sisältää lukuisia sanauudennoksia ja sanataskuja, ja Joyce oli ottanut vaikutteita muun muassa Lewis Carrollin runosta "Pekoraali"[2] sekä irlantilaisesta ja norjalaisesta tarustosta. Romaanin juoni perustuu uneen, henkilöhahmot yhtyvät ja jakautuvat, eikä kirjassa ole selvää tila- ja aikakäsitystä.[3] Vuoden 1999 Penguin Booksin painoksen esipuheessa John Bishop kuvaa romaania: "Ei ole yksimielisyyttä, mistä Finnegans Wake kertoo tai 'kertooko' se mistään tai onko se edes 'luettavissa' missään sanan tavanomaisessa merkityksessä".[4] Samuel Beckett on sanonut, että Finnegans Wake ei ole romaani jostain vaan tuo jokin itse eikä sitä voi lukea vaan se pitää katsella ja kuunnella.[5] Romaanista on kuitenkin tehty vuonna 1966 Yhdysvalloissa jopa pitkä elokuva.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sutinen,Ville-Juhani (toim.): Mitä Finnegans Wake tarkoittaa?. Turku: Tampere: Savukeidas, 2013. ISBN 978-952-268-091-4.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Litencyc.com
  2. Tigges, Wim: Explorations in the Field of Nonsense, s. 20. Rodopi, 1987. ISBN 90-6203-699-6
  3. Ignorancedenied.com
  4. Finnegans Wake, Penguin Books 1999. "There is no agreement as to what Finnegans Wake is about, whether or not it is 'about' anything, or even whether it is, in any ordinary sense of the word, 'readable'."
  5. Sheila Omalley
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.