Finnegans Wake

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Finnegans Wake
Kirjailija James Joyce
Kieli englanti
Genre sui generis
Kustantaja Faber and Faber
Julkaistu 1939
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Finnegans Wake on James Joycen viimeinen romaani, ja se julkaistiin 1939. Joyce kirjoitti romaaniaan 17 vuotta, ja työtä vaikeutti näön heikkeneminen. Yli 600-sivuisessa romaanissa on kehämäinen rakenne: sen alkulause on romaanin päättävän virkkeen jälkimmäinen lause. Se heijastelee Joycen kehämäistä historiankäsitystä, johon hän oli saanut idean italialaiselta filosofilta Giambattista Vicolta (1668–1744).[1]

Finnegans Wake on Joycen kokeellisin työ. Hän käyttää romaanissa yli 60:tä kieltä, ja kieli saattaa vaihtua saman sanankin sisällä. Romaanin kieli sisältää lukuisia sanauudennoksia ja sanataskuja, ja Joyce oli ottanut vaikutteita muun muassa Lewis Carrollin runosta "Pekoraali"[2] sekä irlantilaisesta ja norjalaisesta tarustosta. Romaanin juoni perustuu uneen, henkilöhahmot yhtyvät ja jakautuvat, eikä kirjassa ole selvää tila- ja aikakäsitystä.[3] Penguin Booksin vuoden 1999 painoksen esipuheessa John Bishop kuvaa romaania: "Ei ole yksimielisyyttä, mistä Finnegans Wake kertoo vai 'kertooko' se mistään tai onko se edes 'luettavissa' missään sanan tavanomaisessa merkityksessä".[4] Samuel Beckett on sanonut, että Finnegans Wake ei ole romaani jostain vaan tuo jokin itse eikä sitä voi lukea vaan se pitää katsella ja kuunnella.[5] Romaanista on kuitenkin tehty vuonna 1966 Yhdysvalloissa pitkä elokuva Passages from James Joyce's Finnegans Wake, jonka on ohjannut Mary Ellen Bute[6].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Litencyc.com
  2. Tigges, Wim: Explorations in the Field of Nonsense, s. 20. Rodopi, 1987. ISBN 90-6203-699-6
  3. Ignorancedenied.com[vanhentunut linkki]
  4. Finnegans Wake, Penguin Books 1999. "There is no agreement as to what Finnegans Wake is about, whether or not it is 'about' anything, or even whether it is, in any ordinary sense of the word, 'readable'."
  5. Sheila Omalley
  6. Treasures from the Yale Film Archive

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sutinen,Ville-Juhani (toim.): Mitä Finnegans Wake tarkoittaa?. Turku: Tampere: Savukeidas, 2013. ISBN 978-952-268-091-4.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.