Findata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomainen Findata (ruots. Tillståndsmyndigheten för användning av social- och hälsovårdsdata[1]) on Suomen sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaan kuuluva lupaviranomainen. Findata toimii Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteydessä, eriytettynä laitoksen muista toiminnoista.[2]

Findata aloitti toimintansa vuonna 2020. Se myöntää luvat sosiaali- ja terveystietojen toissijaiseen käyttöön silloin, kun tietoja yhdistellään usealta rekisterinpitäjältä tai ne ovat peräisin yksityisiltä palvelunjärjestäjiltä.[3] Aiemmin lupa tietojen käyttöön on pitänyt hakea erikseen kultakin rekisterinpitäjältä, eikä aineistojen toimittamiselle ole ollut yhdenmukaisia käytäntöjä. Findatalla ei itsellään ole aineistoja, vaan se kerää ja yhdistelee tiedot sosiaali- ja terveysalan toimijoilta ja viranomaisilta.[4]

Sosiaali- ja terveystietojen toissijainen käyttö tarkoittaa sitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja rekisteritietoja käytetään muussa kuin siinä ensisijaisessa tarkoituksessa, jonka vuoksi ne on alun perin tallennettu. Ensisijaista käyttöä ovat esimerkiksi potilaan hoitaminen tai etuuskäsittely. Tietojen toissijaista käyttöä ovat muun muassa tutkimus, tilastointi ja innovaatiotyö.[5] Sosiaali- ja terveystietoja ei voi saada markkinointiin, yksilöllisten kaupallisten palvelujen määrittelemiseen tai päätöksentekoon.[6]

Findatan toiminta perustuu lakiin sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä eli niin kutsuttuun toisiolakiin, joka astui voimaan toukokuussa 2019.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. FINLEX ® - Ursprungliga författningar: Lag om sekundär användning av personuppgifter… 552/2019 www.finlex.fi. Viitattu 24.8.2020. (ruotsiksi)
  2. FINLEX ® - Säädökset alkuperäisinä: Laki sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta… 552/2019 www.finlex.fi. Viitattu 24.8.2020.
  3. Suomalaisten lääkärikäyntejä ja muita terveystietoja aletaan hyödyntää kohta entistä tehokkaammin Helsingin Sanomat. 30.12.2019. Viitattu 24.8.2020.
  4. Findata odottaa hakemustulvaa, kun suomalaisten terveystiedot avataan laajemmin tutkimuskäyttöön Yle Uutiset. Viitattu 24.8.2020.
  5. Emmi Tuomisto: Terveystietojen luovutus toissijaiseen käyttöön siirtyy uuden viranomaisen vastuulle Mediuutiset. Viitattu 24.8.2020.
  6. Findatasta uusi lähde tutkijoille Suomen Psykologiliitto ry. Viitattu 24.8.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]