Final Fantasy XV

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Final Fantasy XV
Kehittäjä Square Enix 1st Production Department
Julkaisija Square Enix
Ohjaaja Hajime Tabata
Tuottaja Shinji Hashimoto
Yoshinori Kitase
Suunnittelija(t) Tetsuya Nomura
Käsikirjoittaja(t) Kazushige Nojima
Taiteilija(t) Tetsuya Nomura
Tomohiro Hasegawa
Takayuki Odachi
Säveltäjä(t) Yoko Shimomura
Pelisarja Final Fantasy
Fabula Nova Crystallis Final Fantasy XIII
Pelimoottori Luminous Studio
Julkaisuaika 29. marraskuuta 2016[1]
Lajityyppi toimintaroolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Alusta PlayStation 4, Xbox One
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Final Fantasy XV (alun perin Final Fantasy Versus XIII) on Square Enixin kehittämä toimintaroolipeli PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle. Peli on ollut kehityksessä vuodesta 2006 alkaen, samaan aikaan kuin Final Fantasy XIII ja Final Fantasy Type-0, ja se kuuluu myös Fabula Nova Crystallis Final Fantasy XIII -projektiin. Pitkän kehityshistoriansa aikana peli on käynyt läpi useita muutoksia, joista merkittävimpiä on kehityksen siirtäminen seitsemännen sukupolven konsoleista kahdeksanteen sukupolveen ja alkuperäisen ohjaajan vaihtuminen. Peli julkaistiin maailmanlaajuisesti 29. marraskuuta 2016. Lisäksi on julkaistu pelin maailmaan sijoittuva CGI-animaatioelokuva Kingsglaive: Final Fantasy XV.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Final Fantasy XV:n taistelusysteemi tunnetaan nimellä "Active Cross Battle". Taistelut tapahtuvat reaaliaikaisesti ja viholliset ovat maailmassa näkyvillä, eivätkä ilmesty tyhjästä. Taistelukomentoja ei valita valikoista, vaan komennot asetetaan peliohjaimen näppäimille Lightning Returns: Final Fantasy XIII:n ja Final Fantasy Type-0:n tapaan. Pelissä ei ole ATB-mittaria. Ohjaaja Hajime Tabatan tavoitteena on luoda ennennäkemättömiä taistelukohtauksia, joita esiteltiin Final Fantasy VII: Advent Children- elokuvassa. Jotkut pelisarjan tunnetuista ominaisuuksista, kuten erilaisten hirviöiden kutsuminen taisteluun, esiintyy pelissä.

Pelaajalla on käytössään auto, jota voi ohjata joko itse tai automaattisesti. Hajime Tabatan mukaan pelin maailman lähes joka kolkan voi tutkia. Pelissä on myös mahdollista ratsastaa chocoboilla.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on vain yksi hahmo, jota pelaaja voi ohjata ja hänen mukanaan on kolme tukihahmoa, joita ei voi koskaan ohjata suoraan. Lisäksi pelissä on kolme vierailevaa tukihahmoa ja useita muita tärkeitä hahmoja.

Pelattava hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Noctis Lucis Caelum: Pelin päähenkilö, tunnetaan paremmin kutsumanimellä Noct. Hän on Luciksen kuningaskunnan prinssi, ja hänen isänsä on kuningas Regis Lucis Caelum CXIII. Noctilla on ainutlaatuinen kyky nähdä "taivaallinen valo", jonka ansiosta hän kykenee näkemään toisien ihmisten kuoleman ennalta. Hän pystyy käyttämään monenlaisia aseita.

Tukihahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ignis Stupeo Scientia: Noctin lapsuudenystävä ja eräänlainen opettaja.
 • Gladiolus Amencitia: Mies Amencitian kuningassuvusta, joka on vannonut suojelevansa Luciksen kruunua ikuisesti. Noctin läheinen ystävä, pitää itseään Noctin veljenä.
 • Prompto Argentum: Nuori ja leikkisä Noctin ystävä, jolla ei ole mitään siteitä Luciksen kuningassukuun.

Vierailevat hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Cor Leonis: Vannoutunut komentaja Luciksen armeijasta. Hänellä on vaikeuksia pysyttäytyä Noctin jengin kanssa näiden nuoruuden innon takia, mutta velvollisuus ja kunnia pakottaa hänet pysymään lähellä prinssiä, jota hän on vannonnut suojelevansa.
 • Iris Amicitia: Gladioluksen pikkusisko, joka on ihastunut Noctikseen.
 • Aranea Highwind: Niflheimin naispuolinen Dragoon-soturi, jolla on omat epäilykset Niflheimia kohtaan. Hänen nimensä on kunnianosoitus dragoon Kain Highwindille, joka esiintyi Final Fantasy IV:ssä

Muita hahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Regis Lucis Caelum CXIII: Luciksen kuningas ja Noctin isä.
 • Lunafreya Nox Fluret: Tenebraen kuningaskunnan prinsessa ja Noctin lapsuudenystävä. Hänen ja Noctin on tarkoitus mennä naimisiin poliittisessa avioliitossa.
 • Cindy Aurum: Cidin lapsenlapsi, joka pyörittää Hammerheadin huoltoasemaa.
 • Iedolas Aldercapt: Niflheimin keisari ja antagonisti.
 • Ardyn Izunia: Niflheimin kansleri, joka näyttää haluavan auttaa Noctista, mutta hänessä on enemmän kuin mitä silmä paljastaa...

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin maailma, Eos, joka muistuttaa nykypäivän Maata, on jakaantunut useaan eri valtioon. Maailman viimeinen kristalli on Luciksen kuningaskunnassa. Muilla valtioilla oli ennen oma kristalli, mutta ne menettivät ne taistellessaan niistä. Lucis pystyi pysymään erossa tästä konfliktista, kunnes vain sen kristalli oli enää jäljellä. Luciksen kristallista käytiin pitkään kylmää sotaa, kunnes rauhansopimus saatiin neuvoteltua.

Rauhansopimuksen yhtenä ehtona on, että Luciksen kruununprinssi Noctis Lucis Caelum menee naimisiin Tenebraen Oraakkelin, Lunafreya Nox Fleuretin, kanssa. Peli alkaa, kun Noct ja tämän henkivartijat, Gladiolus Amicitia, Ignis Scientia ja Prompto Argentorum, aloittavat matkansa Altissiaan, jossa häät on tarkoitus järjestää. Mutta jo matkan alussa heidän autonsa Regalia hajoaa, ja he joutuvat työntämään auton Hammerheadin huoltoasemalla, jota pitää Noctin isän vanha tuttu Cid ja tämän lapsenlapsi Cindy.

Cidin ja Cindyn saatua Regalia kuntoon matka jatkuu Galdin Quayhin, jossa Noctin seurueen on tarkoitus ottaa vene Altissiaan, mutta kaikki veneet on peruutettu. Samana iltana Niflheim hyökkää Luciksen pääkaupunkiin Insomniaan, jossa Niflheim ryöstää Luciksen kristallin ja Noctin Isä saa surmansa. Hyökkäyksen jälkeen maailmalle ilmoitetaan, että Noctis ja Lunafreya menehtyivät hyökkäyksessä. Noct soittaa Cor Leonisille, joka johtaa tämän muinaisen Luciksen kuninkaan hautaan, josta Noct kerää syntymäoikeutensa.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Final Fantasy XV:n kehitys alkoi samoihin aikoihin kuin Final Fantasy XIII:n, ja alun perin se piti julkaista PlayStation 3:lle. Pelin kehitys oli kuitenkin hidasta ja vuoden 2012 aikana luultiin, että pelin kehitys olisi hiljalleen peruutettu, tai että sitä oltaisiin siirtämässä kahdeksannen sukupolven konsoleille. Vuoden 2013 E3-messuilla Square Enix paljasti, että pelin nimi on muutettu Final Fantasy XV:ksi ja peli tullaan julkaisemaan PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle. Samalla myös tiedotettiin, että peli ei enää käytä Final Fantasy XIII:ssä käytettyä Crystal Tools -moottoria, vaan pelille kehitetään oma moottorinsa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Romano, Sal: Final Fantasy XV delayed to November 29 Gematsu. 15.8.2015. Arkistoitu . Viitattu 18.8.2016. (englanniksi)