Final Fantasy XIV: A Realm Reborn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Final Fantasy XIV
Kehittäjä Square Enix
Julkaisija Square Enix
Jakelija Steam, Humble Store ja PlayStation Store
Ohjaaja Naoki Yoshida
Säveltäjä Masayoshi Soken
Pelisarja Final Fantasy
Julkaistu

Microsoft Windows

  • NA 27. elokuuta 2013
  • EU 27. elokuuta 2013
Lajityyppi MMORPG
Pelimuoto Moninpeli
Ikäluokitus CERO: C (15 vuotta tai vanhempi)
ESRB: Teini-ikäisille
PEGI 16
USK 12
Alusta PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X ja Series S (keväällä 2024), Windows, OS X
Hinnoittelutapa Kertamaksu ja kuukausimaksu
Jakelumuoto Blu-ray, PlayStation Network, Steam, digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn (jap. ファイナルファンタジーXIV: 新生エオルゼア) on Square Enixin kehittämä ja julkaisema MMORPG, joka on julkaistu vuonna 2013. Peli on uudelleenmasteroitu ja jatko-osa aiempaan vuonna 2010 julkaistulle Final Fantasy XIV:lle.

Peli on Final Fantasy -sarjan toinen MMORPG-peli Final Fantasy XI:n jälkeen.

Pelin maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sijoittuu Hydaelyn-nimiseen maailmaan, ja pääasiassa pelin tapahtumat sijoittuvat Eorzea-nimiselle mantereelle. Eorzea on jakautunut viiteen erilliseen valtioon, joista kolme, Gridania, Limsa Lominsa ja Ul'dah ovat yhdistyneet Eorzean Liittoumaksi. Neljäs valtio, Ishgard, ei kuulu liittoumaan, vaan on kiinni omassa konfliktissaan lohikäärmeiden kanssa. Viides valtio, Ala Mhigo, joutui kaksikymmentä vuotta sitten Garleanin Imperiumin valtaamaksi.

Shadowbringers-lisäosassa paljastetaan, että pelin maailma on jakautunut lähdemaailmaan ja sen kolmeentoista heijastumaan. Shadowbringers-lisäosan tapahtumat sijoittuvat pääsääntöisesti Ensimmäiseen heijastumaan.

Pelissä on yhteensä kahdeksan pelattavaa rotua, joista viisi esitettiin pelin julkaisuvaiheessa, loput kolme esitettiin lisäosissa.

Pelissä on yhteensä 20 pelattavaa hahmoluokkaa. Julkaisuvaiheessa luokkia oli 10 ja määrä on kasvanut jokaisen lisäosan myötä. Luokat on jaettu kahteen eri oppilasluokkaan: sota ja taika. Lisäksi pelissä on yksi rajoitettu luokka. Ensimmäiset kymmenen luokkaa kehittyvät perusluokista. Yhden hahmon on mahdollista oppia kaikki luokat, sillä luokat vaihtuvat aseiden kautta.

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelille on julkaistu neljä lisäosaa, Heavensward vuonna 2015, Stormblood vuonna 2017, Shadowbringers vuonna 2019, Endwalker vuonna 2022. Viides osa, Dawntrail, julkaistaan kesällä 2024.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sijoittuu aikaan viisi vuotta alkuperäisen Final Fantasy XIV:n tapahtumien jälkeen, jolloin Seitsemäs Maailmanlaajuinen Suurtuho (eng. Seventh Umbral Calamity) tapahtui. Pelaaja omaksuu Eorzeaa kiertävän seikkalijan roolin, joka on Hydaelynin, Valon Kristallin, siunaama. Hän joutuu keskelle Eorzean liittouman valmistautumista uuteen Garleanin Imperiumin invaasioon, ja ottaa siihen osaa liittymällä Seitsemännen Aamun Jälkeläisiin (eng. Scions of the Seventh Dawn). Jälekläisiin kuuluu heidän johtajansa Minfilia, maagit Y'shtola ja Papalymo, erikoisagentti Thancred, taistelija Yda,historioitsija Urianger ja vastaanottaja Tataru.

A Realm Reborn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seikkalija saa tietää olevansa hydaelynin siunattu, ja sitä myöten hänestä tulee uusi Valon Soturi. Kun pimeyden voimia harjoittava kultti, Ascianit, alkavat aiheuttaa kaaosta ympärrinsä, on Valon Soturin tehtävä pysäyttää heidät. Soturi ystävystyy Jälkeläisten kanssa ja erityisesti sen uusimman jäsenen, Alphinaud Leveilleurin kanssa. Yhdessä he ratkaisevat konflikteja eri petoheimojen kanssa ja osallistuvat sotatoimiin Garleanin imepriumia vastaan. Imepriumi yrittää alistaa Eorzean valtansa alle käyttämällä Ultima-asetta. Soturi kukistaa Imperiumin johtajan, Gaius van Baelsarin ja sitä kauttaa aloittaa Seitsemännen Astraaliajan.

Jälkeläiset muuttavat Mor Dhonaan, ja ylläpitäksen rauhaa ja turvallisuutta Eorzeassa, Alphinaud perustaa Jäkeläisille oman suurkomppanian, Kristalliurhoolliset. Samaan aikaan Ishgardin valtiossa raivoisa lohikäärme Nidhogg on aloittamassa uutta invaasiota, joka vaikuttaa myös Eorzeaan. Ul'dahissa järjestetyssä juhlassa Jälkeläiset tulevat Kristalliurhoollisten pettämiksi, koska Ul'dahin Syndikaatin jäsen Teledji Adeledji on lahjonut heidät. Hän lavastaa Soturin ja Jälkeläiset sulttaanitar Nanamon murhasta, kaikki hänen oman valtansa pönkittämiseksi. Kun Ul'dahin Liekkikenraali Raubahn tappaa raivoissaan Teledjin, Jälkeläiset pakenevat, mutta erkaantuvat. Vain Soturi, Alphinaud ja Tataru pääsevät varmuudella pakoon, ja hankkivat turvapaikan Ishgardista.

Heavensward[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fortempsin suku ottaa soturin, Alphinaudin ja Tatarun huostaansa. Tataru alkaa etsimään heidän ystäviään samalla kun Soturi ja Alphinaud joutuvat keskelle Lohikäärmelaulun Sotaa, joka on raivonnut Ishgardissa jo tuhat vuotta. Kun Ishgardin Temppeliritarien johtaja Aymeric haluaa löytää rauhallisen ratkaisun sotaan, Soturi ja Alphinaud liittyvät Taivaansinisen Dragoonan Estinien Wyrmbloodin ja vääräuskoisten johtan Ysayle Dangoulainin mukaan etsimään ratkaisua. Heille selviää, että koko sota perustuu valheelle, sillä Ishgardin perustajat murhasivat lohikäärme Ratatoskrin saadakseen mahtavat voimat tämän silmistä, toisin kuin Ishgardin historia väittää. Tätä ennen lohikäärmeet ja Ishgard elivät rauhassa. Raivostuneena sisarensa murhasta, lohikäärme Nidhogg julisti sodan Ishgardiin. Soturi ja Estinien kukistavat Nidhoggin ja pyrkivät Aymericin avulla paljastamaan valheen ja tuomaan rauhan Ishgardiin. Mutta Ishgardin nykyinen johtaja, Arkkipiispa Thordan VII ei suostu luopumaan vallasta, vaan aikoo käyttää Nidhoggin slmiä ja tulla jumalkuninkaaksi. Soturi kukistaa hänet sekä Ascian Lahabrean, joka yrittää hyödyntää sotaa Ascianin tarkoituksiin. Estinien ottaa molemmat Nidhoggin silmät, mutta Nidhoggin raivo otta hänestä vallan ja hän syntyy uudestaan. Tämän rinnalla Jälkeläiset saavat puhdistettua nimensä ja palauttavat Y'shtolan takaisin.

Thordanin kukistumisen jälkeen Ishgard liittyy Eorzean liittoumaan Aymericin johdolla ja hän alkaa rakentamaan rauhaa Ishgardin ja lohikäärmeiden välille. Rauhanprosessi on kivinen tie, mutta se onnistuu, kunnes Nidhogg hyökkää. Vastatakseen Nidhoggin uhkaan, Aymeric aikoo Soturin ja Alphinaudin avulla saada lohikäärme Hresvelgristä liittolaisen. Hän suostuu ja lopulta Lohikäärmelaulun sota päättyy Nidhoggin kukistuessa lopullisesti, kun Soturi ja Alphinaud heittivät hänen silmänsä tyhjyyteen. Valitettavasti Pimeyden Soturit hankkivat ne Ascian Elidibukselle ja haavoittavat Alphinaudin siskoa Alisaeta. Toivuttuaan Alisae liittyy Jälkeläisiin. Myös Thancred palaa ja Urianger järjestää Jälkeläisten kamppailun Pimeyden sotureita vastaan. Tässä kohtaa Minfilian kohtalo selviää: paetessa Ul'dahista hän joutui Hydaelynin maailmaan, jossa hänestä tuli Äidin Sana. Hänen avullaan Pimeyden Soturit jättävät maailman. Elidibus tällä välin luovuttaa Nidhoggin silmät Ala Mhigon vastarintaliikkeen radikaalille johtajalle Griffinille. Hän hyökkää Baelsarin Muurille, joka pakottaa Eorzean Liittoutuman käynnistämään kampanja vapauttamaan Ala Mhigo Garleanin Imperiumin vallasta.

Stormblood[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soturi liittyy Jälkeläisten kanssa auttamaan Liittoumaa vapauttamaan Ala Mhigo Garleanin vallasta. Garleanin Ala Mhigon varakuningas Zenos yae Galvus kuitenkin pysäyttää liittouman etenemisen. Tämän vuoksi Jälkeläiset päättävät ajaa Imperiumin kahden rintaman sotaan vapauttamalla Doman valtakunta kaukoidässä. Jälkeläiset liittoutuvat heidän vanhojen liittolaisten, ninja Yugiri Mistwalkerin ja samurai Gosetsun kanssa syöksemään Doman varakuningatar ja Zenosin kätyri, Yotsuyun, vallasta. He löytävät Doman kruununprinssin lordi Hienin ja yhdessä onnistuvat vapauttamaan Doman, mutta Gosetsu katoaa. Doman vapautus antaa Liittoumalle mahdollisuuden puskea Ala Mhigoon, ja lopulta Soturi kamppailee tiensä Zenosin valtaistuimelle. Zenos paljastaa Soturille, että hän on vanginnut Griffinin kutsuman lohikäärmeen, Shinryun, ja keinotekoisesti yhtyy sen kanssa. Soturi kuitenkin kukistaa Shinryun ja Zenos tappaa itsensä. Zenosin kuoleman ansiosta Ala Mhigo on vapautettu.

Ala Mhigon vastaavaksi johtajaksi valitaan Lyse Hext, joka ennen oli Jälkeläinen Yda, edesmenneen siskonsa mukaan. Hän tuo Ala Mhigon kansat yhteen päättämään Ala Mhigon tulevaisuudesta ja Nanamo vapauttaa Raubahnin palveluksestaan, jotta hän voi auttaa kotimaataan. Salaperäisesti, Zenosin ruumis katoaa hänen haudastaan. Ascian Elidibus on ottanut siitä hallinnan ja hän ohjaa Zenosin uskllisen palvelijan, Asahin, sabotoimaan rauhanneuvottelut Doman kanssa. Gosetsu ja Yotsuyu ovat myös molemmat hengissä, mutta Yotsuyu kärsii muistinmenetyksestä. Asahin manipuloinnin ansiosta hänen muistinsa palaa, ja hän muuttuu Tsukiyomiksi, yön jumalattareksi. Soturi kukistaa hänet ja Yotsuyu tappaa Asahin, sillä hän oli yksi pääsyistä hänen elinikäiseen kärsimykseen. Samaan aikaan Garleanin Imperiumissa kuohuu ja Alphinaud lähtee selvittämään asiaa. Kun Ala Mhigo liittyy liittoumaan, myös Doma liittyy heihin erillisenä jäsenenä. Kesken näiden neuvotteluiden, Jälkeläiset kokevat oudon kutsumuksen, ja he yksi kerrallaan romahtavat. Imperiumi aloittaa uuden hyökkäyksen Ala Mhigoon, jonka Soturi onnistuu jättämään tilanteen pattitilanteeseen. Lopulta kaikki Jälkeläiset Soturia ja Tatarua lukuun ottamatta ovat romahtaneet.

Shadowbringers[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soturi saa viestin mennä Mor Dhonan Kristallitornille, jossa hän saa vastauksen, mitä Jälkeläisille tapahtui. Hänet kutsutaan Ensimmäiseen, yhteen kolmestatoista heijastumasta, jotka aikojen alussa erkanivat Lähteestä, johon muut Jälkeläiset päätyivät. Koska aika kulkee nopeammin Ensimmäisessä, Jälkeläiset ovat olleet siellä yhdestä viiteen vuotta ennen Soturin saapumista. Soturi päätyy Crystariumiin, jossa sen johtaja, Kristallieksarkki, kertoo, että tässä maailmassa hän on Pimeyden Soturi, tarkoituksena hävittää Valo, joka on lähes tuhonnut Ensimmäisen, ja myöskin estämään Kahdeksas Maailmanlaajuinen Suurtuho. Sata vuotta sitten Valon Tulva oli hävittää kaiken, kunnes Minfilia ja Pimeyden Soturit yhdessä pysäyttivät tulvan, pelastaen Norvrandtin mantereen. Kuitenkin Norvrandt on jatkuvasti Synninsyöjien armoilla. Nyt Soturin tehtävänä on kukistaa viisi Valon Vartijaa ja palauttaa yö takaisin Norvrandtiin.

Endwalker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soturin vanha vihollinen, Zenos yae Galvus ja Ascian Fandaniel yhdessä aikovat käynnistää toisen kerran Viimeiset Päivät, Zenosin tarkoituksena metsästää Soturi ja Fandanielin tuhota Lähde ja vapauttaa Zodiark. Soturin ja Jälkeläisten ja koko maailman on pysäytettävä heidät.

Soturi ei onnistu estämään Fandanielia tuhoamasta Zodiarkia, jolloin Viimeiset Päivät alkavat. Selvittääkseen, miten estää se, Soturi matkaa menneisyyteen, jossa hänelle selviää totuus Viimeisistä Päivistä: muinaiskansalainen Hermes loi Meteia-nimiset olennot tutkimaan universumia löytääkseen vastauksia elämän tarkoitukseen. Mutta Meteiat löysivät vain epätoivoa ja tulivat siihen tulokseen, että elämä vain johtaa epätoivoon ja kuolemaan. Siksi he alkoivat laulaa Tuhon Laulua, joka tukahduttaa aetherin, elämän energian. Soturi ja Jälkeläiset matkaavat universumin laidalle ka kukistavat Meteiat, pysäyttäen Viimeiset Päivät lopullisesti.

Dawntrail[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soturi ja virallisesti lakkautetut Jälkeläiset matkaavat Uuteen Maailmaan, Turalin mantereelle, ottamaan osaa mantereen hallitsijan perillisen valintaan.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2010 julkaistu Final Fantasy XIV sai ilmestyessään huonon vastaanoton niin teknisistä kuin pelillisistä syistä, ja pelin palvelimet suljettiin kokonaan vuonna 2012. Negatiivisesta kritiikistä johtuen Square Enixin toimitusjohtaja Yoichi Wada antoi virallisen anteeksipyynnön, ja ilmoitti samalla, että Final Fantasy XIV kehitetään uudestaan tyhjältä pohjalta. Alkuperäinen versio käytti Final Fantasy XIII:ssä käytettyä Crystal Tools-moottoria, mutta uusintaversio päätettiin luoda kokonaan toiselle pelimoottorille. Pelin ohjaajaksi valittiin Naoki Yoshida. Alkuperäisen pelin tuotantotiimi vaihdettiin lähes kokonaan.

Kehityksen alkaessa Yoshida löysi nopeasti avainsyyt parantamaan Final Fantasy XIV. Koska alkuperäisen lähdekoodi oli pääasiassa muokkauskelvoton, koko peli kehitettiin tyhjästä. Kehitys aloitettiin tammikuussa 2011. Wada ja Yoshida ilmoittivat lokakuussa 2011 kokonaan uudesta Final Fantasy XIV-pelistä, jonka koodinimi oli versio 2.0. Peliä kehitettiin yhtä aikaa sekä PC:lle että Playstation 3:lle. Pelin moottoriksi tuli Square Enixin itse kehittämä Luminous Studio.

Yoshida kertoi vuonna 2014 syyt, miksi alkuperäinen peli epäonnistui: liiallinen keskittyminen graafiseen laatuun, tuotantotiimin kokemuksen puute modrenihin MMORPG-peleihin ja luulo, että alkuperäinen peli oli korjattavissa tulevilla päivityksillä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]