Filippiinienkiitäjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Filippiinienkiitäjä
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Kiitäjälinnut Apodiformes
Heimo: Kiitäjät Apodidae
Suku: Filippiinienkiitäjät Mearnsia
Laji: picina
Kaksiosainen nimi

Mearnsia picina
(Tweeddale, 1879)

Katso myös

  Filippiinienkiitäjä Wikispeciesissä
  Filippiinienkiitäjä Commonsissa

Filippiinienkiitäjä (Mearnsia picina) on kiitäjiin kuuluva lintulaji. Sitä tavataan useilta Filippiinien saarilta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kooltaan filippiinienkiitäjä on noin 14 cm pitkä. Sen ruumiin rakenne on kiitäjällä epätavanomainen, pää on suuri ja ruumis ja pyrstö suhteellisen lyhyet. Siivet ovat pitkät ja muodoltaan kapeat ja sirppimäiset. Filippiinienkiitäjän selkä, siipien yläpuoli, pää, vatsa ja siipien alapuolen reunat ovat mustat ja niissä on violetti tai vihreä kiilto. Kurkku on valkoinen ja siipien alapinnalla on suuret valkoiset laikut. Pyrstö on tasakärkinen ja pyrstössä on pieniä piikkejä.[2][3][4]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filippiinienkiitäjään tavataan Filippiineiltä Leyten, Negrosin, Cebun, Biliranin, Samarin, Mindanaon ja Tawitawin saarilta. Sen elinympäristöä ovat metsät alangoilta aina 1–100 metrin korkeuteen meren pinnasta. Ne elävät pieninä ryhminä.Ravintonsa laji pyydystää ilmasta.[2][3][4] Maailman luonnonsuolojuliitto IUCN luokittelee Filippiinienkiitäjän silmälläpidettäväksi lajiksi. Lajin kantaa uhkaa elinympäristön häviäminen metsien hakkuun ja kaivostoiminnan vuoksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Mearnsia picina IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2. 2017. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 22.8.2019. (englanniksi)
  2. a b Chantler, P. & Kirwan, G.M.: Philippine Spinetail (Mearnsia picina) Handbook of the Birds of the World Alive. Viitattu 22.8.2019. (englanniksi)
  3. a b Phil Chantler, Gerald Driessens: Swifts, s. 157-158. Bloomsbury Publishing, 1999. ISBN 978-1-8734-0383-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 22.8.2019). (englanniksi)
  4. a b Robert Kennedy, Pedro C. Gonzales, Edward Dickinson, Hector C. Miranda, Jr, Timothy H. Fisher: A Guide to the Birds of the Philippines, s. 192. Oxford University Press, 2000. ISBN 978-0-19-854669-6. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 22.8.2019). (englanniksi)