Filippiinienkakadu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Filippiinienkakadu
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Kakadut Cacatuidae
Suku: Töyhtökakadut Cacatua
Laji: haematuropygia
Kaksiosainen nimi

Cacatua haematuropygia
(Statius Muller, 1776)

Katso myös

  Filippiinienkakadu Wikispeciesissä
  Filippiinienkakadu Commonsissa

munia Cacatua haematuropygia

Filippiinienkakadu (Cacatua haematuropygia) on äärimmäisen uhanalainen Filippiineillä Palawanin, Mindanaon ja Tawitawin alueella elävä kakadulaji, jonka kanta on voimakkaasti vähentynyt 1950-luvulta alkaen [1]. Lajin kauppaa säädöstellään CITES-sopimuksella [2].

Kooltaan filippiinienkakadu on noin 31 cm. Linnun väritys on pääosin valkoinen, lukuun ottamatta vaaleankeltaisia läiskiä silmänvierustassa sekä pyrstön alaosaa, jossa on punaista ja keltaista. Aikuisen koiraan iiris on mustanruskea ja naaraan iiris on punaiseen vivahtava. Ulkonäöltään filippiinienkakadu muistuttaa salomoninkakadua (Cacatua ducorpsii), jolta kuitenkin puuttuu pyrstön punainen väri. Kauempaa filippiinienkakadun voi sekoittaa myös valkokeisarikyyhkyyn (Ducula bicolor) [3].

Filippiinienkakadun elinympäristöä ovat alankometsät yleensä alle 50 metrin korkeudessa, usein jokien tai rannikkojen läheisyydessä, missä kasvaa mangrovea. Sulkasadon aikaan ja pesimiskautena, joka kestää heinä–joulukuun, linnut siirtyvät uloimmille saarille. Pesimisajan ulkopuolella lintuja voi tavata riisi- ja maissipelloilla [3].

Filippiinienkakadukannan kooksi arvioidaan 1 000–2 700 yksilöä [3]. Suurimmat kantaan kohdistuvat uhat ovat laiton lintujen pyydystäminen häkkilinnuiksi ja alankojen metsien hakkaaminen. Linnut kerätään jo poikasina pesistä ja niistä maksetaan hyvä hinta. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c BirdLife International: Cacatua haematuropygia IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 2.5.2014. (englanniksi)
  2. CITES (I) A-liitteen papukaijalajit Suomen papukaijayhdistys. Arkistoitu 1.2.2014. Viitattu 19. syyskuuta 2008.
  3. a b c Philippine Cockatoo – BirdLife Species Factsheet BirdLife International. Arkistoitu 25.10.2016. Viitattu 19. syyskuuta 2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.