Filiberto Ascuy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Maa:  Kuuba
Miesten kreikkalais-roomalainen paini
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Atlanta 1996 74 kg
Kultaa Kultaa Sydney 2000 69 kg

Filiberto Ascuy Aguilera (s. 13. lokakuuta 1972) on kuubalainen entinen kreikkalais-roomalaisen tyylin painija, kaksinkertainen olympiavoittaja, maailmanmestari ja kahdeksankertainen Pan-Amerikan mestari.

Ascuy Aguilera aloitti painiuransa vuonna 1983. Vuonna 1984, vain 12-vuotiaana, hän voitti Méxicossa Pan-Amerikan mestaruuden aikuisten 74-kiloisten sarjassa. Pan-Amerikan mestaruuden hän voitti myös vuosina 1993–1994. Kultamitalin hän voitti myös Pan-Amerikan kisoista vuonna 1995. 1995 Prahan MM-kisoissa hän sijoittui pronssille ja voitti samana vuonna oman sarjansa maailmancupissa.

1996 Atlantan olympialaisissa Ascuy Aguilera voitti kultamitalin kukistettuaan loppuottelussa Suomen Marko Asellin. Samana vuonna maailmancupissa hän oli sarjassaan toinen. Vuonna 1997 hän voitti Pan-Amerikan mestaruuden uudessa 76 kilogramman painoluokassa. Saman vuoden syksyllä Wrocławin MM-kisoissa hän saavutti pronssia. 1998 Aguilera uusi Pan-Amerikan-mestaruutensa, ja sijoittui syksyn MM-kisoissa Gävlessä hopealle kärsittyään loppuottelussa tappion Kazakstanin Bahtijar Baiseitoville. Vuonna 1999 hän jäi Pan-Amerikan kisoissa hopealle ja sijoittui Ateenan MM-kisoissa vastan yhdeksänneksi.

Vuodeksi 2000 Ascuy Aguilera vaihtoi painoluokkaa 69-kiloisiin, mikä osoittautui onnistuneeksi ratkaisuksi. Hän voitti neljännen Pan-Amerikan-mestaruutensa ja voitti uransa toisen olympiakullan Sydneyn olympialaisissa, missä loppuottelussa vastassa oli Japanin Katsuhiko Nakata. Seuraavana vuonna hän voitti Pan-Amerikan mestaruuden 76-kiloisissa, mutta paini 69-kiloisten sarjassa Patraksen MM-kisoissa, missä hän voitti kultamitalin päihitettyään loppuottelussa Venäjän Aleksei Gluškovin.

Vuonna 2002 Ascuy Aguilera palasi takaisin ylempään painoluokkaan, joka oli muuttunut 74 kilogramman sarjaksi. Hän sijoittui Moskovan MM-kisoissa pronssille. Vuonna 2003 hän voitti kultaa Pan-Amerikan kisoissa, mutta jäi MM-kisoissa vasta sijalle 17. Vuonna 2004 Ascuy Aguilera saavutti jälleen Pan-Amerikan mestaruuskultaa. Elokuussa Ateenan olympialaisissa hän sijoittui kuudenneksi, mikä jäi hänen viimeiseksi arvokisasaavutuksekseen.