Filee

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Filee eli file (ransk. filet) on teuraseläimen luuton selkäliha eli ruoanvalmistuksen kannalta ruhon paras osa. Tavallisimpia ovat naudan, sian ja lampaan ruhosta saadut lihat, joista selkärangan puoleisesta osasta käytetään nimitystä ulkofilee ja kyljen puoleisesta osasta sisäfilee. Parhaina pihveinä pidetään naudan sisäfileestä leikattuja lihakappaleita, kun taas ulkofileetä käytetään esimerkiksi pataruokien aineksena.[1] Fileetä ja ohueksi nuijittua fileen viipaletta nimitetään toisinaan seläkkeeksi, ja nimitystä selys käytetään sisä- tai ulkofileestä leikatusta lihaviipaleesta.[2] Parifilee on naudan selästä tai sian kyljysselästä leikattu viipale, jossa on sekä sisä- että ulkofilee. Siitä valmistetaan esimerkiksi T-luupihvi.[3] Fileeselkä tarkoittaa naudan, vasikan ja poron selän takaosasta eli ruhon parhaasta osasta leikattua lihaa. Käsitteellä tarkoitetaan sekä sisä- että ulkofileetä. Tavallisesti se kypsennetään pihveiksi paistinpannulla tai grillissä tai paistiksi uunissa, jolloin voidaan valmistaa esimerkiksi paahtofilee tai vasikansatula. Sian ja lampaan ruhosta vastaavasta kohdasta saatua lihaa ei nimitetä fileeseläksi vaan kyljysseläksi ja lampaasta saatua lihaa myös satulaksi.[1]

Nimitystä filee käytetään myös broilerin tai kalkkunan rinnasta saadusta lihasta. Kalafilee tarkoittaa ruodotonta kalanpuolikasta, joka on viilletty irti selkäruodosta kalan pitkittäissuuntaan.[1]

Teurastetun eläimen perusteella käytetään nimityksiä ahvenfilee, broilerifilee, hirvenfilee, häränfilee, jänisfilee, kalafilee, kalkkunafilee, kanafilee, karitsanfilee, kirjolohifilee, lampaanfilee, lohifilee, makrillifilee, naudanfilee, peuranfilee, porofilee, porsaanfilee, riistafilee, sianfilee, siikafilee, silakkafilee, sillifilee, tonnikalafilee, vasikanfilee ja niin edelleen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Turtia, Kaarina: Gastronomian sanakirja, s. 137. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2009. ISBN 978-951-1-18546-8.
  2. Grönros, Eija-Riitta (päätoim.): Kielitoimiston sanakirja. Osa 3, s. 57, hakusanat selys ja seläke. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2007. ISBN 978-952-5446-20-3. Kirjan verkkoversio.
  3. Turtia, Kaarina: Gastronomian sanakirja, s. 405. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2009. ISBN 978-951-1-18546-8.