Fifth Harmony

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fifth Harmony
Fifth Harmony vuonna 2013. Vasemmalta oikealle: Ally Brooke, Normani Kordei, Lauren Jauregui, Dinah Jane ja Camila Cabello.
Fifth Harmony vuonna 2013. Vasemmalta oikealle: Ally Brooke, Normani Kordei, Lauren Jauregui, Dinah Jane ja Camila Cabello.
Tiedot
Toiminnassa 20122018
Tyylilaji pop, R&B
Kotipaikka Yhdysvallat Miami, Florida
Laulukieli englanti, espanja
Jäsenet

Dinah Jane
Normani Kordei
Ally Brooke
Lauren Jauregui

Entiset jäsenet

Camila Cabello

Levy-yhtiö

Syco Music
Epic Records

Aiheesta muualla
Kotisivut
Fifth Harmony (2015 - 2021)
Fifth Harmony vuonna 2017. Ally Brooke (vas.), Normani Kordei, Dinah Jane ja Lauren Jauregui.

Fifth Harmony (aiemmin 1432 ja LYLAS) on yhdysvaltalainen tyttöbändi, joka perustettiin X Factor USA -laulukilpailun toisella tuotantokaudella vuonna 2012. Yhtyeeseen kuuluvat Ally Brooke Hernandez, Dinah Jane Hansen, Lauren Jauregui ja Normani Hamilton. Viides jäsen Camila Cabello lähti yhtyeestä joulukuussa 2016.

Yhtye ilmoitti jäävänsä tauolle maaliskuussa 2018.

Fifth Harmonyn jäsenet osallistuivat yksittäin X Factorin koelauluihin, ja heidät yhdistettiin ryhmäksi Bootcampilla valmentajanaan Simon Cowell. Myös Demi Lovato oli mukana yhtyeen muodostamisessa. Kun ryhmä pääsi esiintymään Simon Cowellin edessä Tuomareiden talo-vaiheessa, Cowell vakuuttui heidän versiostaan Shontellen ”Impossible”-kappaleesta. Yhtyeen kaksi ensimmäistä nimeä saivat kritiikkiä kilpailun aikana, joten lopullinen nimi valittiin ohjelman katsojien kautta. Yleisö valitsi yhtyeen nimeksi ”Fifth Harmony”.[1] Yhtye pääsi finaalikolmikkoon yhdessä Tate Stevensin ja Carly Rose Sonenclarin kanssa. He sijoittuivat kisassa lopulta kolmanneksi.[2]

Helmikuussa 2013 Fifth Harmony solmi levytyssopimukset Simon Cowellin Syco Musicin ja L. A. Reidin Epic Recordsin kanssa. Yhtye julkaisi ensimmäisen singlensä ”Miss Movin’ On” kesäkuussa 2013.[3] Single nousi sijalle 76 Billboard Hot 100 -listalla ja myi kultaa yli 500 000 latauksellaan.[4] Debyyttisinglen jälkeen yhtye julkaisi EP-levyn Better Together lokakuussa 2013.

Yhtyeen läpimurto tapahtui helmikuussa 2015 heidän ensimmäisen studioalbuminsa Reflectionin myötä. Siltä julkaistiin singleinä kappaleet ”BO$$”, ”Sledgehammer” ja ”Worth It”, jotka kaikki myivät platinaa, viimeksi mainittu kolminkertaisesti. Bändi aloitti ensimmäisen, vuoden pituisen kiertueensa The Reflection Tourin helmikuussa 2015 Yhdysvalloissa.

Fifth Harmony julkaisi toisen albuminsa 7/27 toukokuussa 2016. Nimen taustalla on päivämäärä, jona Fifth Harmony muodostettiin X Factorissa, eli 27. heinäkuuta. Albumin johtosinglenä julkaistu ”Work from Home” sijoittui top 10-listoille 22 maassa. Siitä tuli yhtyeen parhaiten sijoittunut single Yhdysvalloissa – se nousi Billboard Hot 100 -listan sijalle 4. Albumin kolme muuta singleä ovat ”All in My Head (Flex)”, ”Write on Me” ja ”That’s My Girl”. 7/27 myi maailmanlaajuisesti yhteensä 1,6 miljoonaa kopiota, tehden siitä yhtyeen menestyneimmän albumin.[5] Fifth Harmony lähti kesäkuussa 2016 toiselle kiertueelleen 7/27 Tour, joka ulottui Eurooppaan asti. Lokakuussa he kertoivat aloittavansa kolmannen albuminsa työstämisen. Joulukuusta 2016 lähtien Fifth Harmony on jatkanut neljän laulajan ryhmänä Camila Cabellon erottua yhtyeestä.

Fifth Harmony on saanut innoitusta musiikkiinsa lukuisilta esikuviltaan, joiksi he listaavat muun muassa Mariah Careyn[6], Beyoncé Knowlesin[7], Selena Gomezin[7], Alicia Keysin, Christina Aguileran, Adelen ja Destiny’s Childin.[8]

Fifth Harmony julkaisi ensimmäisen singlen ”Down” heidän uusimmalta albumiltaan 2. kesäkuuta 2017.[9]

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dinah Jane[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Dinah Jane

Dinah Jane Ilaisaane Milika Hansen Amasio (s. 22. kesäkuuta 1997)[10] syntyi ja kasvoi Santa Anassa, Kaliforniassa. Hänellä on polynesialaisia ja tongalaisia sukujuuria.[11] Hansenin musiikillisia esikuvia ovat muun muassa Beyoncé, Leona Lewis, Mariah Carey ja Etta James. Hansen aloitti laulamisen neljävuotiaana. Hän esiintyi julkisesti ensimmäisen kerran seitsenvuotiaana laulaessaan Yhdysvaltain kansallislaulun Sacramentossa. Siitä saakka Hansen lauloi useissa tapahtumissa ja hänet esiteltiin monille musiikkituottajille.

Hansen koe-esiintyi X Factor -ohjelmassa Beyoncén kappaleella ”If I Were a Boy”. Bootcamp-vaiheessa hän esitti Kelly Clarksonin kappaleen ”Stronger (What Doesn't Kill You)” vastakkain toisen kilpailijan Diamond Whiten kanssa. Hän unohti laulun sanat eikä päässyt jatkoon sooloartistina, mutta kutsuttiin myöhemmin takaisin kilpailuun liittymään Fifth Harmonyyn.[12] Vuonna 2015 Hansen koe-esiintyi animaatioelokuvan Vaiana päähahmon äänirooliin, mutta sen sai Auli'i Cravalho.[13]

Dinah Jane oli mukana kappaleessa "Boom Boom" Red Onen, Daddy Yankeen ja French Montanan kanssa.

Normani Kordei[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Normani

Normani Kordei Hamilton (s. 31. toukokuuta 1996)[14] on syntyisin Atlantasta, Georgian osavaltiosta. Hän kasvoi New Orleansissa, kunnes perhe muutti Hurrikaani Katrinan jälkeen Houstoniin vuonna 2005.[11] Hamilton aloitti laulamisen ja tanssimisen kolmevuotiaana, ja voitti nuorena useita palkintoja tanssi- ja voimistelukisoissa. Hän äänitti ensimmäisen oman kappaleensa ollessaan 13-vuotias. Hamilton on maininnut Beyoncén suurimmaksi esikuvakseen. Ennen X Factoria Hamilton kisasi Miss Texas -kauneuskilpailussa ja pääsi finaaliin, mutta jätti kilpailun kesken X Factorin koe-esiintymisten vuoksi.[15]

Hamilton esitti X Factorin koelauluissa Aretha Franklinin kappaleen ”Chain of Fools”. Muiden jäsenten tavoin hän putosi kisasta Bootcamp-vaiheessa, mutta palasi takaisin kilpailuun liittyäkseen Fifth Harmonyyn. Hamilton on myös tehnyt pieniä sooloprojekteja, mm. cover-version Draken kappaleista ”Fake Love” ja ”Sneakin’”.[16] Vuonna 2017 Hamilton oli mukana Dancing with the Stars -tanssikilpailun 24. tuotantokaudella ja sijoittui parinsa kanssa kolmanneksi.[17] Hänellä oli myös pieni rooli HBO:n sarjassa Treme.

Ally Brooke Hernandez[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ally Brooke

Allyson Brooke Hernandez (s. 7. heinäkuuta 1993) on kotoisin San Antoniosta, Texasista. Hänen vanhempansa ovat Jerry ja Patricia Hernandez, ja hän on meksikolaista syntyperää.[18] Hernandez osallistui X Factorin koelauluihin Austinissa ja esitti Jaci Velásquezin kappaleen ”On My Knees”. Hän on laulanut yhdeksänvuotiaasta lähtien ja maininnut suosikkiartistinsa olevan Selena. Pudottuaan X Factorista Bootcamp-vaiheessa Hernandez kutsuttiin myöhemmin takaisin kilpailuun ja muodostamaan viiden tytön yhtyettä Fifth Harmony. Häntä kutsutaan yhtyeessä ”pikku isosiskoksi”, sillä hän on ryhmän jäsenistä vanhin mutta pienikokoisin.

Vuonna 2017 Hernandez oli mukana Lost Kingsin kappaleella ”Look At Us Now”.[19]

Lauren Jauregui[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Lauren Jauregui

Lauren Michelle Jauregui Morgado (s. 27. kesäkuuta 1996)[20] syntyi ja kasvoi Miamissa, Floridassa. Hänellä on kaksi sisarusta, Taylor ja Chris. Hän on sukujuuriltaan amerikankuubalainen.[11] X Factorin koe-esiintymisessä Jauregui lauloi Alicia Keysin kappaleen ”If I Ain't Got You”. Fifth Harmonyn lisäksi hän on esiintynyt sooloartistina Marian Hillin kappaleella ”Back to Me” ja oli mukana myös Halseyn kappaleella ”Strangers”. Hänen musiikillisiin esikuviinsa kuuluvat mm. Journey, Paramore, The Script, Alicia Keys ja Christina Aguilera.[21][22]

Vuonna 2016 Jauregui paljasti olevansa biseksuaali.[23] Hän voitti ”Vuoden julkkis” -kategorian palkinnon British LGBT Awardseissa vuonna 2017.[24]

Syksyllä 2017 Lauren oli mukana Ty Dolla Signin kappaleessa "In Your Phone", sekä Steve Aokin kappaleessa "All Night".

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Camila Cabello[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Camila Cabello

Karla Camila Cabello Estrabao (s. 3. maaliskuuta 1997) on kotoisin Havannasta, Kuubasta. Cabello asui varhaislapsuutensa Kuubassa ja Méxicossa, hänen isänsä kotikaupungissa, kunnes perhe muutti Miamiin, Yhdysvaltoihin Cabellon ollessa viisivuotias. Kasvaessaan hän kuunteli latinoartisteja, kuten Celia Cruzia ja Alejandro Fernándezia. Cabello osallistui X Factorin koelauluihin Pohjois-Carolinassa.

Cabello on tehnyt yhteistyötä myös muiden artistien kanssa. Hän julkaisi Shawn Mendesin kanssa dueton ”I Know What You Did Last Summer” marraskuussa 2015.[25] Lokakuussa 2016 Cabello julkaisi yhdessä Machine Gun Kellyn kanssa kappaleen ”Bad Things”.[26]

Fifth Harmony ilmoitti joulukuussa 2016 Cabellon lähteneen yhtyeestä.[27]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Better Together (2013)
 • Juntos (2013)
 • Juntos: Acoustic (2013)
 • Better Together: Acoustic (2013)
 • Better Together: The Remixes (2013)
 • That's My Girl: The Remixes (2016)

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Wayne, Julia: What Is X Factor's Girl Group LYLAS (aka 1432)'s New Name? Wetpaint. 7.11.2012. Viitattu 6.7.2017. (englanniksi)
 2. "He's got the X Factor! Tate Stevens beats Carly Rose and Fifth Harmony to win $5m recording contract" Daily Mail. 20.12.2012. Viitattu 6.7.2017. (englanniksi)
 3. Amerikan X Factor -finalisti Fifth Harmony julkaisi ensimmäisen singlensä radionova.fi. Viitattu 28.6.2013.
 4. Fifth Harmony - Chart history Billboard. Viitattu 6.7.2015.
 5. Billboard Viitattu 6.7.2017. (englanniksi)
 6. Fifth Harmony | The Fast and the Frivolous The Fast and the Frivolous. 24.2.2015. Viitattu 4.5.2016. en-US
 7. a b But aren't we all? SheKnows. 31.1.2014. Viitattu 4.5.2016.
 8. Bilboard Women in Music 2015: Fifth Harmony on Their Musical Influences Billboard. Viitattu 4.5.2016.
 9. Roth, Madeline: "Fifth Harmony's New Single Comes With The Steamiest Cover Art" MTV News. 30.5.2017. Viitattu 6.7.2017. (englanniksi)
 10. Martins, Chris: "Billboard Cover: Fifth Harmony on Surviving Pop-Star Fame and 'Finally Having a Damn Voice'" Billboard. 17.6.2017. Viitattu 6.7.2017. (englanniksi)
 11. a b c Bio: Fifth Harmony web.archive.org. Fifth Harmony Official. Viitattu 6.7.2017. (englanniksi)
 12. "Tongan Fifth Harmony star and X Factor singer visits the kingdom" Kaniva Tonga News and Entertainment. 17.6.2016. Viitattu 6.7.2017. (englanniksi)
 13. Did The Rock Just Hint at Dinah Jane Hansen's Involvement in ’Moana’? MTV News. Viitattu 6.7.2017. (englanniksi)
 14. "THANK YOU so much for all of my birthday wishes". Twitter. Viitattu 6.7.2017. (englanniksi)
 15. Normani Kordei – Hollywood Life Hollywood Life. Viitattu 6.7.2017. (englanniksi)
 16. Fifth Harmony's Normani Kordei showcases solo sound DigitalSpy. 16.12.2016. (englanniksi)
 17. Knapp, DJ: "Dancing with the Stars' Awards Its 24th Mirrorball Trophy" Variety. Viitattu 6.7.2017. (englanniksi)
 18. Ally Brooke Biography FrostSnow. Viitattu 6.7.2017. (englanniksi)
 19. Wass, Mike: Ally Brooke Shines On Lost Kings' Fiery ”Look At Us Now” Idolator. Viitattu 6.7.2017. (englanniksi)
 20. "Lauren Jauregui Official Twitter" 27.6.2015. Viitattu 7.7.2017. (englanniksi)
 21. "Marian Hill Teams Up With Fifth Harmony's Lauren Jauregui on 'Back to Me': Listen" Billboard. 9.12.2016. Viitattu 7.7.2017. (englanniksi)
 22. Shouneyia, Alexa: "Halsey & Lauren Jauregui's 'Strangers' Is a Long-Overdue Bisexual Milestone In Mainstream Music Billboard. 17.6.2017. Viitattu 7.7.2017. (englanniksi)
 23. "Fifth Harmony's Lauren Jauregui Pens Open Letter to Donald Trump Voters: 'I Am a Bisexual Cuban-American Woman & I Am So Proud of It'" Billboard. 18.11.2016. Viitattu 7.7.2017. (englanniksi)
 24. "LGBT Awards: Prince William honoured for supporting community BBC. Viitattu 7.7.2017. (englanniksi)
 25. "Shawn Mendes is back with a brand new single 'I Know What You Did Last Summer'" Island Records. 10.11.2015. Viitattu 10.7.2017. (englanniksi)
 26. "Machine Gun Kelly & Camila Cabello Team Up for 'Bad Things' Single: Exclusive Cover Art" Billboard. 11.10.2016. Viitattu 10.7.2017. (englanniksi)
 27. Halperin, Shirley: "Camila Cabello Leaves Fifth Harmony" Billboard. 18.12.2016. Prometheus Global Media. Viitattu 10.7.2017. (englanniksi)