FieldTurf

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
FieldTurf-kenttä James Madison Universityn Bridgeforth Stadiumilla toukokuussa 2007.

FieldTurf on brändi, joka tuottaa synteettisiä ruohopelikenttiä. Sen asennuksesta ja valmistuksesta vastaa FieldTurf Tarkett, joka on ranskalaisen Tarkett Inc. -yrityksen tytäryhtiö. FieldTurf Tarketin päämaja sijaitsee Montrealissa, Kanadassa, ja pelikenttien valmistus tapahtuu Calhounissa, Yhdysvalloissa. Niitä käytetään pääosin amerikkalaisessa jalkapallossa ja perinteisessä jalkapallossa. Tuote yleistyi 90-luvun lopulla ja muutti merkittävästi ruohokenttien teollisuutta asettaen perinteisen ruohon synteettisen ruohon kanssa vastakkainasetteluun.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikkalainen jalkapallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen FieldTurf kenttä otettiin käyttöön Dick Blevins Stadiumilla Amarilossa vuonna 1998. Sen jälkeen kentät yleistyivät sen helpon ylläpidon ja halvemman hinnan vuoksi yliopistosarjoihin ja muualle ammattilaissarjoihin. NFL-liigaan ensimmäinen FieldTurf kenttä asennettiin Seattle Seahawksin kotikentälle CenturyLink Fieldiin vuonna 2002.[1]

Jalkapallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkapallossa Middlesborough FC näytti suuntaa ensimmäisenä FieldTurf kentän käytössä, sillä joukkue valitsi sen heidän harjoituskentäkseen tammikuussa 1997. Siihen aikaan mikään kentistä ei vielä täyttänyt FIFA:n säännöksiä joten niissä ei saanut pelata vielä virallisia FIFA:n tai UEFA:n järjestämiä otteluita. Viralliset ottelut vaativat vähintään yhden tähden statuksen. Bostonin yliopiston kenttä sai ensimmäisenä FIFA:n yhden tähden statuksen vuonna 2001. Myöhemmin Dundalk FC sai ensimmäisenä kahden tähden statuksen omalle areenalle Oriel Parkille joka mahdollisti UEFA:n ja FIFA:n alaiset finaaliottelut. Nykyään rakennettuja yhden tähden statuksen kenttiä on 29- ja kahden tähden statuksen kenttiä 31 kappaletta. Vuoden 2007 alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskilpailuissa Kanadassa puolet otteluista pelattiin FieldTurf alustalla.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikkalaisessa jalkapallossa tehdyt tutkimukset ovat esittäneet, että Fieldturf alustoilla tapahtuneet loukkaantumiset ovat yleisempiä kuin normaalilla ruoholla. Erään tutkimuksen mukaan polven revähtämisen todennäköisyys on 22% suurempi FieldTurf aluistoilla ja eturistisiteen 67% suurempi.[2] NFL-sarjan pelaajien yleinen mielipide on myös kenttiä vastaan, sillä 82% vastasi kyselyssä loukkaantumisten olevan todennäköisempiä FieldTurfilla[3]. Myös yhdysvaltojen MLS-sarjassa FieldTurf kentät ovat aiheuttaneet suurta keskustelua ja hyvin tunnetut jalkapalloilijat Thierry Henry ja David Beckham ilmaisivat mielipiteensä vahvasti FieldTurf kenttiä vastaan liputtaen samalla perinteisten ruohokenttien puolesta.[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. CenturyLink Stadium bizjournals.com.
  2. Is an ACL tear more common on artificial turf or grass? Dr. David Geier - Sports Medicine Simplified. 18.1.2013. Viitattu 5.3.2019. (englanniksi)
  3. Turf Battle in the NFL: Natural vs. Artificial Lawnstarter. 2.10.2015. Viitattu 5.3.2019. (englanniksi)
  4. Tom Dart: MLS's turf problem: can a league be world-class on artificial grass? The Guardian. 4.4.2018. Viitattu 5.3.2019. (englanniksi)
  5. Soccer Insider - Beckham Speaks web.archive.org. 29.7.2012. Arkistoitu 29.7.2012. Viitattu 5.3.2019.