Fidel LaBarba

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mitalit
Maa:  Yhdysvallat
Miesten nyrkkeily
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Pariisi 1924 Kärpässarja
Fidel LaBarba
Fidel LaBarba, champion olympique de boxe poids mouches en 1924.jpg
Tiedot
Oikea nimi Fidel LaBarba
Painoluokka kärpässarja
Maa  Yhdysvallat
Syntymäaika 29. syyskuuta 1905
Syntymäpaikka Bronx, New York
Kuolinaika 2. lokakuuta 1981
Kuolinpaikka Los Angeles, Kalifornia
Otteluasento vasenkätinen, nyrkkeili vasen käsi edessä
Ammattilaistilastot
Ottelut 94kenen mukaan?
Voitot 67
– tyrmäysvoitot 15
Tappiot 15
Ratkaisemattomat 6
Ei tuomiota/
mitätöity
4

Fidel LaBarba (29. syyskuuta 19052. lokakuuta 1981) oli yhdysvaltalainen nyrkkeilijä ja urheilutoimittaja.

Amatööriura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LaBarba syntyi New Yorkin Bronxiin italialaisten maahanmuuttajien pojaksi. Pian syntymän jälkeen perhe muutti Los Angelesiin, missä Fidel myi pienenä poikana sanomalehtiä. Hän oppi tappelemaan kaduilla ja 14-vuotiana manageri George Blake havaitsi hänen lahjakkuutensa. Amatöörinä LaBarba voitti Yhdysvaltain amatöörimestaruuden kärpässarjassa ja pääsi 1924 Pariisin olympialaisiin, missä voitti kultamitalin.

Ammattilaisura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pian olympiavoittonsa jälkeen LaBarba ryhtyi ammattilaiseksi. Ammattilaisura ei alkanut erityisen loistokkaasti, kuudesta ensimmäisestä ottelustaan LaBarba saavutti kaksi voittoa, kaksi tappiota ja yhden ratkaisemattoman, tosin otteluista kolme oli legendaarista Jimmy McLarninia vastaan. Sittemmin hän ryhtyi takomaan tasaisesti pistevoittoja vastustajistaan ja pääsi 22. elokuuta 1925 ottelemaan Frankie Genaroa vastaan otteluun, jossa panoksena oli Amerikan höyhensarjan mestaruus. LaBarba voitti kymmeneräisen kamppailun pisteillä. Hän puolusti titteleitä seuraavan vuoden heinäkuussa Georgie Riversiä vastaan pistevoitolla.

21. tammikuuta 1927 LaBarba otteli Elky Clarkia vastaan höyhensarjan maailmanmestaruudesta ja voitti 12-eräisen kamppailun pisteillä. Seuraavat kaksi otteluaan Johnny Vaccaa vastaan hän sittemmin hävisi. Oteltuaan välissä muutaman muun ottelun, jotka hän voitti, kohtasi hän vielä 23. elokuuta 1927 Vaccan ja voitti tällä kertaa. Ottelun jälkeen hän ilmoitti lopettavansa nyrkkeilyn ja menevänsä Stanfordin yliopistoon. Päätöksen seurauksena höyhensarjan maailmanmestaruuden tilanne jäi kiistanalaiseksi kymmenen vuoden ajaksi.

LaBarba ei kuitenkaan collegessa pitkään viihtynyt, vaan palasi kehiin kääpiösarjalaisena 17. heinäkuuta 1928 ja voitti Huerta Evansin. Voittokulku jatkui vielä kahdeksan ottelua kunnes vastaan tuli kuubalainen Kid Chocolate, joka voitti hänet tuomaripistein. Yleisö osoitti voimakkaasti mieltään päätöstä vastaan. LaBarba jatkoi uraansa ja voitti suurimman osan otteluistaan lukuun ottamatta paria pistetappiota. Marraskuussa 1930 hän muun muassa voitti uudelleenkohtaamansa Kid Chocolaten. 22. toukokuuta 1931 hän kohtasi Battling Battalinon haastajana ottelussa kärpässarjan mestaruudesta, mutta hävisi. Uudelleen hän otteli mestaruudesta 9. joulukuuta 1932 Kid Chocolatea vastaan, mutta hävisi jälleen. Tappion jälkeen hän otteli vielä kolme ottelua, joista hävisi kaksi, ennen lopettamistaan.

Uransa jälkeen LaBarba palasi Stanfordiin ja opiskeli journalismia. Hän työskenteli urheilutoimittajana ennen joutumistaan armeijaan ja toiseen maailmansotaan. Sodan jälkeen hän työskenteli PR-töissä, käsikirjoittajana ja neuvontantajana Hollywoodin nyrkkeilyelokuvissa. Uransa aikana LaBarba ei koskaan joutunut tyrmätyksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]