Fiat Bravo ja Brava

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Fiat Bravo/Brava)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fiat Bravo
Fiat Brava

Fiat Bravo ja Brava olivat Fiatin vuosina 1995–2001 valmistamia, pienikokoisia perheautoja. Eri nimistään huolimatta autot olivat käytännössä samaa mallisarjaa, jonka 3-ovista versiota kutsuttiin Bravoksi ja 5-ovista Bravaksi. Vuonna 2001 Bravon ja Bravan seuraajana esiteltiin Fiat Stilo. Fiat Bravo -nimeä kantaa myös uusi, vuoden 2007 alussa esitelty malli, joka korvasi Fiat Stilon [1].

Ensimmäinen sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1995 esitelty, European Car of the Year -äänestyksen voittanut Bravo/Brava-mallisto korvasi aiemman Fiat Tipon. Moottorivalikoima oli uudistettu, perusmallin voimanlähteenä oli nyt 80 hevosvoimaa tuottava 1,4-litrainen 12-venttiilinen moottori. Tarjolla oli myös kolme muuta bensiinimoottoria; 1,6-litrainen 16-venttiilinen (103 hv), 1,8-litrainen 16-venttiilinen (113 hv) ja tehokkaimpana HGT-mallissa käytetty 2,0-litrainen 20-venttiilinen R5-moottori (147 hv). HGT-mallin huippunopeus oli n. 210 km/h.

Bensiinimallien lisäksi autoa myytiin kahdella eri turbodieselmoottorilla. Iskutilavuus oli molemmissa sama 1,9 litraa, mutta tehoa toinen tuotti 75 hv ja toinen 100 hv.

Vuonna 1996 esiteltiin toinen Bravo/Brava-malliston pohjalevyä käyttäen suunniteltu malli, Fiat Marea. Mallistojen oli tarkoitus täydentää toisiaan, sillä Bravot ja Bravat olivat aina viistoperiä, kun taas Mareaa oli saatavilla vain sedan- ja farmariversioina. Vuonna 1998 samalle alustalle ryhdyttiin tekemään vielä kolmattakin mallia, Fiat Multiplaa. Multipla oli erittäin persoonallisesti muotoiltu kuusipaikkainen tila-auto.

Bravo/Brava-mallisto koki kasvojenkohotuksen vuonna 1999. Moottorivalikoiman perusvaihtoehdoksi tuli Fiat Puntossa käytetty 1,2-litrainen 16-venttiilinen (80 hv) ja kojelauta uusittiin. Myös 1,9-litraisia turbodieseleitä paranneltiin, mutta muilta osin muutokset olivat pieniä.

Vuosituhannen vaihtuessa Bravo ja Brava alkoivat kuitenkin olla jo ikääntyneitä malleja. Myynti Euroopassa päättyi vuoden 2001 loppupuolella ja tilalle tuli Fiat Stilo. Bravan tuotantoa jatkettiin Brasiliassa vuoteen 2003 asti.

Uusi Bravo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi Fiat Bravo

Fiat esitteli keväällä 2007 uuden sukupolven Bravon, seuraajan nykyiselle Fiat Stilolle. Aluksi Bravot ovat viisiovisia, kolmiovisen mallin tuomisesta markkinoille ei ole ilmoitettu. Auton moottorivalikoima tulee olemaan seuraava

  • 1,4-litrainen bensiinimoottori (90 hv), Fiat Puntosta
  • 1,4-litrainen T-JET turboahdettu bensiinimoottori (120 hv), uusi
  • 1,4-litrainen T-JET turboahdettu bensiinimoottori (150 hv)
  • 1,9-litrainen Multijet turboahdettu dieselmoottori (120 hv)
  • 1,9-litrainen Multijet turboahdettu dieselmoottori (150 hv)

Uusi Bravo tullaan valmistamaan Fiatin Piedimonte S. Germanon tehtaalla. Auton on muotoillut Fiat Style Centre ja sen ensiesittelyn odotetaan tapahtuvan vuoden 2007 Geneven autonäyttelyssä. Bravo on ensimmäinen auto jossa Fiat ottaa käyttöön uuden merkkinsä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]