Fernando Colón

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hernando Colón.jpg

Fernando Colón (24. elokuuta 1488, Córdoba, Espanja12. heinäkuuta 1539, Espanja) oli Kristoffer Kolumbuksen poika, joka tuli kuuluisaksi kirjastostaan.

Colón eli melkein koko elämänsä Córdobassa Espanjassa. Hänen vanhempansa Kristoffer Kolumbus ja Beatriz Enríquez de Arana eivät olleet naimisissa. Hänen äitinsä oli Fernandolle läheinen ja luotti tähän paljon. Kristoffer Kolumbus matkusteli paljon ja sen takia hänestä tuli Fernandolle etäinen. Hänellä oli myös puoliveli Diego (1479–1526), joka ei ollut läheinen Fernandon kanssa, koska hän oli tätä paljon vanhempi ja hän lähti sotaan, kun oli nuori. Fernandolla ei ollut muita ystäviä, kuin hänen äitinsä johtuen hänen ujoudesta, joka katosi myöhemmin kun hän oli 14 vuotta, kun hänen isänsä kuoli. Hän sai siitä innoituksen tehdä kuolemasta kertovan maalauksen. Monen mielestä se oli ikävä maalaus,eikä siksi saanut paljoa huomiota. Ajan myötä siitä tuli todella suosittu. Hän julkaisi myöhemmin kirjojakin joista tuli todella kuuluisia. Hän kuoli astmaan 12. heinäkuuta 1539 Sevillassa, Espanjassa. Hän oli kuollessaan vain 50-vuotias.

Vuosien 1509 ja 1539 välisenä aikana Colón matkusteli Euroopassa, osti kirjoja ja kokosi lopulta yhden Euroopan suurimmista yksityisistä kirjastoista. Siihen kuului 15 000-20 000 teosta. Vuodesta 1552 kokoelman jäljellä olevaa osaa on säilytetty Sevillan katedraalissa. Kirjoista on jäljellä noin neljännes.[1] Alkuperäinen kirjaluettelo löytyi vuonna 2019.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]