Fernando Botero

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fernando Botero
Fernando Botero vuonna 2006.
Fernando Botero vuonna 2006.
Henkilötiedot
Syntynyt19. huhtikuuta 1932 (ikä 90)
Medellín, Kolumbia
Taiteilija
Ala kuvanveisto
maalaus
Taidesuuntaus ”boterismi”
neofiguratismi
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Fernando Botero (s. 19. huhtikuuta 1932) on kolumbialainen taidemaalari ja kuvanveistäjä, jonka tuotanto edustaa niin kutsuttua neofiguratiivista taidetta. Hän nousi maineeseen vuonna 1958 voitettuaan Salón de Artistas Colombianos -tapahtuman ensimmäisen palkinnon.

Botero syntyi Medellínissä. Hän aloitti maalaamisen teini-iässä ja sai vaikutteita sekä Kolumbian alkuperäisväestön että espanjalaisten siirtomaaisäntien taiteesta sekä meksikolaisen Diego Riveran poliittisista seinämaalauksista. Hän opiskeli taidetta Madridissa ja vietti suuren osan 1950-luvusta Euroopassa tutkien Pariisin ja Firenzen taideaarteita. Vuonna 1960 hän muutti New Yorkiin ja oli siihen mennessä kehittänyt oman helposti tunnistettavan tyylinsä: pyöreämuotoiset, pullistuneet henkilöhahmot. Vuonna 1973 Botero palasi Pariisiin ja alkoi tehdä veistoksia, jotka muistuttavat tyyliltään hänen maalauksiaan.[1] Veistokset ovat suurikokoisia, ja niitä on monilla julkisilla paikoilla.[2]

Fernando Botero: Horse 06, Berliini

2000-luvulla Botero muutti tyyliään rajusti ja maalasi ja piirsi sarjan teoksia kotimaataan repivästä huumesodasta. Hän lahjoitti alkuvuodesta 2004 23 öljyvärimaalausta ja 27 piirrosta Kolumbian kansallismuseolle Bogotáan.[2]

Boteron tuotanto käsittää kaikkiaan yli 2 500 teosta.[2] Hän on kansainvälisesti tunnetuimpia nykytaiteilijoita, ja hänen töitään on ollut näkyvästi esillä lukuisissa eri valtioissa ja maanosissa, Kolumbian lisäksi muun muassa Berliinissä, Jerevanissa, Tokiossa ja Ateenassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fernando Botero Encyclopedia Britannica. Viitattu 25.7.2014.
  2. a b c Forero, Juan: Turning an Eye From Whimsy to War; The Colombian Artist Fernando Botero Captures the Agony and Absurdity of a Drug-Fueled Conflict The New York Times. 3.5.2004. Viitattu 25.7.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]