Lähialueveganismi

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Fennoveganismi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lähialueveganismi on veganismin muoto, jossa pyritään käyttämään mahdollisimman lähellä tuotettuja tuotteita. Lähiruoka-ajattelun mukaan paikallisesti tuotettu ja jalostettu ruoka on usein ympäristölle vähemmän haitallista kuin kaukaa tuodut elintarvikkeet. Suomalaisesta lähialueveganismista käytetään myös termiä fennoveganismi.[1][2]

Vaikka Suomessa on kasvava joukko ihmisiä, jotka ovat sitoutuneet veganismiin, on fennovegaaneja hyvin harvassa. Fennoveganismi onkin monille vegaaneille ruokavalio, jota pyritään suosimaan ja josta otetaan vaikutteita, mutta siihen ei yleensä täydellisesti sitouduta.[2]

Tieteelliset ympäristövaikutusten arvioinnit ovat osoittaneet, että ruoan tuotantopaikan etäisyys kuluttajista ei yleensä ole merkittävä tekijä ruoan ympäristövaikutuksien kannalta,[3][4] joten lähialueilla tuotetun ruoan suosiminen ei ole erityisen vaikuttava keino ympäristönsuojelussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Byrokratia tappaa moraalin (mielipidekirjoitus) Turun sanomat. 25.8.1998. Viitattu 10.3.2009.
  2. a b Lähiveganismi 16.8.2008. Vegaaniliitto. Viitattu 10.3.2009.
  3. Is Local Food Better? 2009. World Watch Institute. Viitattu 18.1.2014.
  4. Edwards-Jones et al. (2008). "Testing the assertion that ‘local food is best’: the challenges of an evidence-based approach". Trends in Food Science & Technology 19: 265-274. 

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.