Faxian

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Faxian (myös Fa-Hien, Fa-hsien ja Sehi, kiin.: 法顯; pinyin: Fǎxiǎn; 337422) oli kiinalainen tutkimusmatkailija ja pyhiinvaeltaja.

Faxian Ašokan palatsin raunioilla. Piirtäjän kuvittelema tilanne.

Faxian lähti Jin-dynastian valtakunnan pääkaupungista Chang'anista vuonna 399 ja palasi sinne 15 vuotta myöhemmin. Matkallaan hän kävi buddhalaisuuden pyhillä paikoilla Keski-Aasiassa, Intiassa ja Sri Lankassa lukeakseen uskonnon pyhiä tekstejä. [1] Hän kuvasi havaintojaan kirjaansa Foguoji. Siinä hän kuvasi ja vertaili buddhalaisuuden harjoittamistapoja eri maissa.[2]

Hän saapui koillisesta intialaiseen Pataliputran kaupunkiin Gangesjoen varrelle vuonna 402. Hän luki Intiassa sanskritinkielisiä pyhiä tekstejä ja kopioi niitä mukaansa. Muutaman vuoden päästä matkusti takaisin Kiinaan, mutta teki vielä uuden matkan täydentääkseen pyhien kirjoitusten tuntemustaan. Toisen matkansa hän suuntasi Ceylonin saarelle, nykyiseen Sri Lankaan.[2]

Faxianin merkitys on kahdenlainen: solmi tärkeitä kontakteja Intian ja Kiinan välille ja toi Kiinaan syvällistä ymmärrystä buddhalaisuudesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Malmqvist, Göran: Otavan suuri maailmanhistoria 5 : Idän suurvallat, s. 130. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 1983. ISBN 951-51-07161-0.
  2. a b Faxian. Encyclopedia Britannica. Viitattu 2.5.2023.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Faxian.