Faust (vuoden 1926 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Faust
Faust (– eine deutsche Volkssage)
Ohjaaja F. W. Murnau
Käsikirjoittaja Hans Kyser
Tuottaja Erich Pommer
Säveltäjä Werner Richard Heymann
Erno Rapee
Kuvaaja Carl Hoffmann
Pääosat Gösta Ekman
Camilla Horn
Emil Jannings
Wilhelm Dieterle
Valmistustiedot
Valmistusmaa Saksa Saksa
Tuotantoyhtiö Ufa - Universum Film AG
Levittäjä Universum Film AG
Netflix
Ensi-ilta Itävalta 14. syyskuuta 1926
Saksa 14. lokakuuta 1926
Suomi 19. marraskuuta 1926
Kesto 106 min
Alkuperäiskieli saksa
-
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Faust on vuonna 1926 valmistunut saksalainen mykkäelokuva, jonka ohjasi F. W. Murnau. Elokuva jäi Murnaun viimeiseksi työksi Saksassa.

Faustista oli tarkoitus tulla Fritz Langin Metropoliksen (1927) ohella suurin ja hienoin Saksassa koskaan tuotettu elokuva. Oli oikeastaan Emil Janningsin ansioita, että Murnau sai elokuvan ohjattavakseen. Jannings oli kuullut Ufan suunnitelleen Faustin ohjaajaksi Ludwig Bergeriä ja Mefiston rooliin Conrad Veidtiä. Jannings vaati ohjaajaksi Murnauta ja samalla Mefiston roolia itselleen.

Alun perin Gretchenin rooliin haluttiin yhdysvaltalainen Lillian Gish, mutta Murnaulle ja Gishille tuli riitaa naisen vaatimuksesta omaan kameramieheen. Sen jälkeen Murnau valitsi rooliin kokemattoman Camilla Hornin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Demoni Mefisto ja arkkienkeli Gabriel lyövät vetoa, että kenet tahansa maailman ihmisistä voi houkutella pimeälle puolelle palvelijaksi. Enkeli valitsee kohteeksi hurskaan Jumalan palvelijan, Faustin. Mefisto lähettää kulkutaudin Faustin kotikylään, ja epätoivoissaan kyläläiset turvautuvat vanhan miehen apuun.

Faust ei pysty auttamaan kyläläisiään, sillä Jumala ei enää vastaa hänen rukouksiinsa. Epätoivoissaan Faust turvautuu pimeisiin voimiin ja manaa esiin Mefisto-demonin. Mefisto suostuu auttamaan, mutta tekee samalla Faustille tarjouksen – ikuisen nuoruuden kaikkine iloineen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Faust ei menestynyt kotimaassaan odotetulla tavalla, vaikka ulkomailla elokuva otettiin paremmin vastaan. Elokuvan teko maksoi kaksi miljoonaa Saksan markkaa, ja se tuotti lippuluukuilta takaisin vain puolet siitä. Kriitikot pitivät Faustia tyhjänpäiväisenä kameratemppuiluelokuvana, joka ei keskity tarpeeksi juonen kerrontaan. Elokuvasta tuli Metropoliksen ohella toinen elokuva, joka ajoi Ufan konkurssin partaalle.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Gösta Ekman  Faust  
 Emil Jannings  Mefisto  
 Camilla Horn  Gretchen  
 Frida Richard  Gretchenin äiti  
 Wilhelm Dieterle  Valentin  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]