Fatih Birol

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fatih Birol

Fatih Birol (s. 1958 Ankara, Turkki[1]) on Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) pääjohtaja.

Birol valmistui energiatekniikan kandidaatiksi Istanbulin teknillisestä korkeakoulusta ja suoritti ylemmän korkeakoulututkinnon ja tohtorintutkinnon energiataloudesta ja mallintamisesta Wienin teknillisessä korkeakoulussa[2].

Hän työskenteli kuusi vuotta OPEC:ssä (Organization of the Petroleum Exporting Countries) Wienissä[3].

Hän liittyi IEA:han vuonna 1995[4]. Birol on toiminut Kansainvälisen energiajärjestön pääjohtajana vuodesta 2015[3].

Hän on myös johtaja virastossa, joka on vastuussa energiapolitiikan ekonomisista analyyseista. Hän valvoo maailman tulevaisuuden energianäkymää (engl. World Energy Outlook), mikä on IEA:n tärkein projekti ja se on tunnistettu maailman luotettavammaksi lähteeksi energiapolitiikassa.lähde?

Birol opastaa IEA:n jäsenmaita energiaturvallisuudessa ja ilmastonmuutosongelmissa [1]. Hän on vastuussa juuri perustetusta IEA:n kaupallisen energian raadista, joka yhdistää monen suuren energiayhtiön johtajia, jotta he voivat sopia keskenään tulevista energiahaasteista.lähde?

Birol on saanut palkintoja Venäjän tiedeakatemiasta vuonna 2002 ja Yhdysvaltain energiayhtiöltä vuonna 2004 tunnustuksena panostuksestaan energiapolitiikkaan. Hän sai myös vuosittaisen IEA:n palkinnon panostuksestaa ammattiinsa (engl. Outstanding Contributions to the Profession) vuonna 2005.lähde?

Itävallan tasavalta myönsi hänelle kultaisen kunniamitalin vuonna 2007 panostuksesta maailman energiaongelmien ratkaisemiseen.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Fatih Birol