Farm collie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Farm collie
Avaintiedot
Alkuperämaa  Skotlanti,  Iso-Britannia
Määrä Suomessa ei yhtään
Alkuperäinen käyttö paimenkoira
Nykyinen käyttö paimenkoira
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Väritys mikä tahansa

Farm collie eli "maalaiscollie" on skotlantilainen maatiainen lammaspaimenkoira, josta muut collie-rodut polveutuvat. Sitä kasvatetaan edelleen paimentyön ehtojen mukaan, eikä sillä ole rotujärjestöä joka valvoisi koirien polveutumista tai ominaisuuksia.

Ero rotucollieista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1800-luvun loppupuolella alkanut koiranäyttelytoiminta johti pian siihen, että harrastelijoiden lemmikit alkoivat erota merkittävästi kantamuodostaan. Näyttelykoirilta ei edellytetty tunnettua sukua ja epäilläänkin, että kasvattajat olisivat voitokkaampia koiria saadakseen sekoittaneet linjoihinsa setteriä ja venäjänvinttikoiraa. Kantakirjojen perustamisen myötä pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira ja sileäkarvainen skotlanninpaimenkoira erosivat jalostuslinjoina lopullisesti maatiaiscolliesta.

Farm collieta kasvatetaan lähinnä USA:ssa ja Isossa-Britanniassa työskentelevänä maatiaiskoirana. Se muistuttaa ulkonäöltään enemmän englanninpaimenkoiraa, australianpaimenkoiraa ja bordercollieta kuin pitkäkarvaista collieta. Ei ole olemassa rekisteriä, joka edistäisi rodun näyttelykäyttöä, vaan se on aito työkoira.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Farm collie